Μυστικά για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους

Μυστικά για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους

Μυστικά για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους

Αγαπάτε την ιστιοπλοΐα, παρακολουθήσατε τα απαραίτητα μαθήματα για να αποκτήσετε το πολυπόθητο δίπλωμα Κυβερνήτη, και τώρα ήρθε η στιγμή που θέλετε να ενοικιάσετε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με τους φίλους σας, για να απολαύσετε την θάλασσα ως Κυβερνήτης!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι, γιατί στην τελική… ο Κυβερνήτης είναι αυτός που έχει όλες τις ευθύνες προς τον νόμο και προς τρίτους, αλλά και τον τελευταίο λόγο για οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια του σκάφους και των επιβαινόντων.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Θα πρέπει από την αρχή να ενημερώσετε το πλήρωμά σας για τις υποχρεώσεις του στο σκάφος. Εάν μοιραστούν οι εργασίες, θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και επίσης θα αποφευχθεί ο πανικός, σε μια δύσκολη στιγμή.

Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε, ότι εσείς και ο συγκυβερνήτης θα έχετε όλες τις ευθύνες, πολλές φροντίδες για το σκάφος και το πλήρωμα και λιγότερο χρόνο για διασκέδαση απ’ ότι εκείνο.

Θα πρέπει να έχετε εξηγήσει στους φίλους σας – το πλήρωμα σας, ότι από τη στιγμή που συμφωνούν να σας ακολουθήσουν, πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες σας, για ασφαλή ιστιοπλοΐα. Εάν για παράδειγμα ο καιρός αγριέψει, και τους πείτε να χρησιμοποιήσουν τα σωσίβια, έστω και προληπτικά, να γίνει χωρίς δεύτερη κουβέντα.Μυστικά για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους

Επίσης, είναι σημαντικό να παίρνετε πάντοτε απόπλου και κατάπλου, γιατί στην περίπτωση που κάποιος σας προκαλέσει ζημιά, είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξετε την παρουσία σας εκεί. Σε περίπτωση δε ατυχήματος, ενημερώστε άμεσα το πλησιέστερο λιμεναρχείο και δώστε κατάθεση του συμβάντος, την οποία θα περιμένετε να σας την σφραγίσει. Σημειωτέον, ότι με τον απόπλου-κατάπλου πιστοποιείτε τα μίλια της διαδρομής σας.

 

Διαδικασίες ναύλωσης – Bare-boat

O πλοιοκτήτης με την παράδοση του σκάφους θα σας ζητήσει μία χρηματική εγγύηση ή επιταγή. Εάν δεν υπάρξουν ζημιές στο σκάφος, το ποσό αυτό θα σας επιστραφεί ολόκληρο στο τέλος του ταξιδιού.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε, ότι στο ποσό της εγγύησης συμμετέχουν όλοι οι επιβαίνοντες μαζί με εσάς, οπότε καλό θα ήταν για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, να εισπράξετε τα μερίδιά των φίλων σας πριν την αναχώρηση. Έτσι, σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς ή ατυχήματος, δεν θα κινδυνεύετε να πληρώσετε μόνο εσείς.

Μπορεί εσείς σαν κυβερνήτης να έχετε την ευθύνη, αλλά πάντοτε οι ζημιές μοιράζονται σε όλους, για να υπάρχει ομαδικότητα και αλληλεγγύη στις εργασίες από το πλήρωμα.Μυστικά για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους

 

Τα έγγραφα

O πλοιοκτήτης θα σας παρουσιάσει δύο έντυπα προς υπογραφή, το Nαυλοσύμφωνο και το έγγραφο παραλαβής του σκάφους (Inventory List). Το Ναυλοσύμφωνο αναφέρει ουσιαστικά τους όρους της ναύλωσης. Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά όλα τα άρθρα, το ποσό, την εγγύηση, τις ημερομηνίες και τα λιμάνια αναχώρησης και επιστροφής. Να ξέρετε ότι ο ναύλος εξοφλείται πάντοτε πριν την αναχώρηση.

Οι βασικότεροι όροι σε ένα Ναυλοσύμφωνο είναι:

  1. Να αναγράφεται οπωσδήποτε το ποσό εγγύησης.
  2. Το σκάφος σας παραδίδεται καθαρό και περιποιημένο, με γεμάτες τις δεξαμενές πετρελαίου και νερού και πρέπει να το παραδώσετε στην επιστροφή στην ίδια κατάσταση. Εάν δεν το καθαρίσετε χρεώνεστε με κάποιο ποσό, που ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους, και θα πρέπει να το ορίσετε την στιγμή της αρχικής συμφωνίας. Τυχόν ζημιές ή απώλειες χρεώνονται.
  3. H αναχώρηση και η επιστροφή γίνονται υποχρεωτικά από τα αναγραφόμενα στο ναυλοσύμφωνο λιμάνια ή μαρίνες στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες.
  4. Οι κυβερνήτες είναι υπεύθυνοι για όλα, εάν λοιπόν έστω και λόγω κακών καιρικών συνθηκών, τερματίσετε την κρουαζιέρα σας σε άλλο λιμάνι, χρεώνεστε όλα τα έξοδα μεταφοράς του σκάφους από την εγγύησή σας.
  5. Το σκάφος πρέπει να χρησιμοποιείται νόμιμα και μόνο για το σκοπό που ναυλώθηκε (αναψυχή).
  6. Πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα με δίπλωμα ιστιοπλοϊκής σχολής και οι επιβαίνοντες να μην υπερβαίνουν τον αριθμό της αδείας του σκάφους. Σε αντίθετη περίπτωση, αν σας συμβεί ατύχημα, είστε παράνομοι και δεν σας καλύπτει η ασφάλεια του σκάφους.
  7. Να ενημερώνετε άμεσα τον πλοιοκτήτη, για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα έχετε ή τυχόν ατύχημα. Επίσης, κάθε δύο τρεις ημέρες για τον τόπο που βρίσκεστε.
  8. Εάν καθυστερήσετε την επιστροφή σας πέραν της μισής ημέρας, ο πλοιοκτήτης έχει δικαίωμα να σας ζητήσει να πληρώσετε ολόκληρη την ημέρα.Μυστικά για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους

 

Με το έντυπο παραλαβής του σκάφους ουσιαστικά ο πλοιοκτήτης σας χρεώνει το σκάφος με όλο τον εξοπλισμό του. Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν είναι να ελέγξετε καλά τον κατάλογο, για το αν ανταποκρίνεται με τον εξοπλισμό του σκάφους. Οποιαδήποτε έλλειψη ή κακή λειτουργία ή κακή κατάσταση αντικειμένου, πρέπει να γραφεί στο τέλος του εντύπου και να υπογραφεί από κυβερνήτη και πλοιοκτήτη, πριν ξεκινήσετε. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σας χρεώσει την ζημιά.

 

Έλεγχος του σκάφους

Τα βασικότερα σημεία ελέγχου που πρέπει να κοιτάξετε στο σκάφος πριν ξεκινήσετε είναι:

-Το κατάστρωμα: Έλεγχος γάστρας για χτυπήματα, κολονάκια, ρέλια, σχοινιά, πανιά, άλμπουρο, ξάρτια, βιτζιρέλα, life raft, εργάτης, πυξίδα, άγκυρες.

-Το εσωτερικό: τουαλέτες, όργανα ναυτιλίας, χάρτες, VHF, ραδιόφωνο, έγγραφα σκάφους, πυροσβεστήρες, κουζίνα, βρύσες, τρόμπες σεντινών, βάνες, σωσίβια, μπάλες και φώτα ακυβερνησίας.

-Η μηχανή: Γενική κατάσταση, ντεπόζιτο, βάνες, σύστημα τροφοδοσίας, μπούσα, φίλτρα, διακόπτες μπαταρίας, εξαγωγή, χειριστήριο, τρόμπα σεντίνας.

-Το κατάρτι: Ανεβάστε έναν άνθρωπο στο κατάρτι για να ελέγξει τα σημεία προσδέσεως προτόνου, επιτόνου, παρατόνου και τις βάσεις των σταυρών για ενδεχόμενες ρωγμές (cracks). O ίδιος έλεγχος να γίνει και στα σημεία του καταστρώματος που καταλήγουν τα ξάρτια.

-Έγγραφα σκάφους: Να είναι όλα σε ισχύ. Ελέγξτε όλες τις ημερομηνίες ιδίως στις παρατηρήσεις. Το λιμεναρχείο θα σας σταματήσει αν δεν έχετε μαζί σας τα εξής έγγραφα: Ναυλοσύμφωνο, Έγγραφο Εθνικότητος, Απόφαση Αδείας, Πρωτόκολλο Επιθεώρησης, Άδεια VHF και ραδιοϋπηρεσιών, Πιστοποιητικό Καταμέτρησης, Πιστοποιητικό Life Raft και Πυροσβεστήρων, Έντυπο Ασφάλισης Σκάφους και δύο διπλώματα ιστιοπλοϊκής σχολής.

-Μην ξεχάσετε τους χάρτες και πορτολάνους των περιοχών που θα ταξιδέψετε, καθώς και το κουμπάσο, διπαράλληλο, μολύβια και γόμες. Μελετήστε τα φανάρια, τους κάβους, τα στενά, τις ρηχάδες, τα καταφανή σημεία και τους όρμους ή λιμάνια καταφυγής, κατά μήκος της πορείας σας. Όταν αναγκαστείτε να τα χρησιμοποιήσετε υπό δυσμενείς συνθήκες, δεν θα υπάρχει χρόνος και ίσως ούτε ορατότητα για μελέτες, παρατηρήσεις και αναγνωρίσεις.

– Τέλος, συμβουλευθείτε πάντοτε το μετεωρολογικό δελτίο, προ του απόπλου.