Βασικές αρχές τριμαρίσματος των πανιών
Στα πρώτα βήματα του, κάθε ιστιοπλόος, μαθαίνει το τριμάρισμα. Κοινώς, τη σωστή ρύθμιση – τοποθέτηση των πανιών, έτσι ώστε να παράγουν τη μεγαλύτερη δυνατή Αεροδυναμική Δύναμη Πρόωσης (κινεί το σκάφος προς τα εμπρός) και τη μικρότερη δυνατή Πλάγια Αεροδυναμική Δύναμη (προκαλεί πλάγια κίνηση-εκπεσμό). Εν ολίγοις, τριμάρισμα των ιστίων ενός σκάφους σημαίνει ότι, ανάλογα με την πλεύση ή την διεύθυνση του ανέμου, καθώς και την ένταση που έχει αυτός, πρέπει:
- Να διατηρείται η βέλτιστη γωνία προσπτώσεως του ανέμου πάνω στα πανιά, έτσι ώστε αυτά να μη «στολάρουν». Γι’ αυτό σε πλεύση «όρτσα» τα πανιά τριμάρονται κοντά στον διαμήκη άξονα του σκάφους, ενώ καθώς η πλεύση ανοίγει τριμάρονται σε μεγαλύτερη απόσταση ανάλογα με την πλεύση.
- Να δίνεται το βέλτιστο σχήμα, ώστε τα πανιά που είναι αεροτομές να αποδίδουν όσο το δυνατόν περισσότερο. (twist)
- Να διατηρείται η βέλτιστη δίοδος (Optimum Slot) μεταξύ Genoa και Μαΐστρας, έτσι ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα από την αλληλοεπίδραση τους.
Συμβουλές:
– Εσύ που πραγματικά θέλεις να μάθεις ιστιοπλοΐα μην σταματήσεις ποτέ να διαβάζεις και να προσπαθείς να μεταφέρεις με σωστό τρόπο την θεωρεία στην πράξη και εκεί που χρειάζεται να ασκείς και κριτική αν ο εκπαιδευτής σου είναι συνεχώς με την ατάκα άλλο τα βιβλία και άλλο η πράξη. 99% να έχει δίκαιο το βιβλίο και 1% να έχει δίκαιο ο <εκπαιδευτής> σκεφτείτε το…. Θα μπορούσε να είχε γράψει το δικό του βιβλίο….
Για να γραφτεί ένα βιβλίο ιστιοπλοΐας είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά χρειάζεται να γίνουν κάποιες μελέτες του συγγραφέα και άλλων και φέρουν πάντοτε την υπογραφή τους με ότι σημαίνει αυτό.
– Το τριμάρισμα να θυμάστε πάντα ξεκινά από το βιράρισμα των πανιών. Είναι αδιανόητο να βλέπω <εκπαιδευτές> να βιράρουν την μαΐστρα και να έχουν το Μπαλαντσίνι και το Boom Vang (kicking strap) φέρμα. Το σωστό βιράρισμα Μαΐστρας και Genoa θα μας βοηθήσει πολύ μετά στο τριμάρισμα.
– Σε άνεμο μικρής εντάσεως τα πανιά πρέπει να έχουν μεγάλο βάθος, ενώ η θέση βάθους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πίσω (περίπου στο μέσο της χορδής του πανιού).
– Σε άνεμο μεγάλης εντάσεως ισχύει το αντίθετο, οπότε πρέπει τα πανιά να έχουν μικρό βάθος, και η θέση βάθους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πλώρα.
– Το σωστό άνοιγμα αετού (twist) του πανιού είναι σημαντικό για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση, καθώς επηρεάζει την έξοδο του αέρα από το πανί.
– Όταν είναι κλειστή η πλεύση του σκάφους, σημαντικό ρόλο παίζει η υποπίεση (στη δημιουργία της Δύναμης Άντωσης) και γι’ αυτό προσπαθούμε να την εκμεταλλευτούμε, όσο το δυνατόν περισσότερο.
– Η Genoa πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την Μαΐστρα, γιατί διαφορετικά το σκάφος μπορεί να «ποδίσει».
– Ένα απλό τεστ, για να διαπιστώσετε εάν τα πανιά έχουν το σωστό τριμάρισμα, είναι να τα λασκάρετε, “If in doubt let it out!” μέχρι να αρχίσουν να «παίζουν» και στη συνέχεια να τα πάρετε μέσα (φερμάροντας τις σκότες) σιγά σιγά, ώσπου να σταματήσουν να «παίζουν».
Be the first to comment