Σας καλωσορίζουμε σε ένα συναρπαστικό ιστιοπλοϊκό

Σας καλωσορίζουμε σε ένα συναρπαστικό ιστιοπλοϊκό

Σας καλωσορίζουμε σε ένα συναρπαστικό ιστιοπλοϊκό ταξίδι

 Σκοπός μας είναι να σας δώσουμε εκείνες τις πληροφορίες που θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο:

Δεν ξεχνάμε ότι η ιστιοπλοΐα είναι μία δραστηριότητα που απαιτεί πειθαρχία και προσεκτική οργάνωση για να μας προσφέρει έντονες συγκινήσεις και απολαυστικές στιγμές.

 

Το ιστιοφόρο;

Είναι ένα σκάφος που κινείται με την καθαρότερη ενέργεια του πλανήτη μας, τον άνεμο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, διαθέτει και μία μικρή βοηθητική μηχανή δίνοντάς του τη δυνατότητα να κινηθεί σε περιπτώσεις άπνοιας και να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς στο λιμάνι. Είναι πρακτικά απολύτως ασφαλές κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες αν το πλήρωμά του έχει γνώσεις και είναι σωστά οργανωμένο.

 

Ο καπετάνιος;

Ή skipper, όπως λέγεται στα μικρά σκάφη, είναι εκείνος που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του σκάφους. Για τη σωστή πορεία του σκάφους και την ασφάλεια όλων, όλοι υπακούμε στις εντολές του Καπετάνιου και όλοι προσπαθούμε να τον βοηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι θα μάθουμε πολλά πράγματα χρήσιμα και για τα επόμενα ταξίδια μας με ιστιοφόρα σκάφη.

 

Τι θα φορέσουμε;

Απαραίτητα καπέλο (ο ήλιος δεν αστειεύεται). Μαγιό, κι αυτό χρειάζεται. Ρούχα απλά, ευχάριστα και άνετα, όπως τζιν, φόρμες, φούτερ και πουλόβερ φυσικά! Απαραίτητο επίσης κρίνεται ένα ελαφρύ αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν. Βέβαια, ας έχουμε υπόψη μας ότι τα ρούχα μας μπορεί να βραχούν και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε να τα αντικαταστήσουμε με άλλα που μεριμνήσαμε να φέρουμε μαζί μας. Δεν ξεχνάμε ποτέ την πετσέτα μας. Τα παπούτσια μας είναι μαλακά, αδιάβροχα και με ελαστική σόλα που δεν γλιστράει σε βρεγμένη επιφάνεια, όπως τα παπούτσια του τένις. Απαγορεύονται αυστηρά μπότες καουμπόικες, σκληρές σόλες, ορειβατικά, ψηλά τακούνια και ειδικά οι «γόβες στιλέτο».

 

Συμπεριφορά στο σκάφος;

Δεν επιτρέπεται να περπατάμε ξυπόλητοι πάνω στο σκάφος, αντίθετα επιβάλλεται να είμαστε ξυπόλυτοι μέσα σε αυτό. Οι χώροι μέσα κι έξω σε ένα ιστιοφόρο είναι απόλυτα εργονομικοί αλλά πολύ περιορισμένοι. Τακτοποιούμε τα προσωπικά μας αντικείμενα στις καμπίνες και φροντίζουμε να τα έχουμε τακτοποιημένα και να καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. Συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα παιδιά και είμαστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί μέσα στην καμπίνα και στους κοινόχρηστους χώρους, ούτως ώστε να γίνει εύκολη η συνύπαρξη και να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.

Μεγάλη σημασία δίνουμε στους κοινόχρηστους χώρους. Οι τουαλέτες, τα ντους και οι διάδρομοι πρέπει να διατηρούνται πεντακάθαρα!!! Δεν πετάμε τίποτα στη λεκάνη της τουαλέτας αλλά, φυσικά, ούτε και στη θάλασσα!!! Το νερό στο σκάφος είναι σε περιορισμένη ποσότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν αφήνουμε ποτέ τη βρύση να τρέχει όταν πλενόμαστε, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή όταν κάνουμε ντους. Προσοχή, το νερό στο σκάφος συνήθως δεν πίνεται γι’ αυτό θα χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο.

 

Η ναυτία;

Πολλοί αποφεύγουν  τις θαλάσσιες δραστηριότητες επειδή ταλαιπωρούνται από τη ναυτία. Κι όμως υπάρχουν απλά χάπια στα φαρμακεία, χωρίς παρενέργειες, ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

Δεν ξεχνάμε ότι ένα καλά οργανωμένο σκάφος είναι πιο ασφαλές. Φροντίστε να είστε όσο πιο τακτικοί και όσο πιο διακριτικοί γίνεται.

       ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Διαβάστε επίσης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.