Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

Είναι γεγονός ότι όπου και να σταθείς σε Κύπρο και Ελλάδα φτάνει να είναι λίγο ψηλό το σημείο, τελικά το μάτι θα φτάσει να δει θάλασσα. Κάθε Κύπριος και Ελλαδίτης θα έπρεπε να είναι σε θέση να αρμενίσει με ασφάλεια ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Να είναι τόσο φυσικό όπως είναι το σκι για τον κάθε Σκανδιναβό. Δεν είναι ανάγκη να κάνει πρωταθλητισμό, έστω και μια βόλτα είναι αρκετή για να πάρει όσα η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα έχουν να του προσφέρουν.

Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

 

Ποια είναι όμως τα οφέλη της ιστιοπλοΐας;

Ξεκινώντας κανείς από τη νεαρή ηλικία, θα παρατηρήσει ότι ο καλός ιστιοπλόος είναι σχεδόν πάντα και καλός μαθητής. Ο τρόπος που μαθαίνει να επεξεργάζεται το μυαλό του ιστιοπλόου ταυτόχρονα όλα αυτά που χρειάζεται για να κάνει ιστιοπλοΐα, τον φτάνουν σε σημείο να του φαίνονται παιχνίδι τα μαθήματα του σχολείου. Παράλληλα, εκπαιδεύεται στο να είναι συγκεντρωμένος και να μην αφαιρείται από αυτό που κάνει.

Μεγαλώνοντας, ο ιστιοπλόος αφήνει τα προβλήματά του στον μόλο φεύγοντας για τη βόλτα ή τον αγώνα ιστιοπλοΐας, μετά που τα παραλαμβάνει ξανά, τα παραλαμβάνει πιο ελαφριά και σίγουρα όχι δυσεπίλυτα. Δεν είναι λίγα τα άτομα που γνωρίζω που μια βόλτα με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι αρκετή να τους γεμίσει τις μπαταρίες και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμη και τώρα μέσα στην πανδημία όπου αυτό ήταν επιτρεπτών μια μπυρίτσα ήταν βάλσαμο…

Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

 

Σε κάθε ηλικία, σε μαθαίνει να είσαι ομαδικός παίκτης καλύτερα από κάθε άλλη δραστηριότητα, αν και θεωρητικά είναι ατομικό άθλημα αντιλαμβάνεσαι την αξία της ομάδας και μαθαίνεις την πειθαρχία που χρειάζεται για να είσαι μέρος της. Παράλληλα στην ιστιοπλοΐα μαθαίνεις την αξία της επικοινωνίας με τους άλλους. Της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Χρειάζεται μέσα σε κρίσιμα δευτερόλεπτα να πεις με ξεκάθαρες κοφτές κουβέντες αυτό που θέλεις στον άλλον και να είσαι σίγουρος ότι το έχει καταλάβει στο 100%. Τόσο η ομαδικότητα όσο και η επικοινωνία είναι βασικές ικανότητες για την καλή επαγγελματική σταδιοδρομία κάποιου.

 

Η μυϊκή ενδυνάμωση και η αντοχή καλλιεργούνται πολύ με την ιστιοπλοΐα. Για όλο το σώμα. Και με κάθε τύπο σκάφους. Ακόμα και σε συνθήκες κρουαζιέρας και όχι αγώνα. Επίσης η ευλυγισία.

 

Η ψυχική ηρεμία και η χαλάρωση δεν προκύπτουν μόνο γιατί το μάτι βλέπει ανεμπόδιστα τον ορίζοντα. Ούτε από τους ήχους που κάνει το νερό όταν ταξιδεύει το σκάφος. Ούτε από το ρυθμικό κούνημα του σκάφους. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που έχει να κάνει με το αλάτι που αναπνέει κανείς μέσα στον φρέσκο αέρα της θάλασσας. Όποιος και να είναι όμως ο λόγος, δουλεύει!

Τίποτε όμως δεν συγκρίνεται με την ικανοποίηση που νιώθει κανείς ότι απλά τα έχει καταφέρει! Έχει καταφέρει να κερδίσει έναν αγώνα ή απλά έχει καταφέρει να δέσει με ασφάλεια σε ένα λιμάνι. Έχει ξεπεράσει για μια ακόμα φορά τα όριά του, μαθαίνοντας πολλά στη διαδρομή. Μαθαίνοντας πράγματα που θα τα χρησιμοποιήσει σαν εφόδια στην ζωή του έξω από τη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Βρείτε μας στο YouTube

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.