Μην ξεχνάς ότι δεν βλέπεις!
Έρχεται η αγωνιστική σεζόν και σε… τρώει η τσέπη σου. Ξέρεις ότι πρέπει πλέον να επενδύσεις στο σκάφος για να μπορέσεις να πας καλύτερα. Το μυαλό σου συνήθως θα πάει στα πανιά. Σε εκείνη τη τζένοα που δεν κρατάει σχήμα, ή σε εκείνο το free luff πανί για τα ανοικτά μπράτσα που σου έλεγε ο πανάς σου. Το μυαλό των περισσοτέρων δε θα πάει στα foils. Τα θεωρούν δεδομένα και μόνο δεδομένα δε θα πρέπει να τα θεωρούν. Μάλιστα αν κανείς κάνει μια βόλτα σε ένα καρνάγιο, θα διαπιστώσει ότι τα ύφαλα είναι από τα πιο παραμελημένα μέρη των σκαφών. Αν πράγματι έχεις σωστή επιφάνεια και συμμετρικά, χωρίς λάθη, foils, τότε πράγματι η τζένοα ίσως να πρέπει να είναι η επόμενη επένδυση που θα κάνεις στο σκάφος σου. Είναι όμως;
Το να νοικοκυρέψεις όλα όσα βρίσκονται κάτω από την ίσαλο θα βελτιώσει δραματικά όχι μόνο την ταχύτητά σου αλλά και τη δυνατότητα να σημαδεύεις πιο ψηλά στα όρτσα. Ας δούμε ένα-ένα πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να βελτιώσεις κατά πολύ την απόδοση του σκάφους σου πριν ασχοληθείς με αυτά που πιο εύκολα πάει το μυαλό σου:
Το πρώτο στη λίστα είναι η προπέλα. Μακάρι να μπορούσες -και να επιτρεπόταν- στον αγώνα να την βγάζεις και να την ξαναβάζεις για τη μανούβρα στο λιμάνι. Φρόντισε να μην έχεις μεγαλύτερη προπέλα από το απαραίτητο. Για τις διακοπές και τις περατζάδες σου έχε μια μεγαλύτερη προπέλα αλλά για τους αγώνες μια που απλά θα σε βάζει και θα σε βγάζει από το λιμάνι. Παράλληλα, ασχολήσου με την έξοδο του saildrive από το hull ώστε να μην έχεις ανωμαλίες στην επιφάνεια. Ασχολήσου τέλος με το να την έχεις πάντα καθαρή και γυαλισμένη, τόσο αυτή όσο και τα ανόδια. Είναι μια μόνιμη αντίσταση κάτω από το νερό και πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή.
Το δεύτερο που γενικότερα πρέπει να σκεφτείς είναι η όλη επιφάνεια του σκάφους. Αν έχεις την πολυτέλεια να κάνεις drysailing και δεν έχεις μουράβια, ασχολήσου με το γυάλισμα. Οι τριβές είναι τεράστιες γιατί η επιφάνεια είναι τεράστια. Αν πάλι πρέπει να βάλεις μουράβια, το αποτέλεσμα δε θα είναι τόσο καλό αλλά δεν θα είναι και προβληματικό. Εννοείται ότι με πιστόλι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο από ότι με ρολό. Και εννοείται ότι πριν το ρίξεις μπορείς να το ντουκοχαρτάρεις ώστε η επιφάνεια να γίνει ακόμα καλύτερη. Υπάρχουν μουράβιες και υλικά που φτιάχνουν από μόνα τους ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην επιφάνεια.
Στη συνέχεια πρέπει να ασχοληθείς με λεπτομέρειες. Αν έχεις κάτω από την ίσαλο εισαγωγές και εξαγωγές, αυτές συνήθως θα εξέχουν πολύ. Φτιάξε ένα fairing σε κάθε μια από αυτές. Δες αν μπορείς να τις φέρεις πρόσωπο. Δες μήπως μπορείς να βάλεις βάνες που να έρχονται πρόσωπο με το hull ώστε να μειώνεται η αντίσταση. Ασχολήσου με το κενό ανάμεσα στο τιμόνι και το hull. Πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό. Μήπως να φας και φάλτσο την πίσω άκρη του τιμονιού να μειώσεις το τρέμουλο στις πιο μεγάλες ταχύτητες;
Πολλές φορές, ακόμα και σε νέα σκάφη, υπάρχουν σφάλματα στην κατασκευή και εμφανίζονται λόφοι και κοιλάδες τόσο στη γάστρα όσο και στα foils. Στα foils είναι καταστροφή. Είναι τα πρώτα που πρέπει να λειανθούν. Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ να τα εντοπίσεις και να τα λειάνεις, είναι μια πολύ καλή αρχή. Ζήτα βοήθεια από τον μάστορα που κάθε χρόνο σε μουραβιάζει. Είναι βέβαιο ότι τις πιο μεγάλες ανωμαλίες θα τις έχει ήδη εντοπίσει τρίβοντας.
Τελευταίο αλλά πιο σοβαρό κεφάλαιο είναι το να ασχοληθείς, με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία στο χώρο, με τη συμμετρία των foils σου. Αυτός, είτε με templates είτε με σαρωτές laser θα μπορέσει να βρει τις αποκλίσεις που τα foils έχουν και θα τις αποκαταστήσει. Μπορεί κάπου να θέλουν γέμισμα και κάπου τρίψιμο. Η δουλειά δεν είναι δύσκολη αλλά είναι μπελαλίδικη και θα πρέπει να ξέρεις ότι χρειάζεται αρκετά μεροκάματα. Αν όμως έχεις διάθεση να πας σε αγώνες, δεν έχεις λόγο να τσιγκουνευτείς γιατί η επίδοση του σκάφους θα βελτιωθεί σημαντικά.
Το μαγικό με όλα τα παραπάνω είναι ότι θα δεις σημαντική διαφορά στην επίδοση του σκάφους σου, χωρίς να αλλάξει το πιστοποιητικό σου και να σε δείχνει πιο γρήγορο! Αυτό φυσικά δεν ισχύει στη περίπτωση αλλαγής της προπέλας ή στη περίπτωση που μπεις, μαζί με το σχεδιαστή του σκάφους, στη λογική διαφορετικών templates για τα foils σου που αλλοιώσουν το αρχικό τους σχήμα ή βάρος.
Στο επόμενο ξεχειμώνιασμα ασχολήσου σοβαρά με τα ύφαλα. Προετοίμασέ το με έναν επαγγελματία του χώρου ή και με το ναυπηγείο και το σχεδιαστή του σκάφους. Αν γίνει σωστή δουλειά, στην επόμενη σεζόν θα τρέχεις με «άλλο» σκάφος…
Διαβάστε επίσης: Boom Vang: Όλοι το ξέρουμε, πόσοι το χρησιμοποιούμε;
Για καλύτερη ενημέρωση σας ακολουθείστε μας στο Facebook και στο Youtube
Γράφει ο Άκης Τσαρούχης
Ο Άκης Τσαρούχης είναι εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας. Από 7 χρονών τρέχει με οτιδήποτε, από Optimist μέχρι 80άρια Maxi, με σημαντικές επιτυχίες σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και πανελλήνιο επίπεδο.
Συγγραφέας του βιβλίου «Παίζουμε Ιστιοπλοΐα»
Τίτλος «Παίζουμε Ιστιοπλοΐα»
Συγγραφέας Άκης Τσαρούχης
Διαστάσεις 210mm x 148mm
Σελίδες 76
ISBN 97861883564
Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 211. 1204349 ή αποστέλλοντας e-mail στη διεύθυνση office@skipperondeck.gr
Be the first to comment