Συνέντευξη Μαριλένας Μακρή
«Δεν ένιωθα τι είχα πετύχει, το μισάωρο μου φάνηκε αιώνας»
Κι όμως! Στα 17 της χρόνια έχει καταφέρει να εκπληρώσει ένα μεγάλο της όνειρο. Την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ο λόγος φυσικά για την Μαριλένα Μακρή η οποία μετά την σπουδαία επιτυχία της θέλει να δουλέψει ακόμη περισσότερο, να φθάσει ακόμη πιο ψηλά για να πάει στο επόμενο βήμα, στον επόμενο στόχο και στην επόμενη πρόκληση.
Η νεαρή ιστιοπλόος παραχώρησε μία απολαυστική συνέντευξη στην Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΚΙΟ) και αναφέρεται στους Ολυμπιακούς, τους στόχους της, την αγωνία της μέχρι να σφραγίσει την πρόκριση για το Τόκιο, τα συναισθήματα της και το μεγάλο της πρότυπο.
Επίσης, ως τελειόφοιτη προσπαθεί να ισορροπήσει την προπόνηση και το διάβασμα, μας μιλά για τον προπονητή της, το τιμ πίσω της, την οικογένεια της, τα ταξίδια στο εξωτερικό και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Απολαύστε την συνέντευξη…
Μαριλένα, πριν από δυο χρόνια σε συνέντευξη σου στην ΚΙΟ είχες τονίσει ότι μεγάλο σου όνειρο είναι η συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στα 17 σου το έχεις ήδη πετύχει. Πως αισθάνεσαι;
«Είναι φανταστικό το συναίσθημα όταν όλη αυτή η σκληρή δουλειά ανταμείβεται και έρχεται τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν ένιωθα ακριβώς τι είχα πετύχει, αλλά όταν επέστρεψα Κύπρο οι αντιδράσεις και τα συγχαρητήρια από φίλους, συγγενείς και τον υπόλοιπο κόσμο μου έδωσαν να καταλάβω».
Περιέγραψε μας λίγο τον αγώνα στην Ιαπωνία που έφερε την πρόκριση. Τι πέρασε από το μυαλό σου εκείνες τις στιγμές, πως το έζησες;
«Η αλήθεια είναι πως κάναμε μεγάλη προσπάθεια και προετοιμασία μαζί με τον προπονητή μου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρωτάθλημα σαν έναν ακόμα απλό αγώνα. Με την ολοκλήρωση των προκριματικών και την είσοδο μου στο χρυσό γκρουπ, που πλέον η πρόκριση είχε έρθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά, ήμουν εντελώς αποφασισμένη ότι δε θα αφήσω αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο τερματισμός της τελευταίας κούρσας δεν ξεκαθάριζε τα πράγματα κι έπρεπε να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Εκείνο το μισάωρο φάνηκε αιώνας αλλά στο τέλος τα συναισθήματα ήταν μοναδικά».
Περίμενες ότι σε τόσο νεαρή ηλικία θα πετύχαινες κάτι τόσο μεγάλο;
«Η αλήθεια είναι πως όχι. Αφοσιώθηκα περισσότερο στην ιστιοπλοΐα και άρχισα να δουλεύω πιο σοβαρά στις αρχές του 2017 μετά από προτροπή του τωρινού προπονητή μου Τσώλη Χάρη. Να φανταστείτε ως τότε δεν είχα καν συμμετάσχει σε ιστιοπλοϊκό αγώνα εκτός Κύπρου, οπότε δεν μπορούσα να φανταστώ καν ότι 2 χρόνια μετά θα έπαιρνα πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πόσο μάλλον να το βάλω σαν στόχο και να το περιμένω. Ήταν κάτι που ήρθε σταδιακά μέσα από σκληρή δουλειά, ξεκίνησε να μπαίνει στο μυαλό μου σαν όνειρο κάπου στο καλοκαίρι του 2018 και μόνο μετά τους πρώτους μήνες του 2019 αρχίσαμε να συζητάμε ανοιχτά για το Παγκόσμιο της Ιαπωνίας και τις πιθανότητες πρόκρισης».
Το γεγονός ότι είσαι η νεότερη Κύπρια αθλήτρια που κατάφερε να κλείσει θέση σε Ολυμπιακούς αγώνες τι σημαίνει για σένα;
«Το θέμα της ηλικίας είναι κάτι που το ακούω συχνά να αναφέρεται αλλά για έμενα δε σημαίνει πολλά. Αποφάσισα να κοιτάξω στα ίσια τα κορίτσια στην κατηγορία γυναικών και να διεκδικήσω κάτι εκεί. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχω ήταν να ξεχάσω ότι ήμουν 16 χρονών με μόνο 1-2 χρόνια εμπειρία σε διεθνείς διοργανώσεις και να μπω στον στίβο νιώθοντας ίσος προς ίσο. Από την άλλη σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για το ιστιοπλοϊκό μου μέλλον ότι πριν κλείσω τα 18 θα έχω ήδη μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς και μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να κυνηγήσω το όνειρο μου που δεν είναι άλλο από ένα μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι. Εκεί θα έχω πλέον μαζέψει όλη την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά θα έχω βάλει και τα απαραίτητα χρόνια στο γυμναστήριο, ώστε να μπορώ να ανταγωνιστώ τα μεγαθήρια στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης που δουλεύουν σε επαγγελματικό επίπεδο για πάνω από 6 με 10 χρόνια».
Μέχρι τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο υπάρχει μπόλικος δρόμος. Οι αγώνες που ακολουθούν αλλά και αυτοί που πέρασαν είναι για σένα σημαντικοί και από πλευράς εμπειριών;
«Κάθε αγώνας είναι σημαντικός για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν και τους φαίνεται μάλιστα περίεργο είναι ότι δεν πας να κερδίσεις κάθε αγώνα. Κάθε αρχή της σεζόν ο προπονητής μου καταστρώνει το πλάνο μας, το οποίο περιλαμβάνει τους στόχους μας, τους αγώνες δηλαδή που πάμε είτε να τους κερδίσουμε, είτε να πετύχουμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα (όπως πχ στην Ιαπωνία). Όλοι οι άλλοι αγώνες είναι προπόνηση πάνω σε κάτι και συλλογή εμπειριών. Κάθε αγώνας λοιπόν είναι και ένα ακόμα κομμάτι του παζλ, στο τέλος της σεζόν που όλα τα κομμάτια έχουν μπει στη θέση τους γίνεται και ο απολογισμός της χρονιάς».
Στο τελευταίο Παγκόσμιο στην Κροατία τερμάτισες στην 23η θέση. Είσαι ικανοποιημένη ή περίμενες κάτι περισσότερο;
«Δεν είμαι ικανοποιημένη, ξέρω ότι οι δυνατότητες μου στον συγκεκριμένο στόλο ήταν για κάτι καλύτερο αλλά ειδικά σε ένα άθλημα σαν το δικό μας δεν μπορεί πάντα όλα να σου πηγαίνουν πρίμα… Ξεκίνησα το πρωτάθλημα με μια άκυρη ιστιοδρομία για πρόωρη εκκίνηση κάτι που δυσκόλεψε την όλη προσπάθεια μου από την αρχή και ο καιρός στην συνέχεια δε βοήθησε καθόλου, καθώς πραγματοποιήθηκαν μόνο 5 ιστιοδρομίες από τις 12 που ήταν προγραμματισμένες».
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σου μέχρι και τους Ολυμπιακούς;
«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετούς αγώνες τόσο σε επίπεδο γυναικών όσο και νεανίδων καθώς και 4 training camps σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιαπωνία και Αυστραλία. Τον υπόλοιπο χρόνο θα είμαι Λεμεσό σε θάλασσα και γυμναστήριο δουλεύοντας πάνω στη τεχνική μου και στο σώμα μου».
Πόσο έχει αλλάξει αυτή η μεγάλη επιτυχία την καθημερινότητα σου και το πρόγραμμα σου;
«Το πρόγραμμα μου και η καθημερινότητα μου άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό όταν πήρα την απόφαση να κυνηγήσω αυτήν την πρόκριση. Τώρα που την πήρα για εμένα πλέον τα πράγματα είναι business as usual. Δεν αλλάζει κάτι παρά μόνο οι ώρες μέσα στο γυμναστήριο και πάνω στο σκάφος που γίνονται ακόμα περισσότερες. Η επιτυχία της πρόκρισης ναι μεν ήταν μεγάλη αλλά ως γνωστόν τρώγοντας έρχεται η όρεξη και έτσι οι στόχοι είναι πλέον ακόμα ψηλότεροι και απαιτούν ακόμα περισσότερη δουλειά ».
Σχολείο, αγώνες, πρωταθλητισμός, Ολυμπιακοί. Έχει μπει σε δεύτερη μοίρα το σχολείο φέτος ή καταφέρνεις και τα ισορροπείς;
«Το κατά δύναμην. Ευτυχώς για φέτος με βοήθησε πολύ το Υπουργείο Παιδείας και το σχολείο μου καθώς μου παρέχουν κατ ‘οίκον εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκομαι Κύπρο κάνω πολλές παραπάνω ώρες μαζεμένες μαθήματα ακόμα και Κυριακές και αργίες προκειμένου να καλύψω το χαμένο έδαφος. Είμαι αισιόδοξη ότι θα καταφέρω να έχω φέτος και μεγάλες επιτυχίες στους αγώνες μου αλλά και καλές επιδόσεις στις εξετάσεις μου ως τελειόφοιτη».
Περιέγραψε μας λίγο μία καθημερινή σου ημέρα πως είναι.
«Ξυπνάω στις 6:30 τρώω κάτι και πάω γυμναστήριο στις 7:30, γυρνάω σπίτι κατά τις 9:30 και ξεκινάω τα μαθήματα τις ημέρας. Στις 14:00 πηγαίνω για προπόνηση στον όμιλο από όπου τελειώνω κατά τις 18:30. Κάποιες φορές έχω διπλό γυμναστήριο οπότε ξαναπηγαίνω στις 20:00 αλλιώς το πρόγραμμα συνεχίζει με διάβασμα, μάθημα και αποθεραπεία. Γύρω στις 22:30 κοιμάμαι προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαραίτητες ώρες ύπνου».
Τι να περιμένουμε από την Μαριλένα στους Ολυμπιακούς; Έχεις θέσει κάποιους στόχους και ποιοι είναι αυτοί;
«Από την Μαριλένα να περιμένετε ότι θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό από την πρώτη ως και την τελευταία κούρσα. Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της πατρίδας μου στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Όσον αφορά κάποιον στόχο θέσης δεν έχουμε βάλει κάτι ακόμα στο μυαλό μας. Αν θα μπει κάποιος στόχος για την Ολυμπιάδα αυτό θα γίνει μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών του 2020 τέλος Φεβρουαρίου στην Μελβούρνη. Ως τότε ο στόχος είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ως την Ολυμπιάδα και να φτάσω εκεί στην καλύτερη κατάσταση που έχω βρεθεί ποτέ στην μέχρι τώρα καριέρα μου».
Σε έχει ωριμάσει ο πρωταθλητισμός που κάνεις από νεαρή ηλικία;
«Σίγουρα. Το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι έτσι κι αλλιώς ένα άθλημα που σε αναγκάζει να ωριμάσεις και να γίνεις πιο ανεξάρτητος, καθώς πολλές φορές από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να βρεθείς μόνος σου αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις και καιρικές συνθήκες που άλλοι δε βγαίνουν καν από το σπίτι τους και εσύ είσαι μέσα σε ένα σκάφος και προσπαθείς να το ελέγξεις. Ο συνδυασμός του πρωταθλητισμού με το άθλημα αυτό σίγουρα με έχει βοηθήσει να ωριμάσω σε μεγάλο βαθμό».
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για σένα τα ταξίδια και οι αγώνες στο εξωτερικό;
«Τα ταξίδια και οι αγώνες στο εξωτερικό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Είναι πάντα συναρπαστικό να βλέπεις άλλες χώρες και να γνωρίζεις ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Επίσης οι αγώνες στο εξωτερικό είναι πάντα δύσκολοι και υψηλού επιπέδου κάτι που για εμένα είναι πρόκληση και με ωθεί να προσπαθώ πάντα να γίνομαι καλύτερη. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα είμαι μακριά από τους φίλους μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα εδώ στην Κύπρο».
Πολλοί στην ηλικία σου προτιμούν να είναι στις καφετέριες και να διασκεδάζουν. Εσύ όμως προτιμάς το γυμναστήριο και την προπόνηση. Είναι κάτι που σε γεμίζει;
«Ναι την έχω διαλέξει αυτή τη ζωή, είναι 100% δική μου επιλογή και πλέον δε θα την άλλαζα με κάτι άλλο. Δε νιώθω ότι χάνω κάτι το αντίθετο μάλιστα, αυτός ο τρόπος ζωής με γεμίζει πλήρως και το κύριο μέλημα μου είναι να βελτιώνω τον εαυτό μου μέρα με τη μέρα ιστιοπλοϊκά και αθλητικά έστω και λίγο. Φυσικά που και που μια καφετέρια με φίλους ή ένα βράδυ σε κάποιο κλαμπ για χορό έχουν και αυτά τη θέση τους. Πρέπει να υπάρχει κάποια ισορροπία και κάποιες στιγμές που και ο εγκέφαλος θα κάνει μια αποσύνδεση από όλο το αθλητικό κομμάτι».
Πως φαντάζεσαι την Μαριλένα σε 15 χρόνια. Τι επιτυχίες θα ήθελες να έχεις πίσω σου για να νιώθεις ικανοποιημένη;
«Σε 15 χρόνια θα ήθελα να έχω τουλάχιστον ένα Ολυμπιακό μετάλλιο καθώς και κάποιο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών».
Ποια είναι τα πρότυπα σου; Ποιους αθλητές θαυμάζεις;
«Εύκολη απάντηση… Παύλος Κοντίδης. Πρότυπο σκληρής δουλειάς, πειθαρχίας και προσήλωσης στους στόχους!!!».
Στην σύντομη μέχρι στιγμής πορεία σου στην ιστιοπλοΐα ποια ήταν η πιο δύσκολη σου στιγμή;
«Η 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser Radial U19 το 2019. Ήμουνα 1η από την πρώτη κούρσα μέχρι και την εκκίνηση της τελευταίας όπου μια κακή κούρσα με έστειλε 4η. Στεναχωρήθηκα πολύ αλλά πήρα και κάποια σημαντικά μαθήματα από τον αγώνα αυτόν».
Η καλύτερη ήταν η πρόκριση στο Τόκιο;
«Σίγουρα ναι».
Έχεις πάντα δίπλα σου και τον προπονητή αλλά και την οικογένεια σου. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα στην προσπάθεια που καταβάλεις;
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μη σας πω το σημαντικότερο για έναν αθλητή που κάνει μια προσπάθεια σε υψηλό επίπεδο. Το να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που ξέρεις ότι θα είναι εκεί τόσο να γιορτάσουν στην επιτυχία όσο και να σε στηρίξουν στην αποτυχία είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό, και όχι μόνο, αβαντάζ. Χωρίς τον προπονητή μου, την υπόλοιπη ομάδα μου (διατροφολόγο, γυμναστή, φυσιοθεραπευτές) και την οικογένεια μου δε θα είχα φτάσει ως εδώ».
Τι σε κέρδισε στο άθλημα της ιστιοπλοΐας; Γιατί δεν επέλεξες κάποιο άλλο άθλημα;
«Με κέρδισε αυτή η αίσθηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας που σου δίνει καθώς και το γεγονός ότι είναι το άθλημα που συνδυάζει περισσότερο από κάθε άλλο μυαλό και σώμα».
Τι θα συμβούλευες τα πιο μικρά παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα;
«Θα τα συμβούλευα να το δοκιμάσουν και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι κάνουν ιστιοπλοΐα συνεχίζουν να την κάνουν σε κάποια μορφή μέχρι και σε πολύ μεγάλη ηλικία. Είναι ένα άθλημα που κολλάς μαζί του και που πιστεύω κάθε Κύπριος πρέπει να δοκιμάσει. Έχοντας ήδη ταξιδέψει αρκετά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το νησί μας έχει μια από τις καλύτερες θάλασσες για ιστιοπλοΐα στον κόσμο».
Μαριλένα σ’ ευχαριστούμε για τον χρόνο σου. Κλείνοντας δεν ξέρω αν θα ήθελες να προσθέσεις οτιδήποτε…
«Θέλω να τονίσω σε όλους ότι με προσήλωση και σκληρή δουλειά κανένας στόχος δεν είναι πολύ μεγάλος και κανένα εμπόδιο ανυπέρβλητο. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη».
Κάντε το πρώτο σχόλιο