Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

θαλασσόλυκε ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

Η ιστιοπλοΐα αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο άθλησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Αν ως κοινωνία επιθυμούμε την ενασχόληση της νέας γενιάς με τον αθλητισμό, η Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αθλήματος που προσφέρει συγκινήσεις, δυνατές εμπειρίες μακριά από ουσίες.

Ο ολυμπιονίκης μας Παύλος Κοντίδης, που μας χάρισε το αργυρό μετάλλιο στο άθλημα της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αποτελεί ένα λαμπρό φάρο καθοδήγησης της νεολαίας μας.

 

Η τέχνη της ιστιοπλοΐας, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων-για μας του Έλληνες ακόμα περισσότερο- εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι επίκαιρη. Παρόλο που η ναυτική παράδοση που κουβαλάμε ως λαός είναι τεράστια και οι γεωγραφικές συνθήκες της χώρας μας ιδανικές, στην πλειοψηφία μας απέχουμε πολύ από τη γνώση και την εμπειρία της ιστιοπλοΐας!

Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

Την ιστιοπλοΐα μπορούμε να την προσεγγίσουμε τόσο από την οπτική της καθαρά αθλητικής ενασχόλησης όσο και από την οπτική της αναψυχής και των διακοπών. Ας δούμε και τις δύο διαστάσεις της.

Η ιστιοπλοΐα ως αθλητική ενασχόληση:

Εξαιρετικό ιΙστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

Πληροφορίες για αρχάριους

Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα που δεν χρειάζεται υπεραθλητές. Η σωματική διάπλαση και η φυσική ικανότητα δεν είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει κάποιος την ιστιοπλοΐα. Και αυτό γιατί οι γνώσεις που αποκτούνται σε συνδυασμό με τη συνεχή μάθηση και τη θέληση του αθλούμενου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιστιοπλόου.

Πληροφορίες για την αγωνιστική ιστιοπλοΐα και τύποι σκαφών

Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

Σε αγωνιστικό επίπεδο συναντάμε την ιστιοπλοΐα τριγώνου που ονομάζεται έτσι, γιατί μικρά ανοιχτά σκάφη αυστηρώς πανομοιότυπα, αγωνίζονται μεταξύ τους σε ιστιοδρομίες που ορίζονται από σημαδούρες που σχηματίζουν τρίγωνο, τραπέζιο, ή κάνοντας παλινδρομικές κινήσεις που τις λέμε και όρτσα πρύμα.

Οι τύποι σκαφών που συνήθως συναντάμε είναι τα Optimist και τα Laser, 420 και 470 καθώς και άλλα (FINN, EUROPE, STAR). Υπάρχει και η αγωνιστική ιστιοπλοΐα με σκάφη κρουαζιέρας που δεν είναι βέβαια άθλημα, αλλά ένα συναρπαστικό χόμπι με φανατικούς φίλους που οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που διοργανώνονται τα αντίστοιχα ράλι.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίαςΙστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα, που όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση. Από έξι – επτά ετών, έως όποια ηλικία κι αν έχει κάποιος μπορεί να κάνει ιστιοπλοΐα, το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση! Το ξεκίνημα ενός ιστιοπλόου στην ηλικία των 6-7 ετών μπορεί να γίνει με τα σκάφη τύπου optimist που έχουν ένα πανί και απευθύνονται μέχρι και την ηλικία των 15 ετών. Είναι ασφαλέστατα και έχουν μεγάλες δυνατότητες πλεύσης.

Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

Από εκεί και πέρα ανεβαίνουμε κατηγορία και πάμε στους άλλους τύπους σκαφών.

Τι θα μου προσφέρει ως άθλημα;

Μέσα από την ιστιοπλοΐα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους χαρακτήρες των αθλητών, καλλιεργώντας τους τη θέληση, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, αθλώντας παράλληλα σώμα και ψυχή.

Προάγει την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα, τη συνεχή μάθηση γιατί στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και τη φυγή από την καθημερινότητα, κάτι που τόσο χρειάζεται ο καθένας μας στις μέρες μας.

Απαραίτητος εξοπλισμός και γνώσεις

Αυτό που χρειάζεστε σίγουρα είναι η γνώση της κολύμβησης. Ολα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο όμιλος για αρχή.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;

Στην Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (http://cysaf.org.cy/) 25320559 ή σε οποιοδήποτε Ναυτικό Όμιλο που υπάρχει κοντά στην Περιοχή σας ή στο δικό μας email info@cyprussailingtv.com

Στην Ελληνική Ιστιοπλοική Ομοσπονδία (http://www.eio.gr) +30 210 9404825 ή 215 215 1925

 

Η ιστιοπλοΐα ως αναψυχή – διακοπές

Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

Τι χρειάζεται κάποιος για να αρχίσει ιστιοπλοΐα;

Καλή και πολύ… διάθεση, θέληση για μάθηση και για γνωριμία νέων εμπειριών, να διαθέσει ‘λίγο’ απ΄ τον πολύτιμο χρόνο του, καλή παρέα και να διαλέξει τον προορισμό του!

Πρέπει να πάρω κάποιο δίπλωμα;

Όχι, το δίπλωμα δεν είναι απαραίτητο όταν έχουμε εξειδικευμένο Κυβερνήτη σκάφους αναψυχής  (Skipper) στο σκάφος, αλλά για όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν και να γίνουν Κυβερνήτες σκαφών αναψυχής  καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν τις Σχολές Ανοιχτής Θαλάσσης. Τα μαθήματα  διαρκούν συνήθως 2 μήνες με θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και κοστίζουν γύρω στα 500 ευρώ (πραγματικά αξίζει τον κόπο)!!

Γιατί να διαλέξω τον συγκεκριμένο τρόπο αναψυχής – διακοπών;

 

Γιατί είναι μοναδικός, μπορείς να εκτιμήσεις τις ομορφιές της χώρας μας, να επισκεφτείς μέρη όπου οι άλλοι δεν μπορούν να πάνε, να έρθεις πιο κοντά στη φύση, να ζήσεις τη μαγεία της θάλασσας, για να συσφίξεις τις σχέσεις σου με τους συνταξιδιώτες (συνανθρώπους) σου, να περάσεις ένα απίστευτο 2ημερο- 3ημερο-7ήμερο και μια αξέχαστη ιστιοπλοϊκή εμπειρία, μα πιο πολύ απ’ όλα ……….απλά για να ζήσεις το ταξίδι!!!!! (γιατί στην ιστιοπλοΐα σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός) !!!

Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να κάνει κάποιος ιστιοπλοΐα;

Το καπελάκι μας ,το αντιηλιακό μας-ο ήλιος δεν αστειεύεται-,το μαγιό μας, την πετσέτα μας, ένα αδιάβροχο – αντιανεμικό (Νιτσεράδα), παπούτσι με μαλακή αντιολισθητική σόλα (όχι αθλητικά-γόβες-μπότες κ.λ.π) μερικές αλλαξιές ρούχα (εσώρουχα-φούτερ κ.λ.π) ανοιχτόχρωμα και άνετα κατά προτίμηση και είμαστε έτοιμοι να σαλπάρουμε..

Ποια τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσω;

Ιστιοπλοΐα παντός καιρού και ηλικίας

(Νερό, Στενότητα χώρου, Τουαλέτα, Ύπνος, Ναυτία)

Προσέχουμε για να έχουμε (νερό). Οι χώροι του σκάφους είναι περιορισμένοι, για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί-διατηρούμε τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς-για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, μαζεύουμε και τακτοποιούμε τα πράγματά μας.

Για όσους ζαλίζονται υπάρχει λύση,το μαγικό χαπάκι (δραμαμίνη)!!

Πού πρέπει να απευθυνθώ;

Υπάρχουν πολλές εταιρείες απ’ όπου μπορούμε να νοικιάσουμε όχι μόνο το σκάφος αλλά και τον Κυβερνήτη και ανάλογα με τα λεφτά τα οποία διαθέτουμε να κλείσουμε διήμερο-τριήμερο-επταήμερο ή αν είμαστε δοκιμασμένοι θαλασσόλυκοι ακόμα παραπάνω (Μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια στο info@cyprussailingtv.com)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.