Ιστιοπλοΐα ναυτικά ήθη και έθιμα

Ιστιοπλοΐα ναυτικά ήθη και έθιμα

Ιστιοπλοΐα ναυτικά ήθη και έθιμα

Κάθε ιδιοκτήτης σκάφους που δεν ντρέπεται για την καταγωγή του, επαίρει την εθνική του σημαία και τον επισείοντα του ομίλου του.

Καθαρό και τακτικό σκάφος, είναι χαρούμενο και ασφαλές σκάφος.

Σκάφος που ταξιδεύει με τα μπαλόνια κρεμασμένα μοιάζει με κυρία που πάει για ψώνια με τα μπικουτί στα μαλιά.

Ποτέ μην επιδεικνύετε τις ικανότητες σας, κάνοντας περιττές μανούβρες με πανιά ή μηχανή, μέσα σε λιμάνια ή κοντά σε αγκυροβολημένα σκάφη. Θα προξενήσετε αδικαιολόγητη ανησυχία σε αυτούς που δεν ξέρουν και θυμηδία σε αυτούς που ξέρουν.

Οι χειραγωγοί (ρέλια) είναι για ασφάλεια και όχι παγκάκια του πάρκου. Μην τους καταπονείτε γιατί θα κοπούν τότε που θα χρειαστούν.

Ένα μικρό σκάφος ποτέ δεν κροσσάρει την πλώρη ενός μεγάλου σκάφους, παρά μόνον σε τέτοια απόσταση ώστε να μην παρεμβαίνει στις κινήσεις του.

Η αποφυγή παροχής βοήθειας εν πλω εκτός του ότι είναι ‘‘αντιναυτική’’ διώκεται και από το νόμο.

Δώσατε πάντοτε το δικαίωμα πορείας και μην παρεμβάλλεσθε στις κινήσεις αλιευτικών. Εάν εσείς ταξιδεύετε για το κέφι σας, αυτοί βγάζουν το ψωμί τους.

Ποτέ μην αντιτίθεσθε στις υποδείξεις/οδηγίες  λιμενικών, τελωνειακών ή πολεμικών σκαφών. Έχουν όλα τα μέσα και τον τρόπο να επιβάλλουν τις απόψεις τους και αν μη τι άλλο να σας χαλάσουν το κέφι και ίσως, το ταξίδι.

Η καλή και συνεχής επιτήρηση της θάλασσας και του ορίζοντα αποτελεί τον σωστό και ασφαλή τρόπο πλου.

Ο σωστός ναύτης προλαμβάνει καταστάσεις στην θάλασσα και δεν περιμένει να τις θεραπεύσει αφού εμφανιστούν.

Αυτός που παίζει με τον καιρό και την θάλασσα, έχει τις ίδιες πιθανότητες με αυτόν που πάει στο καζίνο με λίγα χρήματα. Η θάλασσα και η ρουλέτα ποτέ δεν χάνουν.

Στην θάλασσα είναι ασφαλές, ότι είναι απλό και εύχρηστο.

Πριν αγκυροβολήσετε ή δέσετε σε λιμάνι βεβαιωθείτε ότι η άγκυρα σας και τα σχοινιά σας δεν παρεμβάλλονται σε αυτούς που ήδη ευρίσκονται εκεί. Είναι λογικό αυτοί που έφτασαν πριν από εσάς, να θέλουν ενδεχομένως να φύγουν και πριν από εσάς.

Μην δέσετε σε άλλο  σκάφος πριν ζητήσετε την άδεια από τον ιδιοκτήτη ή κυβερνήτη του. Εάν σας δοθεί φροντίστε να ενοχλήσετε το λιγότερο δυνατόν.

Σε κάποια στιγμή η προσφορά ενός ποτού αποτελεί ναυτική παράδοση.

Τα μουσικά σας γούστα αποτελούν προσωπικό σας πρόβλημα. Η επιβολή ηχητικών προτιμήσεων σε τρίτους είναι συνήθεια βαρβάρων.

Μπερδεμένα σχοινιά και σκότες στην κουβέρτα εν πλω, δεν αποτελούν μόνο αντιναυτικό θέαμα αλλά και κίνδυνο για οποία χρήση τους.

Ένα σκάφος δεν κάνει ποτέ όπισθεν αλλά ανάποδα και ποτέ δεν παρκάρει αλλά ρεμετζάρει.

Εάν μετά τον κατάπλου καθαρίσετε και ταχτοποιήσετε το σκάφος σας, η μπύρα που θα πιείτε μετά θα έχει την καλύτερη γεύση.

Ένας είναι ο θεός και ένας ο κυβερνήτης. Οι απόψεις τους ουδέποτε συζητούνται.

Μπορεί ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα να φαίνεται, ο σωστός όμως θα την είχε αποφύγει…

Διαβάστε επίσης