Χρήση Μηχανής και Πανιών, Μύθοι και Αλήθειες

Χρήση Μηχανής και Πανιών, Μύθοι και Αλήθειες

 Χρήση Μηχανής και Πανιών, Μύθοι και Αλήθειες

 

Είσαι άναυτος, δεν έχεις ιδέα από Ιστιοπλοΐα, είσαι επικίνδυνος αν κάνεις αυτά τα πράγματα με τα πανιά. Αυτά και πολλά άλλα κοσμικά επίθετα ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα καφενεία που συχνάζουν ιστιοπλόοι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα ποιος έχει δίκαιο;

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γινόμαστε πολλές φορές μάρτυρες σε διάφορες ιστιοπλοϊκές ομάδες να γίνονται συζητήσεις όπως το αν πρέπει να ρίχνεις άγκυρα με την χρήση μόνο των πανιών ή αν θα μπεις στο λιμάνι να δέσεις με τα πανιά ή αν σου βγάλει καιρό βάζεις μηχανή και πολλά αλλά που στο τέλος χωρίζουν τους ιστιοπλόους σε 3 κατηγορίες, τους «ρομαντικούς», τους «μηχανόβιους» και τους έχοντας γνώση, αυτοί όμως εκτός εισαγωγικών και αυτοί είναι οι ιστιοπλόοι που αν τους ακούγαμε ή τους διαβάζαμε με ανοικτά μυαλά θα μας έδιναν την λύση και την γνώση να πάμε παρακάτω, αντ’ αυτού όμως τους κάναμε να φοβούνται να μιλήσουν ή να γράψουν κάτι γιατί θα βρεθούνε ανάμεσα σε ύβρις και διαπληκτισμούς και από τις δύο ομάδες γιατί θα νιώθουνε και οι δυο ομάδες θιγμένες και όλα αυτά κατά την άποψη μου γίνονται γιατί στερούνται γνώσης και κοινής λογικής.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή βάση θα ήθελα πρώτα να καταρρίψουμε κάποιους μύθους.

Ο μύθος της εξειδίκευσης:

Το ότι είσαι καλός τρίμερ ή δένεις το σκάφος σου από την πρώτη ή είσαι πολύ καλός τιμονιέρης δεν σε κάνει ταυτόχρονα και σωστό κυβερνήτη ή εκπαιδευτή, το ίδιο ισχύει και στο αν έχεις κερδίσει το πρωτάθλημα στο optimist ή αν έχεις τρέξει στον αγώνα Rolex ή αν πήρες κάποιο μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Αθήνα. Όλα αυτά θα μετρήσουν στα συν αν έχεις δουλέψει και καλλιεργήσει σωστά την διακυβέρνηση ενός σκάφους με πλήρωμα αν θες να είσαι κυβερνήτης χωρίς φωνές και βρισιές στο πλήρωμα σου και στην περίπτωση που θες να είσαι εκπαιδευτής πρέπει να δουλέψεις την μεταδοτικότητα σου και την σωστή μεθοδολογία για ένα σωστό μάθημα με όλα τα σύγχρονα μέσα και χωρίς να σταματήσεις ούτε στιγμή να μελετάς και να μορφώνεσαι στον τομέα της ιστιοπλοΐας από μια πιο επιστημονική ματιά.

Σύνδρομο ψευδούς μνήμης:

Ένας άλλος μύθος που θέλω να καταρρίψουμε έχει σχέση με το σύνδρομο ψευδούς μνήμης ή παραμνησίας ή το φαινόμενο Μαντέλα όπως συσχετίστηκε αργότερα, δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για το σύνδρομο αυτό, πατήστε στο link όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες, θα πω αστειευόμενος μόνο αυτό για να γίνω πιο κατανοητός κυρίως σε άτομα που έζησαν εκείνη την εποχή, αν το σύνδρομο αυτό ανακαλυπτόταν στην Ελλάδα θα το ονόμαζαν το φαινόμενο ήμουν και εγώ στο κότερο και για να γίνω ακόμη πιο κατανοητός σε όλους θα δώσω ένα παράδειγμα:



Πολλές φορές διαβάζουμε κάτι για κάποια νομοθεσία ή μία ιστιοπλοϊκή μέθοδο για κάτι και πιστεύουμε ότι έτσι είναι και ότι κάπου κάπως κάποτε το είχαμε διαβάσει και εμείς ή ότι μας το έδειξε ο εκπαιδευτή μας και το στηρίζουμε με νύχια και με δόντια, στην πραγματικότητα όμως η νομοθεσία αυτή ή η μέθοδος  ποτέ δεν υπήρξαν απλά ο τρόπος και η σιγουριά που γράφτηκε ή ειπώθηκε κάτι μας κάνει να πιστεύουμε ότι έτσι είναι τα πράγματα και ότι κάπου το διαβάσαμε και εμείς. Εδώ θα ήθελα να κάνω μία παράκληση σε όσους γράφουνε στα διάφορα γκρουπ να μπαίνουν στον κόπο να γράφουνε και πηγή και να μην αρχίζουν να βρίζουν και να αποκαλούνε τον άλλο άναυτο γιατί τους ζήτησε να του πούνε που το γράφει αυτό που λένε και ότι είναι άσχετος γιατί δεν γνώριζε την βλακεία που μόλις αυτοί γράψανε.

ΠΗΓΗ και αν δεν έχετε την πηγή ή δεν μπορείτε να την βρείτε, αναθεωρείστε τις γνώσεις σας γιατί πολύ πιθανώς είναι το φαινόμενο Μαντέλα που σας κτυπάει την πόρτα.

 

Χρήση Μηχανής και Πανιών:

Ο τρίτος μύθος που θέλω να καταρρίψουμε, είναι και ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου, η χρήση της μηχανής και των πανιών, πότε και πως πρέπει να γίνεται η χρήση, καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η ασφάλεια ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους είναι τα πανιά του και η σωστή γνώση στην χρήση αυτών, όμως επιβάλλεται να έχουμε την κοινή λογική και την ώρα που πρέπει να βάλουμε μπρος την μηχανή να το πράξουμε χωρίς πολλούς ρομαντισμούς και φιλοσοφίες.

Δεν νοείτε άνθρωπος που θέλει να ονομάζεται ιστιοπλόος να μην γνωρίζει να κάνει τα πάντα μόνο με πανιά ακόμα και να κάνει πρυμνοδέτηση στο λιμάνι αλλά Ποτέ μην επιδεικνύετε τις ικανότητες σας, κάνοντας περιττές μανούβρες με πανιά ή μηχανή, μέσα σε λιμάνια ή κοντά σε αγκυροβολημένα σκάφη. Θα προξενήσετε αδικαιολόγητη ανησυχία σε αυτούς που δεν ξέρουν και θυμηδία σε αυτούς που ξέρουν. Όπως έλεγε και ο Αείμνηστος Γεώργιος Κρέµος. Η εισήγηση μου είναι ότι πρέπει στα λιμάνια να δημιουργηθούν χώροι που θα είναι για τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως θέσεις έκτακτης ανάγκης.

Ζούμε στο έτος 2023 η τεχνολογία επιτρέπει σε όλους μας να κάνουμε  ιστιοπλοΐα πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα. Καλό είναι και επιβάλλεται όπως έχω πει και προηγούμενος να ξέρουμε να φουντάρουμε και να βιράρουμε την άγκυρα μας με τα πανιά αλλά οι χρόνοι και οι σωματικές ικανότητες που χρειάζονται είναι μεγάλες και χρειάζεται να έχεις και έμπειρα άτομα στο σκάφος, άρα ένα τηλεχειριστήριο που θα μπορείς να βιράρεις την άγκυρα από την θέση που είσαι στο τιμόνι είναι πάντα χρήσιμο.

 

Άνθρωπος στην θάλασσα:

Ακριβώς το ίδιο πράγμα ισχύει και στο μεγάλο ζήτημα που είναι ο άνθρωπος στην θάλασσα, ο κάθε ιστιοπλόος πρέπει να γνωρίζει και να μπορεί να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να κάνει έρευνα και διάσωση με την χρήση μόνο των πανιών αλλά ταυτόχρονα να είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε είναι γρηγορότερο να κάνει χρήση των πανιών ή της μηχανής για να φτάσει το συντομότερο κοντά στο θύμα, γιατί ο χρόνος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του θύματος, σκεφτείτε μόνο ότι αν είναι αναίσθητο  το θύμα μετά από καρδιακή ανακοπή ή από κατάποση θαλασσινού νερού μετά τα  3 λεπτά ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο αφού δεν θα οξυγονώνεται και τέλος να επέλθει ο θάνατος.

Η κοινή λογική και η συχνή πρακτική στις διάφορες μεθόδους είναι αυτά που θα μας δώσουν άμεσα την απάντηση στο τι πρέπει να κάνουμε την ώρα της κρίσης, η έλλειψη γνώσης και πρακτικής εκπαίδευσης δυστυχώς θα αποβούν μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε πανικό πάνω στο σκάφος και φωνές, το ένα λάθος θα ακολουθεί το άλλο… άκουγε την γάτα του.

Για όσους θέλουν θα έχω Link με βίντεο που περιγράφει αναλυτικά όλες τις τεχνικές για έρευνα και διάσωση πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.