Διεξαγωγή διαλόγου με θέμα “Ασφάλεια στη θάλασσα”

Διεξαγωγή διαλόγου με θέμα “Ασφάλεια στη θάλασσα”

 

Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Θάλασσας στην Αγία Νάπα με μεγάλη επιτυχία ο συμμετοχικός διάλογος με θέμα “Ασφάλεια στη θάλασσα” με διοργανωτή τον ΜΚΟ Active Zone Outdoor. Ο διάλογος, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Youth 4 the sea and vice versa” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+, στόχο είχε την καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλούς ενασχόλησης των νέων με τη θάλασσα είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

 

Αναγνωρίζοντας την χαμηλή συμμετοχικότητα των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες και τα αυξανόμενα περιστατικά πνιγμών και τραυματισμών στη θάλασσα, ο διάλογος επεδίωξε την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή νέων ηλικίας 13 – 30 σε μία ανοιχτή συζήτηση με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων προκειμένου να προταθούν από κοινού μέτρα σε κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό επίπεδο που θα επιτρέψουν την ασφαλή δραστηριοποίηση των νέων με τα θαλάσσια αθλήματα και το κολύμπι. Την ουσιαστική συνεισφορά τους στις εργασίες του διαλόγου έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο κ. Πρόδρομος Αλαμπρίτης, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κ Γιώργος Κωνσταντινίδης Εκπαιδευτής και Εξεταστής της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, κ. Σωτήρης Ηλία εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης, κ. Πολύβιος Σάββα επίτιμος πρόεδρος Ναυαγοσωστικού Ομίλους Λάρνακας και Ομίλου Υποβρύχιων δραστηριοτήτων Ιππόκαμπος, κ. Γεωργία Αθανασίου πρόεδρος του ΜΚΟ ‘Οξυγόνο’, ο κ. Αργύρης Γρηγορίου Εκπαιδευτής Ιστιοπλοΐας και 46 νέοι από όλη την Κύπρο.

Η συμμετοχή στο διάλογο νέων με ανησυχίες σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη θάλασσα και επιθυμία να εμπλακούν στη διαμόρφωση πολιτικής για τους νέους και μιας ευρείας ομάδας από φορείς χάραξης πολιτικής, λήψης αποφάσεων και επαγγελματιών επέτρεψε την ολιστική διερεύνηση του θέματος και την κατάθεση μέτρων προς την κατεύθυνση της ασφαλούς αξιοποίησης της θάλασσας από τους νέους. Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των προτεινόμενων εισηγήσεων, οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι για να διευκολυνθεί η καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλούς ενασχόλησης των νέων με τη θάλασσα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα μέτρα: 1) Ένταξη μαθημάτων κολύμβησης στη δημοτική εκπαίδευση, 2) Στοχευμένη ενημέρωση του κοινού στα ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τα θέματα ασφάλειας στη θάλασσα, 3) Θέσπιση νομοθεσίας για τήρηση των μέτρων ασφάλειας, 4) Παροχή κινήτρων στο κοινό για την παρακολούθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για την ασφάλεια στη θάλασσα 5) Διεξαγωγή ενημερωτικών σεμιναρίων – διαλόγων μεταξύ νέων και φορέων λήψης αποφάσεων.

Ο διάλογος “Ασφάλεια στη θάλασσα” αποτέλεσε τον δεύτερο από μία σειρά τεσσάρων διαλόγων που θα διεξαχθούν από τον Active Zone Outdoor κατά τη διάρκεια του έργου και καταπιάνονται με θέματα που αφορούν την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική τους υγεία, την ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας για την προστασία της θάλασσας και την ενεργοποίηση των νέων για ενασχόληση με τα θαλάσσια αθλήματα και τη θάλασσα. Ως απόρροια των συνεργατικών διαλόγων, θα αναπτυχθεί Έντυπο Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

Σημαντική ήταν η στήριξη του Δήμου Αγίας Νάπας ο οποίος πρόσφερε δωρεάν τη συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Θάλασσας για την υλοποίηση του διαλόγου.

Με εκτίμηση,

Νίκη Καρουλλά

Πρόεδρος Active Zone Outdoor