Αφορισμός Για Την Ιστιοπλοΐα

Αφορισμός Για Την Ιστιοπλοΐα

Αφορισμός Για Την Ιστιοπλοΐα

Η ζωή είναι σύντομη αλλά η ιστιοπλοΐα μακρόχρονη, η ευκαιρία φευγαλέα, η πείρα απατηλή, η σωστή κρίση δύσκολη. Ο κυβερνήτης  πρέπει λοιπόν όχι μόνο να προσφέρει στο σκάφος ό,τι αρμόζει, αλλά να έχει τη βοήθεια των προσώπων που τον περιβάλλουν και τις κατάλληλες για την περίσταση συνθήκες. (Σε παράφραση από τους αφορισμούς του Ιπποκράτη.  «Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή…»).

Είμαστε πολύ μικροί απέναντι στην θάλασσα και την ιστιοπλοΐα  για να  πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Βλέποντας την ιστιοπλοΐα μέσα από τους αιώνες θα καταλάβουμε αμέσως ότι η τέχνη της ιστιοπλοΐας ή  η επιστήμη της ιστιοπλοΐας  καλύτερα,  εξελίσσεται συνεχώς.

Η ευκαιρία να διορθώσουμε ένα σοβαρό λάθος είναι  σχεδόν ανύπαρκτη , άρα καλύτερα να το αποφεύγουμε.

Η δε πείρα τώρα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Εγώ έχω σαράντα χρόνια πείρα , εγώ πενήντα και εγώ είκοσι.  Αυτά είναι τα λόγια που θα ακούσετε όταν τους αμφισβητήσετε για κάποιο θέμα που πολύ πιθανό να το γνωρίζετε εσείς καλύτερα από αυτούς. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις που η χρονική πείρα έχει και το ανάλογο αντίκρισμα. Πολλοί είναι όμως  αυτοί που για χρόνια χτίζουν μύθους γύρο από το όνομα τους με το εγώ και το εγώ που στο τέλος τους πιστεύουν και οι ίδιοι.

Η σωστή κρίση είναι πολύ δύσκολη λόγω του ότι έχεις πολύ λίγο χρόνο να αντιδράσεις και πολλές φορές είναι και ζήτημα  ζωής και θανάτου που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Προσφέροντας τα όσα πρέπει ο κυβερνήτης για το σκάφος δεν αρκεί, πρέπει να έχει και την βοήθεια του πληρώματος του  και τις κατάλληλες για την περίσταση συνθήκες.

Το συμπέρασμα είναι ότι για να έχουμε την σωστή πείρα πρέπει προηγουμένως να έχουμε τις σωστές βάσεις θεωρίας.  Μην σταματάτε λοιπόν ποτέ να διαβάζετε και να μελετάτε διάφορα βιβλία ιστιοπλοΐας που αν μη τι άλλο φέρουν και την υπογραφή του συγγραφέα, κάτι που δεν θα βρείτε στις κουβέντες από το καφενείο.

Διαβάστε επίσης

★★Social Media★★
✔Facebook https://www.facebook.com/cyprussailingtv/
✔Instagram https://www.instagram.com/cyprus_sailing_tv
✔twitter https://twitter.com/cyprussailing
✔Discord https://discord.gg/KnGGjcfyS9

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.