Οι επαγγελματικές ομάδες ανεβάζουν το επίπεδο του AEGEAN 600

Aegean 600 HORC 2022©Nikos Alevromytis

Οι επαγγελματικές ομάδες ανεβάζουν το επίπεδο του AEGEAN 600

Τη δική του θέση διεκδίκησε και κατέκτησε το «AEGEAN 600» στον χάρτη της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Παρόλο που εφέτος διεξάγεται, μόλις, η 2η διοργάνωση, θα αγωνιστούν κάποιες από τις καλύτερες επαγγελματικές ομάδες του αθλήματος. Πληρώματα, τα οποία έχουν τρέξει και διακριθεί σε αγώνες – θρύλους, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο event του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και αύριο τo μεσημέρι (14.00) θα πάρουν εκκίνηση για να βρεθούν σε μία ιστιοδρομία 600 ν.μ., χωρίς στάση. Χθες, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης όπου τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να γευτούν την ελληνική φιλοξενία.

Στο εφετινό «AEGEAN 600» θα συμμετάσχουν ιστιοφόρα που φέρουν τη σημαία 14 διαφορετικών χωρών. Στα πληρώματά τους όμως εκπροσωπούνται περισσότερες από 25 χώρες. Ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών θα αγωνιστούν για πρώτη φορά, κάτι που δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον αγώνα ενώ άλλα, όπως το ιταλικό «Hagar V», θα απολαύσουν και εφέτος τις ιδιαιτερότητες του στίβου του Αιγαίου Πελάγους, το οποίο μέσα από τη διοργάνωση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής κοινότητας.

Η συμμετοχή της κλάσης Maxi (International Maxi Association) και, μάλιστα, με εκπρόσωπο της, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα για να διαπιστώσει το επίπεδο της διοργάνωσης ώστε την επόμενη χρονιά να συμπεριληφθεί στο καλεντάρι της International (εφέτος είναι στο IMA Mediterranean Maxi Offshore Challenge), αποδεικνύει τη αυξανόμενη δυναμική του αγώνα. Ήδη, εφέτος, παίρνουν μέρος τέσσερα maxi, με το, με σημαία Μάλτας, «Eratosthenes» να ξεχωρίζει λόγω του μεγέθους του αλλά και της ιστιοπλοϊκής ομάδας του που έχει πρωταγωνιστήσει σε υψηλού επιπέδου ρεγκάτες. Το «Eratosthenes» θα είναι ένα από τα σκάφη που θα προσπαθήσουν να «σπάσουν» το ρεκόρ του αγώνα, το οποίο έθεσε πέρυσι το «Atalanta II» (δύο ημέρες, 23 ώρες και 54 λεπτά). Το ιταλικό ιστιοφόρο του μεγαλοεπιχειρηματία Κάρλο Αλεσάντρο Πούρι Νέγκρι δεν ήρθε εφέτος στην Ελλάδα αλλά, ήδη, έχει δηλώσει συμμετοχή για το 2023.

Στον στόλο υπάρχουν οκτώ σκάφη με ελληνική σημαία, κάποια εκ των οποίων είναι νοικιασμένα από ξένες ομάδες. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το εντυπωσιακό τριμαράν από τη Σαντορίνη, το «Akron Aoton». «Και εφέτος θα βρεθούμε στη ρότα του «AEGEAN 600». Τέτοιες διοργανώσεις προβάλλουν και διαφημίζουν τη χώρα μας. Οι συμμετοχές αυτή τη χρονιά είναι υψηλού επιπέδου και θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός», υπογράμμισε ο κυβερνήτης Γιάννης Μπάρκας.

Το 2ο «AEGEAN 600» άρχισε χθες στην πανέμορφη «Olympic Marine» με μία εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, o Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Νίκος Πέππας, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και ιδιοκτήτης της «Olympic Marine» Γιώργος Προκοπίου κ.α.

Για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης σημαντική είναι η συμβολή των ανθρώπων της «Olympic Marine», η οποία είναι και συνδιοργανώτρια. Η «Olympic Marine», παρέχει πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη και τα σκάφη ελλιμενίζονται σε εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, κάτι για το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αναφερθεί με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια.

Aegean 600 HORC 2022©Nikos Alevromytis