Πουλάμε διπλώματα ιστιοπλοΐας

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος

Πουλάμε διπλώματα ιστιοπλοΐας έπρεπε να είναι ο τίτλος σε πάρα πολλές σχολές είτε αυτές ανήκουν σε ομίλους είτε είναι ιδιωτικές, ακόμη και των δήθεν διεθνώς αναγνωρισμένων διπλωμάτων (που και αυτό είναι ένας μύθος που θα ασχοληθώ σε ένα άλλο άρθρο).

Κοντά μας θα μάθετε τα μυστικά της ιστιοπλοΐας από καταξιωμένους ιστιοπλόους και μέσα σε δύο μήνες θα γίνεται καπετάνιοι.

Για μια στιγμή ρε φίλε να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα, για ποια μυστικά μιλάς;  Αυτά που μόνο εσύ ξέρεις;  Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μυστικά στην ιστιοπλοΐα έχουν μόνο οι ημιμαθείς , οι υπόλοιποι συζητάνε τις γνώσεις τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με άλλους ιστιοπλόους. Αγαπητοί φίλοι μπορεί η γη να είναι στρογγυλή και να ταξιδεύουμε με τα σκάφη μας μέσα στις θάλασσες της, όμως η γνώση είναι επίπεδη και απέραντη και αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτο ότι δε πρόκειται ποτέ να φτάσεις στο 100% των γνώσεων και δεύτερο αν έχεις πάρει λάθος δρόμο στη γνώση της ιστιοπλοΐας, ποτέ μα ποτέ δε θα φτάσεις έστω και λίγο στο προορισμό σου. Και για να κλείσω το θέμα μυστικά της ιστιοπλοΐας θα ήθελα να παρακαλέσω όταν ακούτε τέτοιους ανθρώπους, που ως συνήθως αυτοί με τα μυστικά είναι και αυτοί που αμφισβητούν τα βιβλία με την πρόφαση άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη και πως δεν μπορούν να γίνουν στην πράξη, να τους πείτε ότι έχω όλη την καλή διάθεση να φιλοξενήσω οποιοδήποτε άρθρο του που αμφισβητεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα είναι υπογεγραμμένο διαφορετικά δεν είναι τίποτα άλλο από κουτσομπόληδες του καφενείου που μόνο ζημιά κάνουν στην ιστιοπλοΐα.

Τώρα στο δεύτερο σκέλος για τους καταξιωμένους ιστιοπλόους, θα συμφωνήσω γιατί όντος σε πάρα πολλές σχολές υπάρχουν ιστιοπλόοι που άφησαν εποχή ή αφήνουν ακόμη, όμως αυτό δεν είναι κριτήριο ότι είναι και σωστός δάσκαλος. Κριτήριο εδώ είναι η μεταδοτικότητα που έχει από τα αποτελέσματα του στους μαθητές.

Πουλάμε διπλώματα ιστιοπλοΐας

Τρίτο και τελευταίο που θα σχολιάσω είναι η υπόσχεση ότι μέσα σε δύο μήνες θα γίνεται καπετάνιοι… Καπετάνιοι δε θα γίνετε ποτέ εκτός και αν πάτε σε σχολή εμπορικού ναυτικού. Θα γίνεται στην καλύτερη περίπτωση κυβερνήτες σκαφών αναψυχής και αυτό είναι όλο, όσο και αν σας γαργαλάει το αυτί ο τίτλος του καπετάνιου , “ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ” .  Τώρα για το κομμάτι των δύο μηνών που ουσιαστικά δεν είναι δύο μήνες γιατί με 32 ώρες θεωρία και  64 ώρες πρακτικά και αυτό στην καλύτερη περίπτωση (γιατί έχω δει και σχολές με 16 ώρες πρακτικά) μας κάνουν στο σύνολο 96 ώρες, από 8 ώρες την μέρα, 12 μέρες μάθημα είναι όλο κι όλο.

Τώρα θα ήθελα να μου απαντήσετε εσείς που δίνετε αυτά τα διπλώματα τα οποία όταν τα έχουν 2 άτομα μπορούν να νοικιάσουν σκάφος, έχετε ανακαλύψει κάποια μυστική συνταγή και βγάζετε κυβερνήτες μέσα σε 12 μέρες μάθημα ; Όχι αγαπητοί μου φίλοι, δεν έχετε καμία μυστική συνταγή.  Απλά στο βωμό του χρήματος πουλάτε διπλώματα και οι άλλοι τα αγοράζουν γιατί έτσι τους βολεύει.

Άκου φιλαράκο εσύ που ξεκινάς σήμερα το ταξίδι της ιστιοπλοΐας με 12 μέρες μάθημα το μόνο δίπλωμα που μπορείς να πάρεις είναι αυτό του ικανού πληρώματος και αυτό κάτω από κάποιες προϋποθέσεις…Πουλάμε διπλώματα ιστιοπλοΐας

Η ιστιοπλοΐα είναι τρόπος ζωής και αν θες να γίνεις σωστός κυβερνήτης πέρα του ότι θα πρέπει να επιλέξεις σωστά  την σχολή που θα πας και όχι να πας σε αυτή επειδή σου άρεσε ο διαφημιστικός τίτλος, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αφιερώσεις ώρες και μέρες και να βάλεις χιλιάδες ναυτικά μίλια στο log book σου και να ταξιδέψεις με διάφορους κυβερνήτες που με αυτό τον τρόπο θα μάθεις να ξεχωρίζεις τους μεγάλους κυβερνήτες από τους μικρούς και δεν εννοώ ηλικιακά γιατί δε παίζει και τόσο ρόλο η ηλικία στην ιστιοπλοΐα.

Τροφή για σκέψη….

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.