Συντήρηση πανιών ιστιοπλοΐας

Ασφάλεια και Ναυτοσύνη

Συντήρηση πανιών ιστιοπλοΐας

Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ναυτικός, δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα  από εκείνη ενός ιστιοφόρου σκάφους που περνάει πάνω από τα κύματα, με τα πανιά του στον άνεμο, κατάλευκα. Αν και δεν φαίνεται από μακριά, αυτή η εικόνα απαιτεί αρκετή συντήρηση. Τα πανιά πρέπει να φροντίζονται σωστά τόσο στη θάλασσα όσο και εκτός αυτής.

Παρακάτω είναι ένας μικρός οδηγός για τη διατήρηση των πανιών σας, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα πανιά είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα Dacron, Kevlar, Νylon και Μylar. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά απαιτούν παρόμοια φροντίδα και τυχόν διαφορές θα σημειωθούν στον οδηγό. Εάν το πανί σας είναι φτιαγμένο από Μylar, είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, γι ‘αυτό πάρτε επιπλέον προφυλάξεις με όλες τις συμβουλές που αναφέρονται εδώ.

Δεν είναι δύσκολο να φροντίσετε τα πανιά. Η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών και προφυλάξεων θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σχήμα τους και να τους επιτρέψετε να γερνούν χωρίς να πάρουν οποιεσδήποτε ρυτίδες!

 

Συμβουλές Συντήρησης κατά τη χρήση

Η τεχνολογία στην ιστιοπλοΐας έχει προχωρήσει πολύ στο διάστημα των τελευταίων ετών. Τα ιστία για γενική χρήση και τα αγωνιστικά πανιά βρίσκονται σε έναν εντελώς διαφορετικό πλανήτη.

Πριν χρησιμοποιήσετε τα πανιά σας, ελέγξτε κάθε κομμάτι του εξοπλισμού του καταστρώματος και τα εξάρτημα που θα μπορούσε να βλάψει το πανί και να το καλύψετε εάν αυτό είναι εφικτό.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε το πανί να χτυπιέται στον αέρα όσο το δυνατό λιγότερο.

Ορισμένα πανιά γίνονται για ένα συγκεκριμένο εύρος ταχύτητας ανέμου, οπότε ελέγξτε ότι οι πληροφορίες εναντίον του ανέμου κυμαίνονται στην περιοχή που θα τα χρησιμοποιήστε είναι κατάλληλα σύμφωνα με την ένταση του άνεμου.

Η φθορά μέσω της τριβή  είναι ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα πανιά όταν χρησιμοποιούνται. Μειώστε τον κίνδυνο ζημιάς από τη φθορά της τριβής αποφεύγοντάς την όποτε είναι δυνατόν. Βεβαιωθείτε ότι τα πανιά δεν τρίβονται συνεχώς επάνω πάνω στα ξάρτια του σκάφους. Είναι ένα γεγονός της ιστιοπλοΐας ότι η φθορά δεν μπορεί πάντα να αποφευχθεί, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το ελαχιστοποιήσετε. Ορισμένα τμήματα του εξοπλισμού θα έρθουν σε επαφή με τα πανιά σας, ανεξάρτητα από το τι πρέπει να προσέξετε και να καλύψετε το σημείο με ένα επιπλέον στρώμα ταινίας ή να μεταφέρετε τα πανιά σας στο τοπικό σας Ιστιοραφείο και να τα τοποθετήσετε επιπλέον ύφασμα στις ζώνες κινδύνου.

Ένας άλλος εχθρός των πανιών σας είναι το φως του ήλιου και πιο συγκεκριμένα η ακτινοβολία υπεριώδες (UV) φως έχει αργή και επιβλαβή επίδραση σε όλα τα υφάσματα, αλλά ορισμένα είναι πιο ευαίσθητα από άλλα. Εκτός αν σχεδιάζετε να πλέετε μόνο σε συννεφιασμένες μέρες ή τη νύχτα, ο ήλιος είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Καθώς θα ύπαρξη διάσπαση των ινών των πανιών  , θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την προστασία των πανιών σας από το ηλιακό φως όποτε είναι δυνατόν.

Στην περίπτωση της τζένοας, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αντιηλιακή ταινία, που θα προστατεύσει το ύφασμα, από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μόλις η μαΐστρα σας μαζευτεί και ασφαλιστεί, καλύψτε το με ένα κάλυμμα πανιών. Αυτό θα προστατεύσει το πανί από την ακτινοβολία UVΣυντήρηση πανιών

Συμβουλές Συντήρησης κατά την αποθήκευση

Κατά τη διάρκεια του  χειμώνα, μην τα αποθηκεύετε μόνο σε σακούλες πανιών και τα πετάτε κάτω από το κατάστρωμα. Πριν από τη φύλαξη των πανιών ενός ιστιοφόρου σκάφους θα πρέπει να προηγηθεί:

Έλεγχος των άκρων του πανιού για ξεφτίσματα ή σκισίματα, τα οποία θα πρέπει να επισκευαστούν έγκαιρα.

Έλεγχος της επιφάνειας του πανιού για σκισίματα, τρύπες ή παραμορφώσεις.

Έλεγχος σε όλους του κρίκους του πανιού οι οποίοι μπορεί να  έχουν χάσει τη σταθερότητά τους και ίσως να απαιτείται η αντικατάστασή τους.

Έλεγχος των ραφών του πανιού ώστε να αποφευχθεί το ξήλωμά τους και μειωθεί έτσι η αντοχή του πανιού.

Πριν αποθηκεύσετε τα πανιά σας για το χειμώνα, τα ξεπλύνετε με χλιαρό  νερό για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη αλατιού. Τα σωματίδια του αλατιού που βρίσκονται στο αλατισμένο νερό κρυσταλλώνονται καθώς στεγνώνουν και τα μικροσκοπικά κρύσταλλα έχουν αιχμηρές άκρες που μπορούν να βλάψουν ευαίσθητες ίνες Το αλάτι είναι εξαιρετικά διαβρωτικό – αν παραμείνει στα πανιά σας θα διαβρώσει το υλικό.

Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό ή δυνατά καθαριστικά, γιατί αυτά μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια του υλικού.

Εάν τα πανιά σας χρειάζονται καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικό όπως το υγρό πιάτων για να τα καθαρίσετε.

Εάν υπάρχει σκουριά στο πανί, κρατήστε την περιοχή υγρή με χυμό λεμονιού για περίπου μία ώρα και μετά ξεπλένεται με χλιαρό νερό. Μερικές φορές μέσω ατυχημάτων, τα πανιά μπορεί να χρωματίζονται με αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, πλύνετε με σαπούνι και κρύο νερό. Ο χυμός λεμονιού θα φροντίσει για τη μούχλα και ένα ήπιο απορρυπαντικό όπως το υγρό πιάτων είναι κατάλληλο για του περισσότερους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Κάλο επίσης είναι και η αφαίρεση των μπαλένων από τα πανιά ούτος ώστε να μην κρατούν τεντωμένο το ύφασμα κατά την διάρκεια της αποθήκευσης.

Μόλις το πανί ξεπλυθεί και καθαριστεί θα πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα μπαλώματα, τα οποία θα είναι τα τελευταία που στεγνώνουν. Αν δεν είναι εντελώς στεγνά, μπορεί να καταλήξετε με μούχλα που σχηματίζεται μεταξύ των διπλωμένων στρωμάτων

Όταν διπλώνετε τα πανιά σας για αποθήκευση, συνεργαστείτε με κάποιον για να τεντώσετε το πανί έτσι ώστε το πανί να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες ρυτίδες (δίπλες). Οι ρυτίδες βλάπτουν τη ρητίνη και μειώνουν τη μακροζωία του πανιού. Μόλις το πανί διπλωθεί και αποθηκευτεί στην τσάντα του, κρατήστε το σε ξηρό και σκιερό χώρο που δεν έχουν πρόσβαση έντομα και τρωκτικά .

Συντήρηση πανιών

Συμβουλές επισκευής ιστίων

Συμβουλές για τη συντήρηση των πανιών.  Αν και οι σοβαρές επισκευές πρέπει να θεωρηθούν επαγγελματίες, είναι δυνατόν να φτιάξετε κάποιες μικροζημιές από μόνοι σας. Τα μπαλόνια  (spinnaker) είναι συνήθως κατασκευασμένες από νάιλον, καθώς είναι και ελαφρές και ισχυρές, αλλά μπορούν να σχιστούν πολύ εύκολα. Το υλικό επισκευής του πανιού, ή η ταινία του πανιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μικρά τμήματα σχισίματος , αν και αυτό είναι μόνο μια προσωρινή λύση . Κατά την επιδιόρθωση ενός πανιού, βεβαιωθείτε ότι έχετε κόψει την ταινία σε  μεγαλύτερο μήκος  από αυτό, καθώς ράβοντας μια ταινία επισκευής πολύ κοντά στην άκρη του σχισίματος θα το βλάψει μόνο περισσότερο.

Τα μαλλάκια , οι λωρίδες από νήματα ή υφάσματα  (Tell-tales )που σας καθοδηγούν σ τα πανιά, συχνά φθείρονται  γρήγορα καθώς είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ υλικό, έτσι ώστε ο άνεμος να τα κινεί εύκολα. Οι αντικαταστάσεις μπορούν να βρεθούν στα Ιστιοραφεία η και σε καταστήματα ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Τα πανιά μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια εάν τα φροντίσετε σωστά. Όπως πολλές πτυχές της επισκευής και της συντήρησης του σκάφους, η συντήρηση των πανιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή .

Συντήρηση πανιών

https://www.facebook.com/Canvasworks/

https://www.sail-worx.com/?fbclid=IwAR2taxdfKX6FbdzgtssAtckt4APZJ868TwnQdmKDUOvxYpE9bACB0cgeC1k

sail.worxcyprus@gmail.com

96 605 300 / 96404041

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.