Πώς να ξεχωρίσεις μια καλή σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης
Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του και οι σχολές ανοιχτής θαλάσσης ξεκίνησαν δυναμικά τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, πώς όμως ένας νέος σπουδαστής θα ξεχωρίσει μια καλή σχολή;
Σχετικά με το σημείο του περασμένου άρθρου (https://cyprussailingtv.com/poylame-diplomata-istioplo-as/), που αναφέρεται στις σχολές ανοικτής θαλάσσης, κάποιοι σχολίασαν πως δεν αρκεί να σημειώνονται τα αρνητικά των σχολών αλλά να γίνονται εισηγήσεις για τη σωστή λειτουργία μιας σχολής. Με αφορμή την πιο πάνω εισήγηση και την επιθυμία μου να βοηθήσω, καταγράφω στο άρθρο αυτό τις απόψεις μου για το πώς να ξεχωρίσεις μια καλή σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης καθώς και κάποια εκπαιδευτικά μαργαριτάρια που μου έχω ακούσει μέχρι τώρα.
Πρώτα από όλα, θα αναγνωρίσετε μια καλή σχολή από τον τίτλο, όσο πιο πολλά σας υπόσχονται με εύηχους τίτλους του τύπου εδώ θα γίνεται καπετάνιοι διεθνώς αναγνωρισμένου διπλώματος και πολλά άλλα, κρατήστε μικρό καλάθι… “Οι διαφημιστικοί τίτλοι μιας καλής σχολής περιορίζονται μόνο σε αυτά που πραγματικά μπορεί να σας προσφέρει… ” ( Αν είναι αναγνωρισμένες διεθνώς ας παρουσιάσουν δημόσια και επίσημο έγγραφο που να το αποδεικνύει αυτό ).
Μια καλή σχολή διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας με όλα τα σύγχρονα μέσα θεωρητικής εκπαίδευσης. “Πρέπει να θυμίζει πραγματική αίθουσα διδασκαλίας”
Σε μια καλή σχολή οι εκπαιδευτές δεν αμφισβητούν ποτέ θεωρία και βιβλία αν δεν μπορούν να το αποδείξουν. Το ξέρω ότι θα με ρωτήσετε, καλά και πώς θα μπορέσει ένας αρχάριος που σήμερα ξεκινά να αναγνωρίσει τέτοιους εκπαιδευτές; Απλά διαβάστε το βιβλίο που σας προσφέρει η σχολή σας και αν κάποιος εκπαιδευτής αμφισβητεί τα γραφόμενα μην διστάσετε να του το ζητήσετε γραπτώς και να φέρει την υπογραφή του. Ακολούθως, στείλετε μου το. Θα είναι ευχαρίστηση μου να δημοσιεύσω πρώτος κάτι καινούριο για την ιστιοπλοΐα , το πιο πιθανό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι 99,999% να έχει δίκιο το βιβλίο…
Μια καλή σχολή έχει δικό της ή δικά της σκάφη, σε αντίθετη περίπτωση που αδυνατεί και πρέπει να ναυλώσει σκάφη πρέπει η συμφωνία να είναι τέτοια που να προσφέρει πραγματική εκπαίδευση και όχι απλά βόλτα γιατί ο ιδιοκτήτης φοβάται να αφήσει τον εκπαιδευόμενο να πρυμνοδετήσει ή πλαγιοδετήσει το σκάφος… “ Ναι, τα εκπαιδευτικά σκάφη έχουν τα ρίσκα τους αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μάθει ο εκπαιδευόμενος.”
Μια καλή σχολή έχει Syllabus και το τηρεί ευλαβικά. “Υπάρχει μια συνοχή θεωρίας και πρακτικής”.
Σε μια καλή σχολή ο εκπαιδευτής των πρακτικών εκτός από το πρώτο πρακτικό μάθημα στα υπόλοιπα δεν κρατά σχεδόν καθόλου τιμόνι, εκτός και αν είναι πραγματική ανάγκη να το πιάσει. “Αφήνουν τους εκπαιδευόμενους να κάνουν λάθη μόνο έτσι θα μάθουν” .
Σε μια καλή σχολή υπάρχουν επίπεδα μαθημάτων και το καθένα έχει τις δικές του εξετάσεις, άλλο είναι το μάθημα για το ικανό πλήρωμα, άλλο για δόκιμο Κυβερνήτη και άλλο για Κυβερνήτη. “Σχολή που σας δίνει δίπλωμα Κυβερνήτη μόνο και μόνο επειδή παρουσιάσατε 1500 ή 2000 ναυτικά μίλια στο Log Book χωρίς προηγουμένως να γίνουν επιπλέον μαθήματα και εξετάσεις, άποψη μου μόνο αξιόπιστη δεν είναι”
Προσοχή στους εκπαιδευτές που παρουσιάζονται ως αντιπρόσωποι σχολών του εξωτερικού· έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα απάτης… Το μόνο που έχετε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκάστοτε σχολής και να ψάξετε κατά πόσο υπάρχει η σχολή στη χώρα σας και αν είναι αυτός ο εκπαιδευτής….
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω μερικά εκπαιδευτικά μαργαριτάρια που έχω ακούσει και με οδηγούν στην πεποίθηση πως αν δεν αναλάβει τις ευθύνες του το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ίσως να θρηνήσουμε και θύματα από την παραπληροφόρηση που υπάρχει ακόμη και σε θέματα ασφάλειας.
Πρώτο μαργαριτάρι, τα ιστιοπλοϊκά σκάφη δεν πάνε στις 45° και το Τακ είναι 110° και όχι 90° συμβουλή προς τον εκπαιδευτή είναι να πάει να παρακολουθήσει μαθήματα σε κάποια σχολή ιστιοπλοΐας γιατί είναι κρίμα…
Δεύτερο μαργαριτάρι, σε μια παρουσίαση για θέματα ασφαλείας που μάλλον ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής θα την βρήκε από αλλού μιλούσε για φλόκο και μαΐστρα θυέλλης, γράφω αυτούσια τα λόγια του “ Δεν υπάρχουν πλέον αυτά τα πανιά είναι μόνο για τα παλιά σκάφη γιατί τώρα τα πανιά τυλίγονται ” Φίλε απλά είσαι επικίνδυνος…
Τρίτο μαργαριτάρι, “εκπαιδευτής μιλούσε για τα σωσίβια και συμβούλευε τον κόσμο ότι τα καλύτερα και ασφαλέστερα για τα παιδιά είναι τα αυτόματα φουσκωτά σωσίβια”. Αρμόδια για θέματα ασφάλειας στη θάλασσα είναι η SOLAS και το θέμα σωσίβιο είναι πολύ εκτενές. Συνεπώς, η άποψη ενός εκπαιδευτή είναι πολύ υποκειμενική… Ας αρκεστούμε καλύτερα στο να μάθει ο κόσμος να ξεχωρίζει το σωσίβιο από το πλευστικό βοήθημα
Τέταρτο μαργαριτάρι, το κλείσιμο και το άνοιγμα του αετού της τζένοας γίνεται από το κρυφό του αετού και όχι από το βαγονάκι, τώρα εδώ να γελάσω ή να κλάψω για το επίπεδο;
Πέμπτο μαργαριτάρι και κλείνω με αυτό γιατί δεν θέλω να σας κουράσω άλλο απλά θα ήθελα τα σχόλια από έμπειρους ιστιοπλόους. Ένας άλλος εκπαιδευτής σε μια διαφάνεια του έδειχνε το πολικό διάγραμμα ενός σκάφους, η εξήγηση που έδωσε είναι ότι οι καμπύλες μας δείχνουν που παίζουν τα πανιά, τα σχόλια δικά σας….
Γράψετε παρακαλώ τα σχόλια σας καθώς και εμπειρίες από σχολές και ατάκες από εκπαιδευτές που σας έχουν μείνει αξέχαστες, χωρίς να κάνετε όμως αναφορά σε ονόματα.
Κάντε το πρώτο σχόλιο