Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ιστιοπλοΐας ΟΠΑΠ 2018

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

 

 

 

«ΝΗΡΕΑΣ»

 

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος κατηγορίας Open 65,  σχεδιάστηκε από τον  Ιταλό Maurizio Cossutti. Φτάνει τα 20 μέτρα μήκος, 6 μέτρα πλάτος και είναι πλήρως κατασκευασμένο από ανθρακονήματα (carbon). Φέρει κινητή καρίνα 4,30 μέτρων (canting keel), περιστρεφώμενο κατάρτι ενώ οι διαστάσεις των πανιών του με ολική ιστιοφορία φτάνουν τα 600 τ.μ.. Ζυγίζει 8 περίπου τόνους εκ των οποίων οι 4 είναι το βάρος της καρίνας. Σε αγωνιστικό επίπεδο ένα καλό πλήρωμα 14 ατόμων είναι ικανό να ταξιδέψει  το σκάφος σε υψηλές  ταχύτητες μέχρι και 30 κόμβων σερφάροντας κυριολεκτικά πάνω στα κύματα.

 

Πώς έφτασε ο Νηρέας στην Κύπρο? Η ιστορία ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν, ήταν ένα όνειρο του Μιχάλη Παπαχαριδήμου, λάτρη της θάλασσας και της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας. Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας κυπριακής ομάδας που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διεθνείς αγώνες. Σ’ αυτό το όνειρο πίστεψε ο φίλος και συνεργάτης του Χαράλαμπος Αβαρατζής. Η αγάπη και το πάθος για την ιστιπολοΐα τους έφεραν κοντά σ’ αυτό το σκάφος που πληρούσε τις προδιαγραφές και δεν άφησαν την ευκαιρία.

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφοςΈνα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

 

 

 

 

 

Ο Νηρέας φιλοξενήθηκε στην μαρίνα Port Napoleon κοντά στην Μασσαλία. Εκεί η πρώτη αποστολή παρέλαβε το σκάφος και ανέλαβε όλη την προετοιμασία, το στήσιμο του σκάφους, την τοποθέτηση της καρίνας και του καταρτιού αλλά και την διαδικασία καθέλκυσής του στο νερό.

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφοςΈνα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

 

Στις 4 Ιουνίου το σκάφος είναι πλέον έτοιμο να ταξιδέψει και η δεύτερη αποστολή καταφθάνει στην Γαλλία. Με 8 άτομα πλήρωμα ξεκινάει στις 5 Ιουνίου από το Port Saint Louis du Rhone με προορισμό την Κύπρο και την μαρίνα Λεμεσού.

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

 

Σχεδόν 1800 ναυτικά μίλια διένυσε ο Νηρέας με μοναδικό σταθμό για ανεφοδιασμό το Λίμπαρι, στα Αιόλια νησιά της Ιταλίας. Ο καιρός τις πρώτες μέρες δεν ήταν ευνοϊκός, επικρατούσε άπνοια, αρκετή υγρασία, πολλή ομίχλη στο στενό μεταξύ Κορσικής και Σαρδηνίας και συνεχίζοντας το ταξίδι είχε μέχρι και δυνατούς ανέμους κοντά στην Ρόδο.

 

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

Στο 10 ήμερο αυτό ταξίδι δεν έλειψε το απέραντο μπλε, τα όμορφα χρώματα του ήλιου κάθε ανατολή και δύση αλλά και οι αξιοθαύμαστοι θαλάσσιοι φίλοι μας που κράτησαν συντροφιά στο πλήρωμα και χάρισαν υπέροχες στιγμές.

Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφοςΈνα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

 

 

 

 

 

 

 

Στις 16 Ιουνίου ο Νηρέας έφτασε στην μαρίνα Λεμεσού που τον υποδέχτηκαν θερμά συγγενείς και φίλοι του πληρώματος, συνεργάτες και επίτιμοι καλεσμένοι. Το ταξίδι ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της Πόπης Μαυρογιάννη που πρόσφερε πολλά στο άθλημα της ιστιοπλοΐας και έχασε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πολύχρονη μάχη της με τον καρκίνο.

nireas9Ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος

 

 

Αυτή τη στιγμή το σκάφος ελλιμενίζεται στην Μαρίνα Λεμεσού.