Σχεδία Διάσωσης-Liferaft

Σχεδία Διάσωσης-Liferaft

Σχεδία Διάσωσης-Liferaft

Η αλήθεια είναι πως σπάνια γίνονται ατυχήματα, όπου χρειάζεται να γίνει εγκατάλειψη του σκάφους… αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, ακόμη και για αυτή τη σπάνια περίπτωση.

Οι πνευστές σχεδίες, γνωστές και ως liferafts, είναι ειδικά σχεδιασμένα σωστικά μέσα, τα οποία στην περίπτωση ανάγκης τα πετάτε στη θάλασσα και είτε μπαίνοντας μέσα, είτε πιάνοντας από τα πλαϊνά, σας βοηθούν να παραμείνετε στην επιφάνεια μέχρι να έρθει βοήθεια.Σχεδία Διάσωσης-Liferaft

 

Η κατασκευή τους είναι τέτοια, ώστε να αντέχουν ακόμη και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και να σας προσφέρουν τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας, μέχρι τη στιγμή που θα σας περισυλλέξει κάποιο σκάφος.

Σημειωτέον, ότι κάθε σκάφος, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, εξοπλίζεται με τα κατάλληλα  liferafts που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα SOLAS και τα NON-SOLAS.

 

Κανόνες επιβίωσης

Έχει γίνει το κακό… και βρίσκεστε πλέον εντός της πνευστής σχεδίας. Πρωτίστως θα πρέπει να οριστεί ένας αρχηγός, για να μην υπάρξει σύγχυση,  μεταξύ σας και να μην γίνονται παρερμηνεύσεις. Ο αρχηγός λοιπόν, θα φροντίσει αρχικά να δει αν κάποιος τραυματίστηκε, ώστε να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα να μοιράσει στα μέλη της σχεδίας καθήκοντα. Για παράδειγμα, υπεύθυνο για το νερό και τα τρόφιμα και υπεύθυνους σκοπούς για βάρδιες στη πόρτα της σχεδίας.

Η καθαριότητα της σχεδίας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό αν κάποιος νιώσει ναυτία θα πρέπει να φροντίσει να κάνει εμετό εκτός σχεδίας. Ο χώρος είναι μικρός, και η δυσοσμία, θα κάνει πολύ χειρότερη την παραμονή σας, ωσότου έρθει κάποια βοήθεια.Σχεδία Διάσωσης-Liferaft

Δεν πρέπει μέσα στον πανικό να χρησιμοποιηθούν τα σωστικά μέσα, αμέσως μόλις μπείτε στο liferaft, αλλά μόνο όταν δείτε κάποιο σκάφος σε κοντινή απόσταση. Ακόμη μια σημαντική λεπτομέρεια, που ο αρχηγός θα πρέπει να φροντίσει να τηρηθεί!

Στην περίπτωση που ο καιρός είναι άσχημος, να ξέρετε ότι μόλις μπείτε στην σχεδία θα πρέπει να βγάλετε τα ρούχα σας και να τα στύψετε γερά, για να τα φορέσετε πάλι όταν στεγνώσουν. Ένας καλός τρόπος να διατηρήσετε την θερμοκρασία σας είναι ο εναγκαλισμός με κάποιον από τα μέλη. Αυτό παράλληλα θα ενισχύσει και την ψυχολογία. Εάν δε, έχετε καταφέρει να πάρετε μια κουβέρτα, θα αποβεί πολύ χρήσιμο. Η κουβέρτα θα πρέπει να απλωθεί πάνω από τα κεφάλια των επιβαινόντων, για να περιορίσει τη ζωτική θερμότητα σε μικρότερο χώρο. Αν η σχεδία διαθέτει ειδικούς σάκους κρύου, να τους φορέσετε άμεσα. Προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια: όταν κάποιος τρέμει και χτυπούν τα δόντια του, μπορεί να κρυώνει, αλλά δεν έχει πάθει ψύξη. Αντίθετα, όταν κάποιος είναι εντελώς απαθής, είναι ύποπτος ψύξης και σε αυτόν θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας.

Στην περίπτωση που ο καιρός είναι πολύ ζεστός (καύσωνας), τα μέλη θα πρέπει να μην εκτεθούν στον ήλιο, για να μην πάθουν εγκαύματα και ηλίαση. Η σχεδία θα πρέπει να αερίζεται καλά και το νερό, με προσοχή και όχι σπατάλη.

 

Επιδείξεις, για το πώς χρησιμοποιούνται τα σωστικά μέσα και το πώς ανοίγει η σχεδία, πραγματοποιούνται από τις περισσότερες σχολές ιστιοπλοΐας και είναι μέσα στον κύκλο μαθημάτων, του διπλώματος ιστιοπλοΐας.Σχεδία Διάσωσης-Liferaft

Τα εφόδια που πρέπει να υπάρχουν στη σχεδία

Βεγγαλικά χειρός (4).

Φωτοβολίδες αλεξιπτώτου (2).

Νερά.

Φαρμακείο (1).

Μπαταρία θαλάσσης (2) ή όσες προβλέπονται.

Φακός για σήματα (1). Ο φακός είναι προσεκτικά συσκευασμένος για
μεγαλύτερη ασφάλεια, έχοντας καλυμμένο το μπροστινό μέρος, με ειδικό προστατευτικό, για να μη σπάσει το τζάμι και ειδική προστασία στο διακόπτη λειτουργίας, για να μη λειτουργήσει κατά λάθος και εξαντληθούν οι μπαταρίες.

Μπαταρίες φακού (2 + 2). Υπάρχουν δύο μέσα στο φακό, έτοιμες για χρήση και δύο συμπληρωματικές, μέσα σε σακουλάκι.

Εφεδρικό λαμπάκι για το φακό (2).

Σφουγγάρια (2) ή όσα προβλέπονται.

Βαθμολογημένο κύπελο (1), χρήσιμο για να υπολογίζεται η ποσότητα του πόσιμου νερού για οικονομία και πρόγραμμα κατανάλωσης.

Σφυρίχτρα (1), για να σας ακούσουν, ιδίως τη νύχτα.

Κουπιά (2).

Σέσουλα (1).

Άγκυρα πλωτή (1).

Μαχαίρι (1).

Σετ επισκευής ζημιών (1), που περιλαμβάνει ψαλιδάκι (1), πινελάκι (1), τάπες (3) ξύλινες ή πλαστικές διαφορετικών μεγεθών, σπάτουλα πλαστική (1), γυαλόχαρτο (1), μπαλώματα, κόλλα ειδική και μονωτική ταινία

Πίνακας σημάτων διάσωσης.

Κουλούρα ή βιλάϊ με σχοινί 27,5 μέτρων (1).

Τρόμπα αέρος (1).

Οδηγίες (1).

Διαβάστε επίσης

Βρείτε μας και στο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.