Πλαγιοδέτηση Πρυμοδέτηση και Πλωροδέτηση.

Πλαγιοδέτηση, Πρυμοδέτηση και Πλωροδέτηση.

Πλαγιοδέτηση Πρυμοδέτηση και Πλωροδέτηση.

Όταν πλησιάζουμε σε ένα λιμάνι έχουμε τρεις επιλογές για να δέσουμε το σκάφος μας: «Πλαγιοδέτηση» Παραβολή,  Πρυμοδέτηση και «Πλωροδέτηση» Προδέτηση.

Εννοείται, ότι πριν προσεγγίσουμε το μόλο έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, βάζοντας τα μπαλόνια στη σωστή θέση, ανάλογα με τον τρόπο που θα δέσετε! Σημείωση δεν στέλνουμε το πλήρωμα μας να δέσει μπαλόνια προτού μπούμε στην μπούκα της μαρίνας ή σε ήρεμα νερά. < κυβερνήτης που στέλνει το πλήρωμα του να δέσει μπαλόνια ενώ ακόμη το σκάφος είναι έξω από το λιμάνι και με κυματισμό  καλύτερα να σκίσει το δίπλωμα του>

ΠρυμοδέτησηΠλαγιοδέτηση, Πρυμοδέτηση και Πλωροδέτηση.

Η πρυμοδέτηση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος πρόσδεσης στα λιμάνια μας, λόγω έλλειψης χώρου.

Εάν ο άνεμος είναι από πίσω ή εμπρός δεν θα δυσκολευτούμε. Πλησιάζουμε το σημείο αγκυροβολίας, με το σκάφος να έχει διεύθυνση κάθετη και λίγο αριστερά, και με την πρύμνη προς το μόλο. Αρχίζουμε κίνηση ανάποδα, ρίχνουμε την άγκυρα και αφήνουμε την αλυσίδα. Το σκάφος θα στραφεί πρώτα δεξιά, άρα θα έρθει κάθετα και μετά θα αρχίσει  να κινείται προς τα πίσω. Με το τιμόνι και πιθανόν μικρές διορθωτικές κινήσεις πρόσω, κρατάτε την πορεία σας προς το μόλο. Αν ο άνεμος σας σπρώχνει προς το μόλο, αφήνουμε πιο σφιχτά την αλυσίδα.

Εάν ο άνεμος είναι από τα δεξιά, ξεκινάμε με τον τρόπο που προαναφέραμε, απλά αυτή τη φορά όταν κάνουμε ανάποδα, ο άξονας του σκάφους θα είναι κάθετος στο μόλο. Η άγκυρα και η αλυσίδα που θα αρχίσουμε να ρίχνουμε θα κρατήσουν την πλώρη, για να μην ξεπέφτει πολύ. Η κίνηση ανάποδα θα μας τραβήξει δεξιά και θα εξισορροπήσει την πλάγια ώθηση του ανέμου. Όσο πλησιάζουμε στο μόλο κρατάμε τη αλυσίδα, για να ισιώσει η πλώρη μας.

Αφήσαμε την πιο δύσκολη περίπτωση τελευταία. Εάν λοιπόν, ο άνεμος είναι από τα αριστερά, σε συνδυασμό με την προπέλα μας τραβάει πολύ περισσότερο προς τα δεξιά. Πρέπει σε αυτή την περίπτωση να ξεκινήσουμε τη μανούβρα μας με τη πρύμνη σχεδόν προς τον άνεμο. Κάνουμε ανάποδα και αφήνουμε αλυσίδα. Βασικός μας στόχος θα είναι να στρώσουμε τη αλυσίδα μας κάθετα με το μόλο. Πριν η πρύμνη μας περάσει σταβέντο από την κάθετο, λασκάρουμε πάλι αλυσίδα και πλησιάζουμε το μόλο.

Σημειωτέον ότι εάν έχουμε νοικιάσει ένα σκάφος και δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρεται στους χειρισμούς, καλό θα είναι να κάνουμε μερικές μανούβρες έξω από το λιμάνι. Έτσι, θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τη συμπεριφορά του σκάφους στους χειρισμούς, χωρίς ζημιές!

«Πλαγιοδέτηση» ΠαραβολήΠλαγιοδέτηση, Πρυμοδέτηση και Πλωροδέτηση.

Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι πλαγιοδέτηση σημαίνει ότι δένετε αξονικά παράλληλα με το λιμάνι, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος και φυσικά επιτρέπεται.

Φροντίζουμε να πλαγιοδετούμε με την αριστερή πλευρά (σε σκάφος που τραβά δεξιά στο ανάποδα), για να είναι εύκολη η απομάκρυνση όταν σαλπάρουμε. Φέρνουμε το σκάφος με την μπροστινή αριστερή πλευρά παράλληλα με το μόλο. Το σκάφος κινείται αργά προς τη θέση του. Στο τέλος κάνουμε ανάποδα και συγχρόνως το τιμόνι δεξιά, για να σταματήσετε, χωρίς η προπέλα να μας τραβήξει τη πρύμνη δεξιά.

Δίνουμε τις πρυμάτσες έξω και έχουμε πάντα το νου μας, ώστε αν χρειαστεί να κάνουμε λίγο πρόσω ή ανάποδα, για να κρατήσουμε το σκάφος στη θέση του, μέχρι να το δέσουμε.

Χρήσιμα στην πλαγιοδέτηση αναδεικνύονται το βαγονάκι  της Genoa και το βιντσιρέλο.

Με δυνατό άνεμο

Δύο τινά… ο άνεμος να μας ρίχνει προς την αποβάθρα ή να μας απομακρύνει.

Στην πρώτη περίπτωση, πλησιάζουμε ανάποδα και σε ανάλογη γωνία, επειδή η πλώρη παρασύρεται πιο εύκολα και υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπήσουμε στο μόλο. Με μικρές κινήσεις πρόσω και τιμόνι θα ελέγχουμε τη ταχύτητα μας και τη γωνία προσέγγισης, ώστε να ακουμπήσουμε πρώτα με την πίσω αριστερή πλευρά του σκάφους. Μπορούμε να ελέγχουμε τον εκπεσμό της πλώρης ρίχνοντας άγκυρα, η οποία θα μας βοηθήσει επίσης και στο να ξεκολλήσετε από το μόλο αν θέλουμε να φύγουμε.

Στη δεύτερη περίπτωση, πλησιάζουμε αργά και σχεδόν κάθετα προς το μόλο με τη πρύμνη για να ελέγχουμε την απόσταση. Ρίχνουμε κάβο από την πρύμνη ή αποβιβάζουμε κάποιον έξω. Κρατάμε την πρύμνη στα 2-3 μέτρα από το μόλο. Έχουμε τον χρόνο να δώσουμε και δεύτερο κάβο από την πλώρη και να φέρουμε το σκάφος κοντά βιράροντας με τα χέρια. Αν χρειαστεί κάνουμε αργά πρόσω, για να μην βρει η πρύμνη σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα σπρινγκ από την πλώρη και κάνοντας πρόσω να κολλήσουμε το σκάφος στο μόλο.

«Πλωροδέτηση» ΠροδέτησηΠλαγιοδέτηση, Πρυμοδέτηση και Πλωροδέτηση.

Ασυνήθιστη μέθοδος, καθώς έχει αρκετές δυσκολίες. Μία από αυτές είναι ότι αν η άγκυρα βρίσκεται στα περισσότερα σκάφη στο μπροστινό μέρος, οπότε θα αναγκαστούμε να την φέρουμε πίσω.

Επίσης, το πήδημα από την πλώρη στο μόλο είναι πιο δύσκολο, γιατί συνήθως παρουσιάζουμε διαφορά ύψους από την πλώρη στο μόλο.

Το θετικό στην «πλωροδέτηση» Προδέτηση είναι ότι τα βλέμματα των περαστικών δεν φτάνουν στο εσωτερικό του σκάφους…

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.