ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ
Του
Γιώργου Κυπριανού, BA, MA
Καθηγητής Επισιτιστικών Τεχνών
Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού
Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας
Μια συναρπαστική εμπειρία περιμένει όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα. Ας πάρουμε μια γεύση από τον συναρπαστικό κόσμο της και φύγαμε με ανοιχτά πανιά για ένα αξέχαστο θαλασσινό ταξίδι!
Η ιστιοπλοΐα στα αρχικά της στάδια ήταν μια δραστηριότητα των ανθρώπων για την μετακίνησή τους, αλλά και την εξεύρεση θαλάσσιας τροφής. Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του να ταξιδεύεις με ένα σκάφος – πλοίο, χρησιμοποιώντας τον άνεμο ως πηγή ενέργειας για την κίνησή σου. Το μέσο για να επιτευχθεί αυτό είναι τα πανιά (ιστία). Αυτή η χρήση των πανιών είναι γνωστή στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μαρτυρούν οι παραστάσεις σε αγγεία που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. περίπου. Η ιστιοπλοΐα είναι ταυτόχρονα και ένα άθλημα με ανοιχτούς ορίζοντες χωρίς περιορισμούς στις ανθρώπινες δυνατότητες και βοηθά τα νέα παιδιά να διαμορφώσουν ισχυρό χαρακτήρα και να κοινωνικοποιηθούν ομαλά.
Η ιστιοπλοΐα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ στην Ελλάδα ανθεί τόσο σαν άθλημα, όσο και σαν εναλλακτικός τουρισμός. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια η ιστιοπλοΐα έχει πάρει τα πάνω της, αφού οι καινούργιες μαρίνες που έχουν δημιουργηθεί και η μεγαλύτερη ελεύθερη μετακίνηση σκαφών, με την ένταξής μας στην Ευρώπη δίνουν μια μεγαλύτερη δυναμική στο κομμάτι αυτό που αφορά στην μεγάλη ενότητα του θαλάσσιου τουρισμού.
Από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες, αποτελούν η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης και ο αγωνιστικός ναυταθλητισμός. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλοί σχετικοί αγώνες από τους Ναυτικούς μας Ομίλους.
Η σύνδεση της Ιστιοπλοΐας με την γαστρονομία όπως αναφέρομαι και πιο πάνω δεν είναι τυχαία, αφού αρχικά ο άνθρωπος είχε σαν στόχο την επιβίωση. Σήμερα σε συνδυασμό με το άθλημα, την περιήγηση, την χαλάρωση και την εξερεύνηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η γαστρονομική εμπειρία σε ένα ιστιοπλόο.
Μια καλή και όχι πολύ μεγάλη παρέα (ανάλογα με τις προδιαγραφές χωρητικότητας του ιστιοφόρου), πέραν από το σταθερό προσωπικό του σκάφους είναι απαραίτητη. Η παρέα βέβαια που θα συμμετέχει σε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι θα ταλαιπωρηθεί ευχάριστα λιγάκι (αν θα θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία της ιστιοπλοϊκής εμπειρίας).
Προτού σαλπάρει ένα ιστιοπλοϊκό θα πρέπει να οριστεί ο χρόνος του ταξιδιού, να γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία από τον καπετάνιο, να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος όλου του εξοπλισμού του σκάφους από τους ειδικούς, και να ελεγχτούν και να αγοραστούν οι ανάλογες προμήθειες. Σε ένα τέτοιο σκάφος σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και για γαστρονομικές απολαύσεις, όπως κουζίνα , παγομηχανή, ψυγείο, κατάψυξη, μικροεξοπλισμός κ.α), εκτός από τον άλλο βασικό εξοπλισμό (καμπίνες, τουαλέτες, ντους, μπαρ, καθιστικό, κουτί πρώτων βοηθειών, σωσίβια, και άλλο βασικό βαρύ εξοπλισμό του σκάφους. Στα ιστιοφόρα οι ιδιοκτήτες πρέπει να εκμεταλλεύονται και τον πιο μικρό ελεύθερο χώρο για να τον επανδρώνουν ανάλογα των αναγκών. Γαστρονομική εμπειρία δεν είναι μόνο όταν απολαμβάνεις ένα γεύμα, καλοντυμένος σε ένα πολυτελές εστιατόριο, γαστρονομική εμπειρία είναι και όταν τρως ένα καρπούζι μέσα στο ίδιο το μποστάνι που με μόχθο και πολλή αγάπη το καλλιέργησες ή το έζησες. Γαστρονομική εμπειρία λοιπόν είναι και τα κατάλληλα εδέσματα που θα μαγειρευτούν ή γενικότερα θα σερβιριστούν σε ένα ιστιοφόρο.
Αύτη η εμπειρία υπήρξε και η αφορμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου που έζησα πριν από λίγες μέρες με το υπέροχο ιστιοπλοϊκό “BLUE PHOENIX YACHT”. Ένα ιστιοπλοϊκό το οποίο ήδη δίνει το παρόν του στην προώθηση του θεματικού τουρισμού που σε συνάρτηση με την γαστρονομία μας και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού του τόπου μας τα σκάφη του είδους του, μπορούν να προσφέρουν πολλά στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στο νησί μας.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΨΩΝΙΣΜΑ
Καταρχήν πρέπει να μεριμνήσετε να υπάρχουν τρόφιμα που εύκολα να μαγειρεύονται όπως μακαρόνια, αυγά και τοπικά υλικά που ίσως να μην χρειάζονται ούτε και ψυγείο (σνακ), καθώς και υλικά για ένα πλούσιο πρόγευμα. Λίγες κονσέρβες πάντα χρειάζονται καθώς και έτοιμες σάλτσες. Τα παξιμάδια είναι η πιο φιλική τροφή των ναυτικών και των φίλων που ταξιδεύουν με αυτούς. Τα φρούτα είναι επίσης πολύ βοηθητικά αφού προσφέρουν ενυδάτωση. Μια πιατέλα με κυπριακά και άλλα τυριά, τα φρούτα και παξιμάδια θα τονώσουν την παρέα και θα λειτουργήσουν σαν ένα χαρούμενο και απολαυστικό γεύμα.
Ένας φίλος που έχει και αυτός ιστιοπλοϊκό, μου είχε πει κάποτε ότι στο πρώτο του ιστιοπλοϊκό ταξίδι ξόδεψε 600 ευρώ ενώ στο δεύτερο με καλύτερη οργάνωση και υπολογισμούς ξόδεψε 300 και αυτό μου είπε έγινε γιατί πάθαμε και μάθαμε.
Μην ξεχνάτε ότι μια παγωνιέρα πάντα χρειάζεται σε στιγμές όπου δεν χωράει άλλα τρόφιμα το ψυγείο ή όταν χαλάσει για οποιοδήποτε λόγο το ψυγείο σας, επίσης μην ξεχάσετε να αγοράσετε μιξεράκι για τα φραπεδάκια σας και αν δεν έχει το σκάφος μηχανή του καφέ να έχετε μεριμνήσει για ένα μικρό γκαζάκι. Τέλος μην αμελήσετε ή μην ξεχάσετε να ψωνίσετε είδη προσωπικής υγιεινής, χαπάκια για τη ζάλη και αντηλιακά. Το καλό το Super market και οι ατέλειες θα φανούν σίγουρα στο ταξίδι.
Προσοχή
• Αποφεύγετε τα κρεατικά και τα αλλαντικά που χαλάνε εύκολα
• Αποφεύγετε να καταναλώνετε γλυκά γιατί φέρνουν ζαλάδα
• Αποφεύγετε να πίνετε αλκοολούχα ποτά κατά το ταξίδι (είναι επικίνδυνο ιδιαίτερα αν είστε μέλος του πληρώματος)
• Σε στιγμές που το ιστιοφόρο ανοίγει πανιά ο Σεφ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός αν εργάζεται εκείνη την ώρα στη κουζίνα καθώς το καράβι παίρνει κλήση και κουνά περισσότερο
• Αν είναι εύκολο και δυνατόν αποφύγετε τα γυάλινα ποτήρια και πιατικά (μπορεί με την κλήση να σας σπάσουν και να δημιουργηθούν και ατυχήματα)
• Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με ιστιοφόρο και νιώθετε ζαλάδα τότε αποφεύγετε να μένετε στο κάτω διάζωμα του σκάφους και βγαίνετε στο κατάστρωμα
• Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετό νερό και υγρά για καλύτερη ενυδάτωση