Τα πρύμα
Συμμετέχουμε σε αγώνες για να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση της δόξας μετά την επιτυχία μας ή να καταβροχθίσουμε τα νόστιμα σάντουιτς και να πιούμε τις δροσιστικές μπύρες. Όλα είναι σχετικά σε αυτό τον κόσμο! Αν μας ενδιαφέρει η δόξα, ας δούμε μαζί ποιες ενέργειες μας βοηθούν στην αγωνιστική ουριοδρομία. Αν όχι τότε…
Όλα τα πανιά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από το Γιάννη Κακίτση και την εταιρεία Kakitsis sails.
Αγωνιστική πορεία
Επιτέλους ποδίσαμε! Όλοι όρθιοι να ξεπιαστούμε. Εσύ φέρε τα σάντουιτσς… Εγώ θέλω μπύρα! Δεν λέω! Είναι και αυτός ένας τρόπος να αρμενίζεις και να χαίρεσαι τη λιακάδα, μια και στα πρύμα ο φαινόμενος άνεμος είναι λιγότερος από τον πραγματικό και σας πληροφορώ ότι το τσιγάρο… ανάβει πιο εύκολα…
Αλήθεια, πόσοι από εμάς δεν κάνουμε κάτι ανάλογο όταν είμαστε στην ουριοδρομία. Τα προβλήματά μας θεωρούμε ότι σταματάνε όταν σηκωθεί το μπαλόνι, στηθεί και βάλουμε κάποιον να βαστάει τη σταβέντο σκότα.
Άντε, το πολύ πολύ ο τιμονιέρης, που θέλει δεν θέλει έχει το νου του στο ταξέδεμα, να φωνάξει: «Λάσκα το Outhaul» ή «πάρε λίγο τον Guy». Οι υπόλοιποι… το παίζουν επιβάτες.
Εικόνα 1. Adra First 31.7 Running Spinnaker
Μα, το έχουμε ξαναπεί. Και ο πλέον αρχάριος από το πλήρωμα πρέπει να είναι αλλά και να νοιώθει μέρος του σκάφους, υπεύθυνος για μια ορισμένη δουλειά. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τί πρέπει να ξέρουμε για να έχουμε μέγιστη απόδοση σε αυτή τη πλεύση.
Πρώτα από όλα να λασκάρουμε την αρματωσιά για να φύγει όσο πιο πλώρα γίνεται. Δηλαδή, στο Masthead λάσκα τον επίτονο και στο Fractional λάσκα επίτονο βαρδάρη και Checkstay. Βάζοντας ένα μαντάρι πλώρα και φερμάροντάς το να μπορέσουμε να δώσουμε περίσσοτερη σταθερότητα στα όρμενα, βοηθώντας και το άλμπουρο να γείρει πλώρα.
Εικόνα 2. Alkyon Gin Fizz Heavy Spinnaker
Τη μαϊστρα τη λασκάρουμε κάθετα στον αέρα για να έχουμε όση μεγαλύτερη προβολή γίνεται. Σίγουρα θα ακουμπάει στο σταβέντο σταυρό, αλλά καλύτερα να ακουμπάει παρά να τη φέρουμε πιο μέσα μικραίνοντας τη προβολή.
Το ερώτημα είναι: να πάμε για βάθος λασκάροντας λίγο μαντάρι και Outhaul, ή να κρατήσουμε επιφάνεια αφήνοντας τα φέρμα; Προσωπικά, προτιμώ την πρώτη λύση στον κυματισμό και στον λίγο αέρα.Πάντως, όποιες και αν είναι οι καταστάσεις (φρέσκο ή μπουνάτσα) πάντα υπάρχει κάποιος που παρατηρεί κάτω από τη μάτσα, η πάνω μπανέλα να είναι παράλληλη και λίγο πιο κλειστή στον κυματισμό, βοηθώντας στο τρομπάρισμα (pumping) του αετού της.
Στο πού δίνεται και η μεγαλύτερη προσοχή γιατί αυτό είναι που μας τραβάει περισσότερο, πρέπει να προσέχουμε να έχει πάντα την επιφάνειά του σε καθαρό αέρα (να μην επηρεάζεται από τις δίνες της μεγίστης).
Προσπαθούμε οι τσούντες (Clews) να είναι πάντα οριζόντιες με το σπινακόξυλο όσο πιο ψηλά μπορούμε. Εδώ είναι που οι περισσότεροι κάνουν λάθος, δηλαδή η σταβέντο τσούντα έχει αρκετή εμβέλεια να ανεβοκατεβαίνει. Το σπινακόξυλο πρέπει να βρίσκεται όσο πιο ψηλά γίνεται κρατώντας τις τσούντες οριζόντια.
Έχουμε το σπινακόξυλο πάντα οριζόντια για να πετύχουμε μέγιστη προβολή του ανέμου στο μπαλόνι αλλά και να βγαίνει ο Guy όσο πιο μακρία από το σκάφος γίνεται.
Εικόνα 3. Phoebus Hanse 40 Asymmetric Spinnaker
Δεν επαναπαύεται δένοντας τον Guy ο παίκτης που τον κρατάει αλλά συνέχεια προσπαθεί να φέρει όσο πιο σοφράνο γίνεται το ξύλο. « Όσο πιο σοφράνο τόσο πιο γρήγορα». Χωρίς βέβαια να κολλάει το μπαλόνι στον πρώτονο αλλά να κρατάει το σχήμα του.
Αυτός που βαστάει τη σταβέντο πρέπει να έχει το μυαλό του κολλημένο στο «λάσκα». Λάσκα μέχρι να διπλώσει το γραντί του Spinnaker. Τη στιγμή που δεν διπλώνει αλλά τσακίζει, ζαρώνει το γραντί. Τότε ο τιμονιέρης πάει τόσο πρύμα, που ο αέρας έρχεται πίσω από τη μαϊστρα με κίνδυνο την υποστροφή και το μπαλόνι να γεμίζει δίνες από το Back-wind της μεγίστης.
Εικόνα 4. Foivi First 325 Asymmetric Spinnaker
Το τριμάρισμα λίγο πού το γνωρίζουμε. Αυτό που δεν γνωρίζουμε καλά ή κάνουμε ότι δεν ξέρουμε είναι που καθόμαστε. Και όταν λέω καθόμαστε, εννοώ καθόμαστε (όχι… όρθιοι)! Πρώτα από όλα είναι θέμα ασφάλειας και δεύτερον βοηθάει το κέντρο βάρους να βρίσκεται όσο πιο χαμηλά γίνεται βοηθώντας έτσι στην ευστάθεια του σκάφους. Στον λίγο αέρα, μας συμφέρει να καθόμαστε έτσι ώστε να έχουμε μικρότερη ίσαλο πετυχαίνοντας και καλύτερο ιχθυόδες σχήμα στην ίσαλο. Στον μέτριο άνεμο κρατάμε το σκάφος οριζόντιο. Και στον «φρέσκο» πάμε όλοι πρύμα για να βοηθήσουμε στην ευστάθεια κρατώντας το τιμόνι καλά βιδωμένο στο νερό. Όσο για το κουπαστάρισμα, το πλέον γρήγορο και συμφέρον είναι να γείρουμε το σκάφος έτσι ώστε ο τιμονιέρης αν αφήσει το τιμόνι, το σκάφος να πηγαίνει ευθεία. Υπενθυμίζω ότι οι δίνες στο νερό επιβραδύνουν εικοσιέξι (13) φορές περισσότερο από τις δίνες του αέρα!
Εικόνα 5. Kymatologi W30 Running Spinnaker
Με τριμαρισμένο το σκάφος και τα άρμενα, δε μας μένει, παρά να διαλέξουμε την πιο γρήγορη γωνία πλεύση, ανάλογα με την ένταση του αέρα.
Το σωστό V.M.G (Velocity Made Good), δηλαδή το Polar Diagram του σκάφους είναι μια καλή αναφορική αρχή για να βρούμε τη σωστή γωνία. Επίσης, για αρχή μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο δυνατός αέρας, τόσο πιο πρύμα συμφέρει. Προπονηθείτε και δουλέψτε πάνω στο V.M.G, δουλέψτε ορτσάροντας στον λίγο αέρα και πόδιζοντας στο φρέσκο. Θα εκπλαγείτε με η διαφορά τελικής απόδοσης. Δεν αρκεί μόνο το ορτσάρισε-πόδισε βάσει του V.M.G. Πρέπει να εξασκηθούμε και στο σερφάρισμα και δεν εννοώ όταν το κύμα είναι μέτρο και πάνω, αλλά να μάθουμε να πιτσάρουμε ανεβαίνοντας και να πέφτουμε κατεβαίνοντας το κάθε κυματάκι. Και κάλα να είναι το κύμα όπως ο αέρας από πίσω. Τι κάνουμε όταν το έχουμε στο γοφό ή στην πάντα; Τότε σερφάρουμε αλά Χαβάι, στη ράχη του κύματος ρίχνοντας την ποδισιά τη στιγμή που πάει το κύμα να μας σηκώσει την πρύμνη για να προλάβει να «ακούσει» το σκάφος.
Εικόνα 6. To kefi mas Elan 41 Running Spinnaker
Να μιλήσουμε για τον παρατηρητή, αυτό που δηλαδή βάζουμε να κοιτάει συνέχεια πρύμα (πίσω). Πρέπει να καταλαβαινεί από τακτική. Ο παίκτης αυτός είναι ο πιο απαραίτητος, γιατί: 1. Ο αέρας έρχεται από πίσω του. 2. Σπυλιάδες, φάτσες και σεγόντα έρχονται από πίσω. 3. Οι αντίπαλοι που μας απειλούν είναι από πίσω. 4. Ο «βρώμικος» έρχεται από πίσω (μη ξεχνάμε ότι ο επηρεασμός του «βρώμικου» αέρα φθάνει μέχρι και επτά φορές το ύψος του άλμπορου). 5. Το κύμα έρχεται από πίσω. Αυτός λοιπόν πρέπει να είναι στην «τζίλια» και σε συνενόηση με τον κυβερνήτη να διαλέγουν τα γρήγορα μονοπάτια για τη νίκη!
Εικόνα 7. Nautilus VI Doufur 38 Running Spinnaker
Για τους αντιπάλους πάρε διόπτευση. Ξέρουμε ότι στα κατλαπρυμα δεν αρμενίζουμε όλοι στο ίδιο μπράτσο. Πρόσεχε λοιπόν τα σκάφη στο αντίθετο μπράτσο από σένα, πάρε διόπτευση ή παρακολούθα πόσο ψηλά φαίνονται τα άλμπουρά τους. Αν τα βλέπεις να μεγαλώνουν, πλησιάζουν και αντιστρόφως. Αν βρίσκεται κάποιος μπροστά σου ή πίσω σου, τούτο φαίνεται από τη γωνία που βλέπεις τη μαϊστρα του. Αν βλέπεις τη σταβέντο μεριά είσαι μπροστά. Αν βλέπεις τη σοφράνο τότε σου ρίχνει. Σε περίπτωση που το αντίπαλο σκάφος πηγαίνει πιο γρήγορα στο αντίθετο μπράτσο, μην περιμένεις πότζα.
Σχεδίασε τη στρατιγική σου βάσει των γενικών και τοπικών μετεωρολογικών συνθηκών και προσάρμοσε την τακτική σου ανάλογα με τις φάτσες και τα σεγόντα που παίρνεις. Πότζα στα σεγόντα. Όπως δηλαδή στα όρτσα κάνουμε «tack» σε κάθε αξιόλογη φάτσα, έτσι και αντίθετα γυρνάμε στα πρύμα.
Εικόνα 8. Myway Rodman 42 All-purpose Spinnaker
Για αυτούς που ασχολούνται με το τρίγωνο, έχετε πάντα κατά νου ότι αν το δεξίνεμο μπράτσο στα όρτσα ήταν το μακρύτερο, τότε το αριστερήνεμο μπράτσο θα είναι το ωφέλιμο και πιο κοντινό στα πρύμα. Μην ξεχνάμε ότι το μυστικό για την επιτυχία της τακτικής είναι να σκέπτεσαι μια κίνηση μπροστά!…
Αφολυ λοιπόν, τριμάρουμε σωστά, διαλέξαμε και τα σωστά μπράτσα, δε μας μένει παρά να επιτεθούμε στον μπροστινό μας. Πρώτα από όλα σημάδεψε με το ανεμοδούρι σου τα πανιά του και ρίχτου το «βρώμικο» αέρα. Αφού πλησιάσεις κοντά του περίμενε τη σπυλιάδα για να επιτεθείς από σοφράνο του, πλανάροντας στο απόνερό του. Αν λοφάρει απότομα και σε κόψει, πόδισε από κάω του. Μια άλλη καλύτερη επίθεση είναι αφού τον πλησιάσεις να πετύχεις σεγόντο, τσιμάρεις και έφυγες. Από ότι αντιλαμβάνεσθε, ο πίσω κάνει το παιχνίδι, ενώ στα όρτσα το κάνει ο μπροστά, αναλόγως από που έρχεται ο ευλογημένος άνεμος. Για να αμυνθείς από τον πίσω σου πάλι, πρέπει να βρίσκεσαι μεταξύ αντιπάλου και σημαδούρας αποφεύγοντας τις επικαλύψεις και εκμεταλευόμενος τους κανονισμους. Τι θα κάνει; Είπαμε ο πίσω έχει τον πρώτο λόγο!
Εικόνα 9. Alkyon Gin Fizz All round Spinnaker
Με επιμονή και πείσμα κερδίζονται οι αγώνες. Με σάντουιτς και μπύρες περνάς καλύτερα δε λέω! Τη δόξα όμως δεν μπορείς να τη γευτείς με αυτόν τον τρόπο και η δόξα είναι πιο γλυκιά. Ε, πώς να το κάνουμε;
https://www.youtube.com/c/CyprusSailingTV
Be the first to comment