Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Το σωστό ντύσιμο στη θάλασσα είναι αναγκαιότητα: το χειμώνα διότι από τη στιγμή που κάποιος θα βραχεί αρχίζει να κρυώνει και δεν ανακτά εύκολα τη θερμοκρασία του παρά μόνο εάν αλλάξει ή βγει στη στεριά. Οι περισσότεροι δεν αλλάζουν για να μην ζαλιστούν.

Η ναυτία επιδεινώνεται με το κρύο. Παράλληλα με το κρύο τα αντανακλαστικά εξασθενούν, ενώ μειώνεται σταδιακά η ικανότητά μας για λήψη αποφάσεων. Τέλος, μας καταλαμβάνει αδεξιοσύνη μέχρι απόλυτη αδυναμία ελέγχου των κινήσεών μας.

Ακόμα και όταν δεν βρεχόμαστε, αλλά ιδρώνουμε μέσα από τη νιτσεράδα, ο κίνδυνος του ψύχους εγκυμονεί, καθώς ο ιδρώτας παγώνει πάνω μας.

 

Το καλοκαίρι ο κίνδυνος αντιστρέφεται και ονομάζεται θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Για άλλη μια φορά η σωστή ενδυμασία μπορεί να μας βοηθήσει.

Άρα, το σωστό τεχνικό ντύσιμο δεν είναι απλά θέμα άνεσης, αλλά κυρίως ασφάλειας. Από εκεί και πέρα, εάν συνδυάζει την άνεση και την κομψότητα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Το σωστό ντύσιμο γίνεται από μέσα προς τα έξω και όχι αντίστροφα. Δηλαδή μια καλή νιτσεράδα, εάν τα ρούχα που φοράμε από μέσα δεν είναι τα κατάλληλα δεν μας εξασφαλίζει σε δύσκολες συνθήκες.

 

Ας ξεκινήσουμε με τον απαραίτητο χειμωνιάτικο εξοπλισμό που απαιτείται για μια χειμερινή εξόρμηση στην θάλασσα. Στο σημείο αυτό θα εισάγουμε και λίγο την ιστιοπλοϊκή αργκό,(εξειδικευμένη ονοματολογία), η οποία μάλιστα θεωρείται και ως «σήμα κατατεθέν» της ιστιοπλοΐας.

 

* Νιτσεράδα

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

 

Το πρώτο και απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού μας είναι μια καλή νιτσεράδα. Η νιτσεράδα είναι ένα βαρύ ανθεκτικό αδιάβροχο. Οπτικά μπορεί κάποιος να το θεωρήσει ως ένα απλό μπουφάν, όμως υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές, ιδιαίτερα στις καλές νιτσεράδες. Προσοχή θα πρέπει να δώσει κανείς στις ραφές, διότι στο σκάφος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε απλά κάποιες σποραδικές σταγόνες, αλλά ολόκληρα κύματα, πολλές φορές για αρκετές συνεχόμενες ώρες. Το φερμουάρ της νιτσεράδας μας θα πρέπει να καλύπτεται, συνήθως με ένα κομμάτι που στερεώνεται με Velcro, έτσι ώστε να μην επιτρέπει στο νερό να περνάει. Σε ορισμένες περιπτώσεις καλό θα ήταν να είναι και αδιάβροχο. Επίσης, καλό θα είναι στα μανίκια, εσωτερικά να υπάρχουν τα λεγόμενα aqua stop, τα οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποια λάστιχα στεγανοποίησης.

Ο γιακάς της νιτσεράδας θα πρέπει να είναι ψηλός ώστε να εμποδίζει το νερό να κατεβαίνει στην πλάτη μας και σχεδόν πάντα θα πρέπει να έχει ενσωματωμένη κουκούλα. Και αυτός θα πρέπει να έχει aqua stops και για τις πιο σοβαρές καταστάσεις εσωτερικό από νεοπρένιο .

Εκτός από αυτά καλό θα ήταν να έχει και ανακλαστήρες, λωρίδες που φωσφορίζουν, έτσι ώστε στην περίπτωση που πέσουμε στην θάλασσα, ο εντοπισμός μας να είναι εύκολος. Για τον ίδιο λόγο επιβάλλεται τα χρώματα της νιτσεράδας να είναι έντονα: κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί. Καλό είναι από την νιτσεράδα να μην κρέμονται διάφορα σκοινάκια, όπως αυτά που έχουν τα κοινά μπουφάν για να σφίγγουν την κουκούλα ή το κάτω τους μέρος, διότι σε περίπτωση που αυτά μαγκώσουν κάπου μπορεί να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα.

Σε ότι αφορά στην ποιότητα της νιτσεράδας, αυτή θα πρέπει να είναι breathable, δηλαδή να επιτρέπει στο σώμα μας να αναπνέει, αρκεί βέβαια και τα υπόλοιπα ρούχα να είναι συμβατά. Απλά νάιλον αδιάβροχα έχουν ως αποτέλεσμα να ιδρώνουμε και στη συνέχεια να κρυώνουμε, εξασθενώντας με αυτόν τον τρόπο πολύ γρήγορα τον οργανισμό.

Συνήθως οι νιτσεράδες αποτελούνται από δύο κομμάτια, ένα σακάκι και ένα παντελόνι. Το παντελόνι μπορεί να είναι απλό και να σταματάει στην μέση, αν και το καλύτερο είναι να είναι τύπου long – john, δηλαδή να συνεχίζει μέχρι το στήθος και να πιάνει με τιράντες. Έτσι, όταν καθόμαστε στο σκάφος δεν περνάει νερό από τη μέση!

* Ισοθερμικά 

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Συνεχίζοντας με την κατάλληλη ενδυμασία, κάτω από την νιτσεράδα καλό είναι να φοράει κανείς ζεστά αλλά ελαφριά ρούχα. Σίγουρα, δεν πρέπει να φοράει jeans, τα οποία όταν βραχούν κοκαλώνουν και «κόβουν». Το ιδανικό είναι ένα fleece ή μια βαμβακερή φόρμα. Προσοχή όμως, καθώς τα βαμβακερά ρούχα δεν είναι συμβατά με τις breathable νιτσεράδες. Αποφύγετε γενικά τα στενά ρούχα, και όσα σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα ή σας περιορίζουν τις κινήσεις. Τα εσωτερικά στρώματα του ρουχισμού είναι ίσως τα πιο σημαντικά. Ένα κατάλληλο μπουφάν με fleece (merino wool) ή μια μπλούζα από lifa μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

* Μπότες 

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

 

Τώρα, αφού καλύψαμε το θέμα της νιτσεράδας, πρέπει να ασχοληθούμε και με κάτι άλλο εξίσου σοβαρό που είναι τα παπούτσια. Ο ναυτικός όρος είναι γαλότσες, οι οποίες είναι αδιάβροχα παπούτσια που εμποδίζουν να περάσει το νερό. Και εδώ υπάρχουν πολλές ποιότητες, από «κηπουρικές» έως και εξειδικευμένες breathable. Όταν θα τις διαλέξουμε πρέπει να προσέξουμε να μην είναι πολύ ψηλές και να είναι μαλακές, ώστε να μπορούμε να τις βγάλουμε εύκολα. Μια σημείωση, που ισχύει για όλα τα παπούτσια όλες τις εποχές, εάν θέλετε να αποφύγετε τις βλοσυρές ματιές του κυβερνήτη του σκάφους, είναι οι σόλες να είναι ανοιχτού χρώματος! Για ποιο ήπιες συνθήκες, χρειάζεται απλά ένα καλό ζευγάρι ναυτικά παπούτσια. (deck shoes).

Το κατάλληλο παπούτσι στη θάλασσα απαιτεί και τις σωστές κάλτσες, οι οποίες αποβάλλουν άμεσα τον ιδρώτα και το νερό, έτσι ώστε τα πόδια να μένουν πάντα στεγνά.

Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι όταν φοράει κάποιος γαλότσες πρέπει πάντα να φοράει σωσίβιο, έτσι ώστε να μην έχει προβλήματα στην περίπτωση που θα πέσει στην θάλασσα.

 * Σωσίβιο

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα ντυθείτε σωστά στο σκάφος

 

Το σωσίβιο είναι απαραίτητο εξάρτημα ασφαλείας, και  μαζί με την ζώνη ασφαλείας, πρέπει να φοριούνται πάντα όταν ο καιρός δεν είναι καλός, τη νύχτα, ή όταν ταξιδεύουμε μόνοι μας.

Πρέπει να είναι άνετο, μικρού όγκου, ώστε να μην ενοχλεί και εγκεκριμένου τύπου, ώστε να είναι ασφαλές.

Καλό είναι να επιλέγουμε τον αυτόματο τύπο, αυτόν που θα ενεργοποιηθεί και θα φουσκώσει ακόμα και όταν είμαστε αναίσθητοι, ενώ θα μας γυρίζει ακόμα και εάν έχουμε πέσει μπρούμυτα στη θάλασσα..  Επίσης, πρέπει να έχει ενσωματωμένη ζώνη ασφαλείας.

* Αξεσουάρ:

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος 1964

 

Για τον σκούφο δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Συναντώνται σε πάρα πολλούς τύπους, αν και οι καλύτεροι είναι αυτοί που είναι από polartec διότι στεγνώνουν πάρα πολύ γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ ζεστοί. Δεν θα πρέπει να υποτιμάτε την αξία τους καθώς από το κεφάλι έχουμε το 30% της συνολικής απώλειας θερμότητας του σώματος.

Το καπέλο είναι και αυτό απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού, χρήσιμο και το χειμώνα με δυνατή βροχή και προφανώς το καλοκαίρι.

Στα γάντια τώρα, υπάρχουν δύο τύποι γαντιών τα οποία μας είναι χρήσιμα σε ένα σκάφος. Τα κοινά, συμβατικά, τα οποία μας χρησιμεύουν στο να κρατάμε τα χέρια μας ζεστά και τα ιστιοπλοϊκά γάντια τα οποία μας προστατεύουν όταν κάνουμε τους διάφορους χειρισμούς με τα σκοινιά.

Τα ιστιοπλοϊκά γάντια μοιάζουν οπτικά με τα γάντια ποδηλασίας, ή αυτά που έχουμε στα γυμναστήρια για τα βάρη, μόνο που έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στο νερό και την τριβή. Συνήθως έχουν όλα τα δάχτυλα ελεύθερα, αν και όσοι δουλεύουν πολύ με σχοινιά προτιμούν αυτά που έχουν ελεύθερο μόνο τον αντίχειρα και τον δείκτη. Εάν οι συνθήκες είναι οριακές, τότε καλό είναι να φοράμε και τα δύο ζευγάρια, τα ιστιοπλοϊκά κάτω από τα συμβατικά, και να βγάζουμε το δεύτερο ζευγάρι όταν θελήσουμε να κάνουμε κάποιους χειρισμούς.

*Αδιάβροχες Κασετίνες & Σακίδια

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος

 

Πάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον μία αλλαξιά από στεγνά ρούχα, έτσι ώστε να έχουμε να αλλάξουμε στην περίπτωση που θα βραχούμε! Προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στον σάκο για τα πράγματα που θα επιλέξουμε, ιδιαίτερα στα αγωνιστικά σκάφη και τα φουσκωτά, ο οποίος θα πρέπει να είναι κάπως στεγανός, ή απόλυτα στεγανός, έτσι ώστε να προστατέψει τα ρούχα μας. Πάνινοι σάκοι ή σακίδια είναι ακατάλληλα. Δεν υπάρχει κάτι πιο απογοητευτικό από το να φτάνει κάποιος στο λιμάνι και να μην έχει στεγνά ρούχα να φορέσει.

Για το καλοκαίρι, τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού η νιτσεράδα μπορεί να είναι πιο ελαφριά – αν και στο Αιγαίο με μελτέμι, ακόμα και τον Αύγουστο είναι απολύτως αναγκαία.

Σίγουρα αυτό που χρειάζεται είναι μακρυμάνικες μπλούζες από lifa για τους μεγάλους, ολοήμερους αγώνες, ενώ οι κοντομάνικες πάντα από lifa είναι καλές για ολιγόωρες προσπάθειες στη θάλασσα. Το γεγονός ότι στεγνώνουν γρήγορα βοηθάει και όταν ανεβαίνουν στο σκάφος τα κύματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα παντελόνια, των οποίων η σημαντικότερη ιδιότητα είναι η παραπάνω, δηλαδή η ικανότητά τους να στεγνώνουν στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Φυσικά και η άνεση στις κινήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Αν είστε λοιπόν αποφασισμένοι να βγείτε στα ανοιχτά, να απολαύσετε χαλαρωτικές θαλασσινές διαδρομές ή και ενίοτε ακόμα, να παλέψετε με τα κύματα, ελέγξτε προσεκτικά τις αποσκευές σας, λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω και βίρα τις άγκυρες ……………..

 

 

Ένδυση για την ιστιοπλοΐα. Ντυθείτε σωστά στο σκάφος

Βρείτε μας και στο  YouTube η εγγραφή σας είναι δωρεάν και μας βοηθάει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε

Κράτα το