Προστασία από τους κεραυνούς

Προστασία από τους κεραυνούς

Προστασία από τους κεραυνούς 

Η σημασία που έχει το αλεξικέραυνο είναι μεγίστης σημασίας, γιατί παρά την παρακολούθηση του μετεωρολογικού δελτίου, ποτέ δεν ξέρετε πως μπορεί να σας αιφνιδιάσει ο καιρός…

Με τα φυσικά φαινόμενα δεν «παίζει» κανένας, γι’ αυτό φροντίστε το σκάφος σας να διαθέτει το απαιτούμενο σύστημα προστασίας από τους κεραυνούς και το κυριότερο… το σύστημα αυτό να είναι γειωμένο σωστά!

Το κατάρτι προκαλεί την εκτόνωση των κεραυνών επάνω του, επειδή προεξέχει αρκετά από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο, που το ABYC (American Boat and Yacht Counsil) συνιστά το αλεξικέραυνο να είναι τουλάχιστον 8mm² από χαλκό, που ισοδυναμεί με μια διάμετρο περίπου 3,2mm². Για πρακτικούς λόγους, θα ήταν καλύτερο να τοποθετήσετε 6mm διάμετρο χαλκό, για να αυξήσετε σημαντικά τον χώρο κάλυψης. Σημειωτέον, ότι αν το κατάρτι που έχετε είναι ξύλινο θα πρέπει το αλεξικέραυνο να ξεκινά από την κορυφή του καταρτιού. Το ίδιο ισχύει και για τα κατάρτια από ίνες άνθρακα.

Οι εποξικές ρητίνες των καταρτιών που συνδέουν τις ίνες, τείνουν να εξατμιστούν εκρηκτικά με το υψηλό ρεύμα του κεραυνού και τότε ουσιαστικά μπορεί να μείνετε χωρίς κατάρτι!

Στα μεταλλικά κατάρτια είναι πιο εύκολα τα πράγματα, καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι να ενώνεται η βάση τους με την επιφάνεια εκτόνωσης του ρεύματος, τη θάλασσα.

Για τα κατάρτια μικρών ιστιοπλοϊκών, με κορυφή λιγότερο από 50 πόδια (15,24m), πρέπει να γνωρίζετε πως το κατάρτι προστατεύει το σκάφος κατά την έννοια ενός κώνου, που ξεκινάει από την κορυφή του καταρτιού και έχει βάση με ακτίνα ίση με το ύψος της κορυφής του καταρτιού από τη θάλασσα.

Εάν δεν διαθέτετε αλεξικέραυνο και έχετε την ατυχία να πέσετε σε κακοκαιρία, ένας απλός και γρήγορος τρόπος προστασίας είναι να γειώσετε τα ξάρτια και το κατάρτι χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα, της οποίας το ένα άκρο θα το δέσετε στα ξάρτια και το άλλο θα το ρίξετε στη θάλασσα.

Ένας ακόμη τρόπος είναι να έχετε προετοιμάσει για μια τέτοια περίπτωση ένα κομμάτι χαλκό και δύο ηλεκτρόδια, με τα οποία θα γειώσετε το κατάρτι και τα ξάρτια.

Αν είστε πάνω στο κατάστρωμα, την ώρα που ξεσπάει μια καταιγίδα με κεραυνούς, καθίστε στο κέντρο του σκάφους, μακριά από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο (ιστούς, roll bar, μεταλλικές αντερίδες της τέντας, σύρματα για άπλωμα ρούχων). Αφήστε από τα χέρια σας όλα τα μεταλλικά αντικείμενα (πχ. καλάμι ψαρέματος, εργαλεία, άγκυρα κ.λπ) και μην σχηματίζετε ομάδες.

Ο ήχος της βροντής βέβαια ταξιδεύει σε πολύ μικρότερη ταχύτητα από την ταχύτητα της εικόνας της αστραπής μιας και έχουμε να κάνουμε στη πρώτη περίπτωση με την ταχύτητα του ήχου (344 m/s) ενώ στη δεύτερη με αυτή του φωτός (3×108 m/s). Έτσι για να υπολογίσουμε πόσο απέχουμε από το κέντρο μιας καταιγίδας, αρκεί να μετρήσουμε τον χρόνο (σε δευτερόλεπτα ) που μεσολαβεί μεταξύ μιας αστραπής και της βροντής, και ότι βρούμε να το διαιρέσουμε δια του 3. Το αποτέλεσμα που θα βρούμε είναι η απόσταση μας σε ναυτικά μίλια από την καρδιά της καταιγίδας.

Ένα καλά γειωμένο αλεξικέραυνο μπορεί να θεωρηθεί ότι προσφέρει μια ομπρέλα ασφαλείας για μια συγκεκριμένη περιοχή γύρω από το σκάφος.

Διαβάστε επίσης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.