[:el]
Οι δορυφόροι απάντηση στα κενά του AIS
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA) ανακοίνωσε ότι θα βελτιώσει το σύστημα αναγνώρισης και παρακολούθησης των ναυτικών πλοίων οπουδήποτε στη Γη από το 2018 στα πλαίσια μιας σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα με τη LuxSpace του Λουξεμβούργου και την Καναδική exactEarth.
Ο υφιστάμενος έλεγχος της θαλάσσιας κυκλοφορίας, που βασίζεται σε ασυρματικές συνδέσεις, περιορίζεται μόνο στις παράκτιες περιοχές, ενώ ακόμη και εκεί, κοντά στην ακτή, μπορεί να υπάρχουν κενά σήματος.
Το σύστημα αναπτύχθηκε αρχικά για την πρόληψη συγκρούσεων, αλλά αυτή τη στιγμή παρακολουθεί τα πλοία για να βοηθήσει στην πρόληψη της ρύπανσης, στην κυκλοφορία επικίνδυνων εμπορευμάτων, ενώ προσφέρει και τακτική επιτήρηση.
Όλα τα μεγάλα πλοία και όλα τα επιβατηγά πλοία, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν λάβει εντολή από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό να φέρουν εξοπλισμό Συστήματος Αυτόματης Αναγνώρισης (Automatic Identification System-AIS).
Αυτός μεταδίδει την πορεία και την ταχύτητα του καθώς και πληροφορίες ταυτότητας και θέσης του πλοίου προς άλλα πλοία και παράκτιους σταθμούς.
Ενώ το AIS έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρει ένα μεγάλο περιορισμό, διότι η καμπυλότητα της Γης περιορίζει το οριζόντιο εύρος του στα περίπου 74 χιλιομέτρα από την ακτή. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες του AIS που αποστέλλονται από τους ραδιοφάρους των πλοίων είναι διαθέσιμες μόνο σε παράκτιες ζώνες ή σε κοντινές αποστάσεις πλοίων.
Οι δορυφόροι είναι η απάντηση σε αυτά προβλήματα: η ταυτότητα και η θέση του πλοίου καταγράφονται μέσω δορυφόρου και στη συνέχεια αποστέλλονται σε επίγειους σταθμούς για επεξεργασία και διανομή.
Ο ESA προωθεί το “SAT-AIS” (“δορυφορικό AIS”), σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των χρηστών, ιδιαίτερα των κυβερνητικών οργανισμών όπως είναι οι παράκτιες διοικητικές αρχές.
[:]