Boom Vang: Όλοι το ξέρουμε, πόσοι το χρησιμοποιούμε;
Πολλά από τα προβλήματα του ανθρώπου ξεκινούν από τη λάθος διαπαιδαγώγηση σε νεαρές ηλικίες. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στις περισσότερες σχολές ιστιοπλοΐας για παιδιά, ο εκπαιδευτής επικοινωνεί στα παιδιά το boom vang με τον εύκολο –για αυτόν- τρόπο: «Το boom vang είναι ένα σύστημα που τραβάει τη μάτσα κάτω». Και κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Γιατί ενώ είναι εύκολο για το παιδί να το καταλάβει έτσι (άλλωστε φαίνεται ότι πράγματι είναι ένα σχοινί που τραβάει την μάτσα κάτω), το μυαλό του παιδιού κολλάει σε αυτό και δεν καταλαβαίνει σχεδόν ποτέ μετά, το τι γίνεται με το πανί του. Μεγαλώνει και τρέχει ανοικτή θάλασσα και το boom vang συνεχίζει να είναι κάτι που τραβάει την μάτσα κάτω και που δεν είμαστε και πολύ σίγουροι το πόσο πρέπει να το πάρουμε.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι κάνει το boom vang; Ελέγχει το σχήμα του αετού του πανιού και άρα το twist. Σε ορισμένες περιπτώσεις σκαφών μπορείς με το boom vang να αλλάξεις και το σχήμα του καταρτιού και να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις pre-bend. Αυτό όμως μόνο σε πολύ συγκεκριμένα σκάφη με εύκαμπτα κατάρτια και με το ρίσκο να το ξεχάσεις ποδίζοντας με…. καταστροφικές συνέπειες.
Πέρα από τη πολύ μπουνάτσα, αν δεν χρησιμοποιείς σωστή τάση στο boom vang, θα επιτρέπεις υπέρμετρο twist και έτσι θα χαραμίζεις ενέργεια από το πανί σου. Αυτό είναι οκ όταν φυσάει πολύ και έχεις πολύ τιμόνι ή γέρνεις πολύ αλλά σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη είναι λάθος. Επίσης, αν ο αετός σου είναι υπέρμετρα ανοικτός, το πανί σου θα κολλήσει επάνω στα ξάρτια και τους σταυρούς και έτσι δεν θα το λασκάρεις στα πρίμα όσο πρέπει ώστε να εκμεταλλευτείς όλη του την επιφάνεια. Ένας γενικός κανόνας που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί για να απαντήσει στην ερώτηση του «πόσο» θα πρέπει να πάρει είναι τόσο, ώστε η κορυφαία πήχη να είναι παράλληλη με τη μάτσα. Αν πάρεις περισσότερο θα δεις το ανεμοδούρι πίσω από αυτή τη πήχη να είναι μόνιμα κρυμμένο.
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η χρήση του boom vang αφορά τις ανοικτές πλεύσεις. Στα όρτσα, η σκότα του πανιού θα σου επιτρέψει να ελέγξεις επαρκώς το twist. Παράλληλα, στα όρτσα υπάρχουν και άλλα συστήματα στα σκάφη, όπως τα τρίγωνα με τα οποία πετυχαίνεις τον απόλυτο έλεγχο του twist.
Κάθε κανόνας έχει φυσικά και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα σε ένα catamaran που έχεις μεγάλο σιδηρόδρομο, αν τον λασκάρεις φτιάχνεις το πανί σου για τις ανοικτές πλεύσεις και ελέγχεις το twist σου και πάλι με τη σκότα. Ο φαινόμενος όμως εκεί είναι πολύ μπροστά λόγω της μεγάλης ταχύτητας του σκάφους. Άλλη μια εξαίρεση είναι τα high performance σκάφη με ασύμμετρα. Εκεί, ο αετός του πανιού θα είναι τόσο ανοικτός ώστε να ακολουθεί τον αετό του μπαλονιού και να σου επιτρέπει να ανέβεις στιγμιαία αρκετά ψηλά, να τραβήξεις το πανί και να ξεκινήσεις να πλανάρεις.
Τέλος, τα συστήματα μας τα έχει δώσει ο κατασκευαστής για να τα λειτουργούμε. Το boom vang είναι ένα σύστημα που χρειάζεται αρκετή προσοχή και συνεχές σκάλισμα. Πρέπει συνέχεια να προσαρμοζόμαστε στις τρέχουσες συνθήκες και να το έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας. Το πρόβλημα είναι ότι αφορά ένα πανί που το βλέπουν όλοι στο πλήρωμα και όλοι έχουν μια άποψη για το πόσο vang χρειάζεται… Εκεί, ο trimmer της μαΐστρας παίρνει και τις ευθύνες του…
Για καλύτερη ενημέρωση σας ακολουθείστε μας στο Facebook και στο Youtube
Γράφει ο Άκης Τσαρούχης
Ο Άκης Τσαρούχης είναι εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας. Από 7 χρονών τρέχει με οτιδήποτε, από Optimist μέχρι 80άρια Maxi, με σημαντικές επιτυχίες σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και πανελλήνιο επίπεδο.
Συγγραφέας του βιβλίου «Παίζουμε Ιστιοπλοΐα»
Τίτλος «Παίζουμε Ιστιοπλοΐα»
Συγγραφέας Άκης Τσαρούχης
Διαστάσεις 210mm x 148mm
Σελίδες 76
ISBN 97861883564
Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 211. 1204349 ή αποστέλλοντας e-mail στη διεύθυνση office@skipperondeck.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο