Διεξαγωγή συμμετοχικού διαλόγου με θέμα “Θαλάσσια Αθλήματα και ψυχική υγεία των νέων”

Διεξαγωγή συμμετοχικού διαλόγου με θέμα “Θαλάσσια Αθλήματα και ψυχική υγεία των νέων”

 

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Λεμεσού ο συμμετοχικός διάλογος με θέμα «Θαλάσσια αθλήματα και ψυχική υγεία των νέων» με διοργανωτή τον ΜΚΟ Active Zone Outdoor. Ο διάλογος, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Youth Goes Blue” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+, στόχευε  στην αναγνώριση του αντίκτυπου των θαλάσσιων αθλημάτων στη ψυχική υγεία των νέων και στην καταγραφή εισηγήσεων για ενίσχυση της ενασχόλησης των νέων με αυτά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα επίπεδα συμμετοχικότητας των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και τη χαμηλή τους δραστηριοποίηση με τα θαλάσσια αθλήματα μολονότι είμαστε νησιώτικος λαός, ο διάλογος επεδίωξε την ενεργό συμμετοχή και εποικοδομητική αλληλεπίδραση νέων ηλικίας 13 – 30 σε ανοιχτή συζήτηση με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων προκειμένου να προταθούν από κοινού μέτρα για την ενθάρρυνση των νέων για ενασχόληση με τα θαλάσσια αθλήματα.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης εργαστηρίου πάνω σε σανίδες (Stand Up Paddle) που έλαβε χώρα στις 13 Noεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της ανάδειξης της σημαντικότητας του ωκεανού και σε μία προσπάθεια προώθησης της καινοτομίας και βιωματικών μεθόδων διοργάνωσης διαλόγων, μέρος της δραστηριότητας διεξήχθη σε ιστιοφόρο με τους συμμετέχοντες, νέους ηλικίας 13-30 ετών, να συζητούν με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων εφικτές λύσεις για αύξηση της συμμετοχής των νέων σε αθλήματα της θάλασσας. Με τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν το Σάββατο στη μαρίνα Λεμεσού, οι νέοι βίωσαν το μαγικό άθλημα της ιστιοπλοΐας σε ανοιχτή θάλασσα. Μέσω της βιωματικής εμπειρίας οι νέοι εμπιστεύτηκαν όλες τις αισθητηριακές πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του τί μπορούν να δουν, να ακούσουν, να αγγίξουν, να μυρίσουν, να γευτούν και γενικά να νιώσουν μέσα από την κίνηση του σκάφους, τον ήλιο, τον άνεμο, τη μυρωδιά και την αλμύρα της θάλασσας, τον ήχο των πανιών και να αισθανθούν το τιμόνι. Οι συμμετέχοντες βίωσαν τα οφέλη στη ψυχική τους υγεία αφού μέσω της ιστιοπλοΐας ήρθαν σε άµεση επαφή µε τον εαυτό και το συναίσθηµά τους, το ταξίδι στη θάλασσα τους πρόσφερε χαλάρωση, ανακούφιση από τα προβλήµατα, βελτίωση της αυτοπεποίθησης, αλλαγή οπτικής και διάθεσης.

Την αξιόλογή τους παρουσία και συμβολή στις εργασίες του διαλόγου έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αργύρης Γρηγορίου εκπαιδευτής και προπονητής ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας και τριγώνου καθώς επίσης και πρεσβευτής ασφάλειας στη θάλασσα για την Κύπρο, ο Χαράλαμπος Αβαρατζής Έφορος στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας και Εκπαιδευτής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, ο Αντρέας Ιωσηφάκης θαλάσσιος βιολόγος, εκπρόσωποι Ναυτικών και Ιστιοπλοϊκών ομίλων, ιστιοπλόοι, εκπαιδευτικοί, αθλητές και αθλήτριες, εκπαιδευτές, προπονητές, δημοσιογράφοι, νέοι και νέες από όλη την Κύπρο.

Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή στα θαλάσσια αθλήματα, προκύπτουν οι ακόλουθες προτάσεις:

 

 

-Διοργάνωση καλοκαιρινών σχολείων με θέμα τη θάλασσα

-Περισσότερη προβολή αθλητών με καριέρα στα αθλήματα θάλασσας

-Περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση νέων σε αθλήματα θάλασσας μέσω δράσεων γνωριμίας με αυτά

-Ενίσχυση της προσβασιμότητας στους ναυτικούς ομίλους μέσω κοινών δραστηριοτήτων για γονείς και παιδιά

-Στοχευμένη ενημέρωση στα σχολεία για ανάδειξη των προγραμμάτων και δράσεων των ναυτικών ομίλων

Ο διάλογος «Θαλάσσια αθλήματα και ψυχική υγεία των νέων” αποτέλεσε τον δεύτερο διάλογο από μία σειρά δραστηριοτήτων που πρόκειται να διοργανωθούν από τον Active Zone Outdoor κατά τη διάρκεια του έργου “Youth Goes Blue”. Οι διάλογοι καταπιάνονται με θέματα που αφορούν το θαλάσσιο εγγραματισμό. Στις δραστηριότητες του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: εργαστήρι για τη σημαντικότητα του ωκεανού, διάλογος για την προσβασιμότητα των παραλιών, διάλογος με στόχο την ενημέρωση των νέων για τα γαλάζια επαγγέλματα, εργαστήρι κατασκευής ξύλινων καραβιών, συνάντηση με φορείς που δραστηριοποιούνται με τη ναυτιλία.

 

Ως απόρροια των συνεργατικών διαλόγων, θα αναπτυχθεί Έντυπο Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

Υποστηρικτές του διαλόγου ήταν ο Δήμος Λάρνακας, το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας και η ομάδα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας ΝΗΡΕΑΣ. Χορηγός επικοινωνίας η διαδικτυακή πλατφόρμα Ενάλιος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.