Έρευνα & Διάσωση

Έρευνα & Διάσωση

Έρευνα & Διάσωση

Κακός ο καιρός τελευταία και αρκετά τα περιστατικά στη θάλασσα που πήραν… δημοσιότητα. Ψαράς διασώθηκε, ακυβέρνητο πλοίο ρυμουλκήθηκε, ιστιοπλόοι σώθηκαν, σέρφερ σώθηκε, και πολλά άλλα! Ευτυχώς όλα με καλή έκβαση.

Εξίσου πολλά, ίσως και περισσότερα, ήταν τα post στα social media, που από την άνεση και την ζεστασιά του σαλονιού κατακεραύνωναν τους «άσχετους» και τους «άναυτους» που «με τέτοιο καιρό» βγήκαν στη θάλασσα και κινητοποίησαν τον κρατικό μηχανισμό. Όλοι, από το σαλόνι και την πληθώρα πληκτρολογίων που έχουν σήμερα διαθέσιμα, ήθελαν να τους «χρεώσουν» τα έξοδα της κινητοποίησης που δημιούργησαν και που επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο, πραγμα που δεν ισχύει γιατί όλα τα έξοδα για την έρευνα και διάσωση καλύπτονται από το EUROCONTROL στο 100% plus… Μάλιστα, αν ήμασταν λέει σε άλλη χώρα θα τους είχαμε χρεώσει! Όμως δεν είμαστε. Είμαστε στην Ελλάδα. Μια χώρα με νερό γύρω της και μεγάλη ναυτική παράδοση.

Αυτός είναι και ο λόγος που, προσωπικά, δεν με ενοχλεί καθόλου το να συνδράμει το κράτος, όπου αυτό απαιτείται στη θάλασσα. Η θάλασσά μας, για πάρα πολλούς λόγους, πρέπει να είναι γεμάτη. Συνέχεια. Με κάθε συνθήκη. Με σύνεση και σεβασμό πάντα και με περίσκεψη. Όμως γεμάτη! Όποιος και να είναι ο τρόπος με τον οποίο σε εκφράζει να βρίσκεσαι κοντά της, να το κάνεις. Σου αρέσει το ψάρεμα; Να πας για ψάρεμα. Σου αρέσει το windsurf; Να γεμίσεις την παραλία με την παρέα σου με πανιά. Είσαι επαγγελματίας κάθε τύπου και βγάζεις το ψωμί σου από τη θάλασσα; Να το κάνεις. Η θάλασσα πρέπει να είναι γεμάτη.

Όσο λυπάμαι τα λεφτά των ελικοπτέρων που μεταφέρουν χωρίς λόγο υπουργούς, δεν τα λυπάμαι καθόλου όταν αυτά θα σώσουν μια ζωή στη θάλασσα που και πάλι το τονίζω δεν ξοδεύει μία το κράτος για την έρευνα και διάσωση . Για αυτό τα έχουν αγοραστεί και  συντηρούνται. Όχι για να κάνουν το κέφι τους κάποιοι. Και αν κάποιος πει ότι και πάλι πληρώνουμε άδικα γιατί κάποιος άλλος έκανε το κέφι του στη θάλασσα, αυτός ο κάποιος καλά έκανε. Κρατούσε το πέλαγος γεμάτο. Έχτιζε ο ίδιος εμπειρία και ναυτοσύνη. Μάθαινε τους γύρω του από το παράδειγμα και το ατυχές συμβάν του. Είμαστε ναυτική χώρα. Στην Αυστρία και την Ελβετία, σηκώνεται ελικόπτερο για κάποιον που είχε ατύχημα στην πίστα του σκι. Και καλά κάνει. Εδώ θα σηκωθεί για την δική μας πίστα του σκι: Τη θάλασσα!

Πριν από όλα, υπάρχουν αυτοί που βγάζουν το ψωμί τους από τη θάλασσα. Αυτόν που κάνει delivery ένα σκάφος, τον επαγγελματία ψαρά, τον ναυτικό. Αυτός, πληρώνει και λίγο παραπάνω το κράτος από όλους τους υπόλοιπους για να του έχει τις υποδομές να είναι ασφαλής στο χώρο εργασίας του. Αλλά το θέμα δεν είναι το κόστος, γιατί αν αναλογιστούμε την κρατική σπατάλη γύρω μας, το κόστος για την έρευνα και διάσωση κάποιου στη θάλασσα, όποτε αυτό συμβαίνει, είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό! Ναι, χρειάζεται σύνεση. Και εμπειρία. Και κοινό νου. Αλλά ακόμα και στον πιο άρτια προετοιμασμένο και προσεκτικό, στραβές συμβαίνουν. Λιγότερες αλλά συμβαίνουν. Δεν το ήθελε. Απλά έγινε. Δεν το έκανε ούτε για αλητεία, ούτε για πλάκα.

Ευτυχώς, τα περισσότερα περιστατικά έχουν αίσιο τέλος. Όχι γιατί ο Άγιος Νικόλας είναι μεγάλος και μας έχει από κοντά. Βασικότατος παράγοντας είναι η ετοιμότητα, η εκπαίδευση, η διάθεση και το πείσμα όλων αυτών που, όποτε χρειάζεται, βγαίνουν στη θάλασσα και κάνουν το καθήκον τους. Για αυτό υπάρχουν, για αυτό κουράζονται σε συνεχείς ασκήσεις και για αυτό έχουν στη διάθεσή τους πανάκριβους εξοπλισμούς. Σωστικά πλοία και ελικόπτερα αλλά και έμψυχο δυναμικό, αχρείαστα να είναι, αλλά για αυτό υπάρχουν. Όχι για να είναι κάπου στα ζεστά αποθηκευμένα.

Ο δεύτερος, και ίσως σημαντικότερος παράγοντας όμως είναι άλλος. Κάθε φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει, φαίνεται περίτρανα ότι η θάλασσα είναι μια τεράστια και δεμένη οικογένεια. Όποιος πάρει το σήμα, χωρίς δεύτερη σκέψη τρέχει στο σημείο και δεν φεύγει αν δεν σωθεί ο αδερφός του που βρίσκεται σε κίνδυνο. Ξέρει ότι και ό άλλος που βρίσκεται σε κίνδυνο, το ίδιο θα έκανε για αυτόν. Αυτή τη τεράστια παρέα που λέγεται θάλασσα, αν δεν τη ζήσεις, δεν τη καταλαβαίνεις. Αυτή η παρέα έχει εθνική σημασία και είναι σημαντικό να είναι μεγάλη και δεμένη. Και αξίζει 1000 φορές να πληρώσουμε όλοι μας για να την καλλιεργήσουμε.

Διαβάστε επίσης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.