Να μαθαίνουν οι νέοι να θυμούνται οι παλιοί

Να μαθαίνουν οι νέοι να θυμούνται οι παλιοί

Να μαθαίνουν οι νέοι να θυμούνται οι παλιοί

Η ιστιοπλοΐα είναι λίγο πολύ σαν την οδήγηση. Ανεξάρτητα από την εμπειρία που έχουμε και από το πόσο καινούριο είναι το όχημα που οδηγούμε, πρέπει πάντα να είμαστε σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τους κανόνες ασφαλείας σαν να είναι η πρώτη φορά.

Συμβουλή No1: Φόρεσε το

Σχεδόν το 85% από τα θύματα πνιγμού δεν φορούσαν το σωσίβιο ασφαλείας. Αν και πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία κάποιου ατυχήματος, η χρήση ενός σωσίβιου μπορεί να σώσει ακόμα και αν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά.

Όταν βρεθείς μέσα στη θάλασσα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να εφαρμόσεις στο σώμα σου ένα σωσίβιο, ιδιαίτερα αν είσαι τραυματισμένος. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον σωσίβιο ασφαλείας για κάθε επιβάτη συν ένα . Ενδείκνυται, επίσης, η χρήση του κάθε φορά που το σκάφος βρίσκεται εν πλω.

Συμβουλή Νο2: Μην εφησυχάζεσαι

Ο κύριος λόγος ατυχημάτων πάνω σε σκάφος, είναι η απροσεξία/έλλειψη προσοχής. Για αυτό ακριβώς:

Απέφυγε να περνάς μέσα από «δρομολόγια» μεγάλων καραβιών. Αν είναι απαραίτητο κάντο με προσοχή και πέρνα αμέσως.

Ενημερώσου για το που υπάρχει μεγάλη εμπορική κίνηση στη θάλασσα.

Φρόντισε ώστε να φαίνεσαι το βράδυ. Σιγουρέψου ότι τα φώτα πλεύσης σου λειτουργούν κανονικά.

Συμβουλή Νο3: Μείνε νηφάλιος

Ποτέ μην οδηγήσεις το σκάφος σου, αν βρίσκεσαι υπό την επήρεια αλκοόλ. Μπορεί να ακούγεται αστείο και κοινότυπο αλλά σύμφωνα με τις έρευνες, το αλκοόλ οφείλεται κατά 17% για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα.

Ένα σκάφος σου προσφέρει τη δυνατότητα διαμονής. Εκμεταλλεύσου την λοιπόν, μέχρι να επανέλθεις πλήρως.

Συμβουλή Νο4: Μάθε την χρήση των μέσων επικοινωνίας για άμεση βοήθεια

Εξοικειώσου με όλα τα μέσα που διαθέτεις, ώστε να μπορείς να επικοινωνήσεις με τον «κόσμο της στεριάς» σε περίπτωση που χρειαστεί. VHF, φώτα, σφυρίχτρα, φωτοβολίδες, σημαίες είναι κάποια από αυτά.

Συμβουλή Νο5: Κάνε έναν γενικό έλεγχο στο σκάφος σου, πριν από κάθε ταξίδι

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, στο παρελθόν,σε όλα αυτά που χρειάζεται να τσεκάρεις στο σκάφος σου, προτού βάλεις μπρος. Εσωτερικοί –εξωτερικοί έλεγχοι σου επιτρέπουν να αναγνωρίσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να αποτρέψεις μικρές ή μεγάλες αναποδιές.

Νέος κύκλος μαθημάτων για αρχάριους για την περίοδο 7/10/2020 με 9/12/2020