Διπλωματούχος Ιστιοπλόος Ανοιχτής Θαλάσσης

Πώς να ξεχωρίσεις μια καλή σχολή

Διπλωματούχος Ιστιοπλόος Ανοιχτής Θαλάσσης

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι η ιστιοπλοΐα απευθύνεται σε όλους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να ανέβει πάνω σε ένα ιστιοφόρο σκάφος και σαν σύγχρονος Μπαρμπαρόσα να κατακτήσει τις θάλασσες.

Το μαγικό χαρτί με το όνομα «Δίπλωμα Ανοιχτής Θαλάσσης» σου είναι απαραίτητο, προτού γίνεις ο πειρατής των ονείρων σου.

Για να το αποκτήσεις, θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσεις τα απαραίτητα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα σε κάποια εγκεκριμένη Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης,αυτό όσο αφορά την Ελλάδα αφού στην Κύπρο λόγο έλλειψης νομοθεσίας ισχύει ο νόμος του ότι δηλώσεις είσαι. Μια ματιά στο διαδίκτυο και ο κόσμος των επιλογών θα φανερωθεί μπροστά σου. Πρέπει να είσαι επίσης, άνω των 18 ετών και να ξέρεις κολύμβηση.

Η ηλικία των 18 χρόνων αφορά μόνο τη δυνατότητα απόκτησης του διπλώματος και όχι την ενασχόληση με το άθλημα της ιστιοπλοΐας γενικότερα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετές σχολές ιστιοπλοΐας που απευθύνονται σε παιδιά.

Στα θεωρητικά μαθήματα που θα παρακολουθήσεις, θα πάρεις όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη ναυτιλία, την αγκυροβολία, το τριμάρισμα, την μετεωρολογία κ.λπ. Θα μάθεις τα βασικά δηλαδή.

Διπλωματούχος Ιστιοπλόος

Στην πρακτική εξάσκηση όμως θα βρεθείς πάνω στο σκάφος για να γνωρίσεις τα μέρη του, ενώ θα ζήσεις και την εμπειρία της πλεύσης μέρα αλλά και νύχτα. (σ.σ Μάλλον η γνωστή σε όλους τους οδηγούς ρήση «Νύχτα το πήρες το δίπλωμα» ταιριάζει κυριολεκτικά εδώ.) Τέλος, θα παρακολουθήσεις μαθήματα ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών για μέγιστη ασφάλεια.

Στις περισσότερες σχολές ιστιοπλοΐας λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και αγωνιστικών. Για τους πρώτους η διάρκεια των μαθημάτων είναι 2 μήνες, με 8 θεωρητικά μαθήματα  και 8 πρακτικά. Έπειτα ο «μαθητής» καλείται να περάσει κάποιες εξετάσεις,

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η ενοικίαση επιτρέπεται αν ένα τουλάχιστον άτομο που θα βρίσκεται στο σκάφος διαθέτει δίπλωμα, ενώ ένα επιπλέον άτομο πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει ναυτική πείρα και μπορεί να βοηθήσει αν κριθεί απαραίτητο.

Εδώ θα ήθελα να πω τα εξής,

Υπάρχουν σχολές που θα σας πουν ότι είναι αναγνωρισμένες σε όλο τον κόσμο γιατί είναι από Αγγλία από Αμερική από Αυστραλία, σαν χαρτί ίσως, ως γνώσεις όμως; Την γνώση θα σας την μεταφέρει ο εκπαιδευτής και αυτόν πρέπει να γνωρίσετε. Προτού αποφασίσετε σε ποια σχολή θα πάτε ζητήστε τους να σας πάρουν μια βόλτα με ένα προηγούμενο τμήμα θα σας πει πολλά αυτό. Να θυμάστε ότι ο πρώτος εκπαιδευτής που θα γνωρίσετε θα μοιάζει θεός στα μάτια σας και ο καλύτερος από όλους, είναι όμως; “Στους τυφλούς επικρατεί ο μονόφθαλμος”

Κόστος

(Ίσως από όλο το κείμενο, η πρόταση που ακολουθεί σε ενδιαφέρει περισσότερο). Όσον αφορά το κόστος τών μαθημάτων, κατά κανόνα κυμαίνεται στα 350 με 900 ευρώ. Ποικίλει ανάλογα με τη σχολή. Γενικότερα, θα βρείτε πολλές επιλογές μιας και λόγω κρίσης, οι προσφορές που γίνονται είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες. Εξάλλου είπαμε: “Στο διαδίκτυο αδέρφια μου, στο διαδίκτυο”.

Μετά το δίπλωμα τι;

Τώρα λοιπόν έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να γίνεις ο βασιλιάς των επτά θαλασσών. Ή μάλλον όχι. Δεν τα έχεις όλα. Σου λείπει η εμπειρία. Για αυτό ακριβώς, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, κάθε φορά που αναλαμβάνεις κάποιο σκάφος. Αλλά ακόμα και μετά από καιρό, η προσοχή σου πρέπει να μένει αμείωτη. Η θάλασσα πάντα κρύβει εκπλήξεις.

 

Διαβάστε επίσης

https://www.youtube.com/c/CyprusSailingTV

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.