Αγωνιστική ιστιοπλοΐα – Κυβερνήτης

Αγωνιστική ιστιοπλοΐα – Κυβερνήτης

Αγωνιστική ιστιοπλοΐα – Κυβερνήτης

Ξεκινώντας μια σειρά από άρθρα που αφορούν στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα, σε αυτό το πρώτο άρθρο θα μιλήσουμε για τον κυβερνήτη του σκάφους.

Καλό είναι όλοι να ξέρουν να δουλεύουν σε όλα τα πόστα σε ένα σκάφος, αλλά ένας αγώνας δεν κερδίζετε μόνο με αυτό.  Χρειάζεται να έχει ως πλήρωμα άτομα που να ξέρουν αν είναι δυνατό το εκατό τις εκατό αυτού που κάνουν και ας μην είναι καλοί σε κάτι άλλο.  Το να ξέρουν όλοι από λίγο δεν είναι αγωνιστική ιστιοπλοΐα, αλλά κρουαζιέρα αναψυχής.

Ας δούμε έναν έναν τους ρόλους στο σκάφος, ξεκινώντας από αυτόν του κυβερνήτη του σκάφους που δεν είναι κατ’ ανάγκη και ο ”τιμονιέρης” όπως πολλοί λάθος πιστεύουν. Κυβερνήτης είναι αυτός που, με την όλη του συμπεριφορά, τις γνώσεις και την εμπειρία του, εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλο το πλήρωμα. Έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει και να αναθέτει τους σωστούς ρόλους στα σωστά άτομα, μπορεί να πάρει γρήγορες και σωστές αποφάσεις  και το κυριότερο πρέπει να μπορεί  με το σωστό τρόπο να επιβάλλει την άποψη του ”Ένας είναι ο Θεός κι ένας ο κυβερνήτης , κι οι απόψεις τους ουδέποτε αμφισβητούντα”.  Ο κυβερνήτης ενός σκάφους πρώτα το φέρει μαζί του, δηλαδή είναι γεννημένος για αυτό. Φυσικά  για να μην παρεξηγηθώ φέρει μαζί του την ικανότητα και όχι την γνώση. Η γνώση αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για έναν κυβερνήτη.  Ένας πραγματικός κυβερνήτης είναι αυτός που αναγνωρίζει την ελλείψη γνώσεων που έχει και θυσιάζει χρόνο σε διάβασμα, σεμινάρια, μαθήματα και πρακτική.

Αγωνιστική ιστιοπλοΐα – Κυβερνήτης

Συζητά με άλλους ιστιοπλόους για κάποιο λάθος ή πάθημα του (δεν είναι ντροπή). Έτσι πέρα του ότι κάποιος άλλος ιστιοπλόος μπορεί να γνωρίζει το σωστό, θα προστατέψει άλλους ιστιοπλόους από το ίδιο λάθος ( αυτό θα πει ναυτοσύνη ).Αγωνιστική ιστιοπλοΐα – Κυβερνήτης

Σε ένα αγώνα μπορεί να συμβούν διάφορα, από το να σκίσεις πανιά μέχρι και να χάσεις το άλμπουρο. Καμιά φορά συμβαίνουν ίσως και χειρότερα που τα αντευχόμαστε φυσικά, αλλά μπορεί να συμβούν στον καθένα μας. Εδώ είναι που πρέπει να δείξει ο Κυβερνήτης πόσο αξίζει.Αγωνιστική ιστιοπλοΐα – Κυβερνήτης

Με ηρεμία, γρήγορες και σωστές αποφάσεις πρέπει να δώσει εντολές στο πλήρωμα ούτως ώστε να περισωθεί ότι περισώζεται και αν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα διαφορετικά να εγκαταλείψει.  Στο τέλος πρέπει μαζί με το πλήρωμα του να συζητήσουν και να βρουν τι πήγε λάθος χωρίς να αρχίσει το παιχνίδι του ποιος φταίει ( λάθη κάνουν όλοι ) εισήγηση εδώ είναι να βάζετε αδιάβροχες κάμερες κάτι θα δείξουν .  Αν και πάλι για κάποιο λόγο δεν βγάζετε άκρη μην ντραπείτε να το συζητήσετε και με άλλους ιστιοπλόους  που τρέχουν αγώνες ή έτρεχαν. Προσοχή από τους θαλασσόλυκους της στεριάς  (οι περισσότεροι στην ερώτηση τι γεύση έχει το νερό της θάλασσας θα ζητήσουν την βοήθεια του κοινού ).  Με αυτούς μην ασχοληθείτε καθόλου γιατί είναι αυτοί που μπορεί να μην έχουν βρέξει τον κώλο τους ποτέ σε αγώνα αλλά είναι οι πρώτοι που θα σας χλευάσουν και θα σας επιρρίψουν ευθύνες.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ καλές θάλασσες και καλούς αγώνες!!!

Βρείτε μας και στο  YouTube η εγγραφή σας είναι δωρεάν και μας βοηθάει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε

Κράτα το

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.