Συμβουλές παλιών σκίπερ προς τους νεότερους

16 συμβουλές των παλιών σκίπερ προς τους νεότερους

Συμβουλές παλιών σκίπερ προς τους νεότερους

Το επάγγελμά μας είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολύ διάβασμα, κάποια πράγματα όμως δεν υπάρχουν στα βιβλία, τα κατακτάς μόνο με την πρακτική εμπειρία και τα “μίλια”. Γι αυτό λοιπόν ρώτησα τους παλιούς που συχνάζουν εδώ μέσα, να μας δώσουν τα φώτα τους.
Πιστεύω ότι η αξία της πρακτικής αυτής γνώσης είναι ανεκτίμητη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποιοι συνεχίζουν αυτό το επάγγελμα από τότε που τα σκάφη είχαν για όργανα μόνο μια πυξίδα και το sprayhood και η πρόγνωση του καιρού ήταν μέχρι τότε λέξεις άγνωστες.
Μάζεψα λοιπόν και παραθέτω εδώ τις συμβουλές τους, για όποιον ενδιαφέρεται να τις διαβάσει:
  • Βγάλε τα σωστά διπλώματα
    Αν θες να εξελιχθείς στο επάγγελμα δεν φτάνουν μόνο τα διπλώματα που είναι απαραίτητα για την διακυβέρνηση ενός σκάφους. Τι σημασία έχει αν τα σωστικά δεν είναι απαραίτητα στα μικρά σκάφη, αν δεν ξέρεις τι να κάνεις σε μια περίπτωση ανάγκης γίνεσαι επικίνδυνος για τον εαυτό σου και τους πελάτες σου.

 

  • Δώσε βάση στην θεωρητική γνώση
    Να διαβάζεις, να ρωτάς, να μαθαίνεις, να παρατηρείς και να είσαι πάντα ενημερωμένος για το τι συμβαίνει γύρω σου και γιατί. Μόνο έτσι θα αναπτύξεις την αντίληψη της θάλασσας, των φυσικών φαινομένων, του σκάφους και των δυνάμεων που επιδρούν σε αυτό και σιγά θα αναπτύξεις την ναυτοσύνη που επιβάλλεται.

 

  • Πρέπει πρώτα να έχεις γίνει κωπηλάτης πριν πάρεις στα χέρια σου το τιμόνι
    Να μην βιάζεσαι να ανέβεις, καλός καπετάνιος μπορεί να γίνει μόνο όποιος πριν ήταν καλός ναύτης. Τα μυστικά που θα μάθεις ακόμα και σε μια και μόνο σεζόν με έναν έμπειρο καπετάνιο, θα σου πάρει χρόνια για να τα ανακαλύψεις μόνος σου.

 

  • Ότι δεν γίνεται καλύτερο γίνεται χειρότερο
    Το επάγγελμα αυτό χρειάζεται μια συνεχή εξέλιξη, να μην σταματάς να μαθαίνεις ποτέ, ανεξάρτητα από την εμπειρία και την ηλικία σου. Κάθε μέρα που περνάει να την βλέπεις σαν μαθητής, να βάζεις μεγαλύτερους στόχους, να μην επαναπαύεσαι, να ανεβαίνεις στην ιεραρχία του σκάφους, να κυβερνάς μεγαλύτερα σκάφη, μεγαλύτερα ταξίδια, άλλες περιοχές, άλλες χώρες κοκ.

 

  • Μάθε να διαχειρίζεσαι τους φόβους και το άγχος σου
    Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να ελέγξει τα άσχημα συναισθήματα που ενδεχομένως του προκαλεί μια κατάσταση η οποία είναι εκτός του comfort zone του. Από τη μια η αφοβία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, από την άλλη ο υπερβολικός φόβος περιορίζει το τι μπορείς να κάνεις και που μπορείς να φτάσεις

 

  • Η γνώση διώχνει το φόβο
    Όσο περισσότερη εμπειρία μαζεύεις στην σταδιοδρομία σου, τόσο απομακρύνεται και ο φόβος για το άγνωστο και αντικαθίσταται από την αυτοπεποίθηση που γενικά είναι απαραίτητη για να εμπνεύσεις το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πελατών και του πληρώματός σου.

 

  • Ο σεβασμός είναι βασικό κομμάτι της ναυτοσύνης
    Να μάθεις να σέβεσαι πρώτα από όλα τη Θάλασσα και τούς ανθρώπους της, να προσέχεις πως συμπεριφέρεσαι στο πλήρωμά σου, στους συναδέλφους σου και στους υπόλοιπους ανθρώπους που τυχαίνει να μοιράζεστε το ίδιο λιμάνι. Να είσαι ευγενής και όποτε χρειαστεί να βοηθάς όποιον το έχει ανάγκη.

 

  • Η ταπεινοφροσύνη εμπνέει τον σεβασμό.
    Να ακούς πολύ και να μιλάς λίγο. Να έχεις πολύ υπομονή και αν δεν σε ρωτήσουν, να μην κοκορεύεσαι όταν βρεθείς σε κάποια συζήτηση για το τι έχεις κάνει και πόσο άσχημο καιρό αντιμετώπισες. Όλοι ξέρουν ότι οι ναυτικοί συνήθως υπερβάλουν λίγο στις ιστορίες τους και να θυμάσαι ότι ο σεβασμός κερδίζεται δεν επιβάλλεται.

 

  • Να διαγράψεις από το λεξιλόγιο σου τη φράση “το ξέρω”
    Να μην φοβάσαι να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις κάτι, να ρωτάς τους πιο έμπειρους, τους ντόπιους και να μην υποτιμάς κανένα. Ακόμα και αυτός που θεωρείς χαζό η αρχάριο μπορεί να σου πει κάτι που δεν ήξερες. Τη στιγμή που θα αρχίσεις να νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα καλύτερα από τους άλλους, είναι εκεί που σε παίρνει από κάτω.

 

  • Κανένα ταξίδι δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο
    Να φοβάσαι τη χαλάρωση που προκαλεί η μεγάλη εμπειρία. Να έχεις πάντα στο νου σου πως μια στιγμιαία αβλεψία μπορεί να αποβεί καταστροφική. Ένα και μόνο λάθος αρκεί και θα σε θυμούνται για αυτό, κι όχι για τα σαράντα χρόνια που τα έκανες όλα άψογα. Προσοχή σε κάθε στιγμή σαν να οδηγείς αυτοκίνητο.

 

  • Καλός προγραμματισμός και σωστή πρόληψη
    Καλός καπετάνιος είναι αυτός που δεν θα χρειαστεί ποτέ να εφαρμόσει τις γνώσεις και την εμπειρία του σε αντίξοες συνθήκες. Απλά θα έχει προβλέψει από πριν να μην βρεθεί καν σε αυτήν την κατάσταση.

 

  • Μάθε να ακούς το ένστικτό σου
    Αν κάτι δεν σου φαίνεται σωστό, τότε μάλλον δεν είναι, μην αγνοείς αυτήν την αίσθηση, μπορεί να σε σώσει από δύσκολες καταστάσεις, όπως επίσης και να σε οδηγήσει σε αυτό που θεωρείς επιτυχία.

 

  • Που και που να λες και κάνα όχι
    Να ξέρεις τα όρια σου, του πληρώματός σου και του σκάφους που κυβερνάς και αντίστοιχα να προσαρμόζεις το ταξίδι. Ακόμα και αν δυσαρεστηθεί και κάποιος (πελάτης, ιδιοκτήτης, γραφείο κλπ) είναι προτιμότερο από το να κάνεις κάτι για το οποίο δεν μπορείς να εγγυηθείς την ασφάλεια του σκάφους ή των πελατών. Κάποιοι άνθρωποι έτσι και αλλιώς και όλα τα χατίρια να τους κάνεις, δεν θα το εκτιμήσουν ποτέ.

 

  • Να αποκτήσεις καλή σχέση με την ευθύνη
    Όχι φίλε μου, δεν φταίει ούτε ο ναύτης σου, ούτε ο πελάτης που πέταξε την πρυμάτσα στην προπέλα αντί για τον ντόκο, φταις εσύ που τον έβαλες να κάνει κάτι που δεν ήταν ακόμα έτοιμος.

 

  • Τα δικαιώματα γεννούν και υποχρεώσεις
    Με το που μπαίνεις σε αυτό το χώρο συνδέεσαι αυτόματα με τους συναδέλφους σου και γεννιούνται υποχρεώσεις όπως και άγραφοι κανόνες που επιβάλλεται να τηρείς.
    Για παράδειγμα:
    – Ποτέ μην εργαστείς τζάμπα για να αποκτήσεις εμπειρία
    – Να συμμετέχεις στα συλλογικά όργανα που σε εκπροσωπούν

 

  • Ο έρωτας είναι η λύση
    Αν θες να κάνεις το επάγγελμα αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, κομμάτι από τη συνταγή της επιτυχίας είναι να ερωτευτείς τη Θάλασσα, το ταξίδι, τα μέρη και κατ΄ επέκταση το επάγγελμα που σε φέρνει κοντά σε αυτά. Χωρίς την αγάπη αυτό το επάγγελμα είναι σκέτη ταλαιπωρία.
Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς, εμένα αυτά μου είπαν οι παλιοί…
Αν λείπει κάτι συμπλήρωσέ το!
Για να μαθαίνουμε και για να γινόμαστε καλύτεροι

Με εκτίμηση
Κώστας Πάριος

Κάντε Εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.