Διεξαγωγή συμμετοχικού διαλόγου με θέμα “Ενασχόληση των νέων με τα αθλήματα της θάλασσας”

Διεξαγωγή συμμετοχικού διαλόγου με θέμα “Ενασχόληση των νέων με τα αθλήματα της θάλασσας”

 

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού ο συμμετοχικός διάλογος με θέμα «Ενασχόληση των νέων με τα αθλήματα της θάλασσας” με διοργανωτή τον ΜΚΟ Active Zone Outdoor. Ο διάλογος, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Youth 4 the sea and vice versa” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+, είχε ως στόχο την καταγραφή εισηγήσεων για την ενίσχυση της ενασχόλησης των νέων και ειδικότερα των κοριτσιών με τα αθλήματα θάλασσας.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα επίπεδα συμμετοχικότητας των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και τη χαμηλή τους δραστηριοποίηση με τα θαλάσσια αθλήματα μολονότι είμαστε νησιώτικος λαός, ο διάλογος επεδίωξε την ενεργό συμμετοχή και εποικοδομητική αλληλεπίδραση νέων ηλικίας 13 – 30 σε μία ανοιχτή συζήτηση με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων προκειμένου να προταθούν από κοινού μέτρα για την ενθάρρυνση των νέων για ενασχόληση με τα θαλάσσια αθλήματα. Την αξιόλογη τους παρουσία και συμβολή στις εργασίες του διαλόγου έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη στο Αθλητικό Γραφείο Λεμεσού και πρωταθλήτρια κολύμβησης, ο Θεολόγος Δανέζης, προπονητής Ιστιοπλοΐας στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού και εκπαιδευτής προπονητών, ο Αντώνης Βρασίδας εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ, η Γεωργία Αθανασίου Πρόεδρος του ΜΚΟ Οξυγόνο, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, αθλητές και νέοι από όλη την Κύπρο.

Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των εισηγήσεων των συμμετεχόντων, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο προσωπικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, προκύπτει ότι η ενθάρρυνση των νέων και ειδικότερα των κοριτσιών για συμμετοχή στα θαλάσσια αθλήματα θα μπορούσε  να επιτευχθεί μέσω:

  • Διοργάνωσης, σε συστηματική βάση, από το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με Ομοσπονδίες και Ναυτικούς ομίλους προγραμμάτων γνωριμίας των παιδιών και εφήβων με τα ναυταθλήματα στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος
  • Συνεργασίας Δημοτικών Αρχών και Ναυτικών Ομίλων για διεξαγωγή ημερίδων γνωριμίας με τα ναυταθλήματα με την κοινή συμμετοχή γονέων και παιδιών
  • Στήριξη Ναυτικών Ομίλων με κρατικές και ιδιωτικές επιδοτήσεις για ενίσχυση των τμημάτων των αθλημάτων
  • Δημιουργίας Υφυπουργείου Αθλητισμού
  • Δημιουργίας προωθητικού ενημερωτικού υλικού (π.χ. βίντεο) με σκοπό την προβολή αθλητριών θαλάσσιων αθλημάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα για ενθάρρυνση της ενασχόλησης των κοριτσιών με τα αθλήματα αυτά.

 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του διαλόγου, ο Active Zone Outdoor σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού και τη συμβολή των εκπαιδευτών Ιστιοπλοΐας Φαίδωνα Μακρή και Ηλία Τσαουσίδη, πραγματοποίησαν δραστηριότητα γνωριμίας των συμμετεχόντων με το άθλημα της Ιστιοπλοΐας.

Ο διάλογος “Ενασχόληση των νέων με τα αθλήματα της θάλασσας” αποτέλεσε τον τελευταίο διάλογο από μία σειρά τεσσάρων διαλόγων που διοργανώθηκαν από τον Active Zone Outdoor κατά τη διάρκεια του έργου “Youth 4 the sea and vice versa”. Οι διάλογοι καταπιάστηκαν με θέματα που αφορούν την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική τους υγεία, την προσβασιμότητα στη θάλασσα, την καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλούς ενασχόλησης των νέων με τη θάλασσα και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης για την προστασία της θάλασσας και των ακτών. Ως απόρροια των συνεργατικών διαλόγων, θα αναπτυχθεί Έντυπο Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Υποστηρικτές του διαλόγου ήταν ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού,  η ομάδα Cyprus Girls Can και η διαδικτυακή πλατφόρμα Ενάλιος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.