Foiling για όλους;

 

Foiling για όλους;

Σαν τεχνολογία είναι από παλιά γνωστή. Ειδικά στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες απολαμβάνουμε τα οφέλη του foiling με τα Ιπτάμενα Δελφίνια. Στην ιστιοπλοΐα η «μόδα» ξεκίνησε πιο μετά. Αρχικά με extreme σκάφη που απευθύνονται σε καλούς, αθλητικούς και πολύ ικανούς ιστιοπλόους. Γενικά μέχρι τώρα την τεχνολογία αυτή και τις επιδόσεις που φέρνει, τις απολαμβάνουν λίγοι και εκλεκτοί. Ξεκίνησε αρχικά από το America’s Cup και έχει κατέβει και σε πολλές κατηγορίες dinghies. Οι δυσκολίες στο handling στις ακραίες ταχύτητες που κανείς καταφέρνει «πετώντας» πάνω από την επιφάνεια, μέχρι τώρα το έχουν κρατήσει σαν τεχνολογία σε αυτούς τους κύκλους.

Όμως, τα οφέλη που φέρνουν τα foils, δεν έχουν αφήσει τους ναυπηγούς αδιάφορους. Σύντομα, σχεδιάστηκαν semi-foiling σκάφη, που είναι πολύ πιο ελεγχόμενα και καταφέρνουν αρκετά πιο καλές επιδόσεις από τα συμβατικά σκάφη. Αυτά τα συναντά κανείς κατά κόρον σε αγώνες γύρω από τον κόσμο, που γράφουν πολλά μίλια και οι διαφορές στις ταχύτητες οδηγούν συνέχεια σε ρεκόρ για το πόσα μίλια μπορεί κανείς να κάνει μέσα σε 24 ώρες.

Η θεωρία είναι απλή: με ειδικά «φτερά» κάτω από το σκάφος, δημιουργείται, πάνω από κάποια ταχύτητα, ανύψωση του σκάφους, πράγμα που μειώνει στο ελάχιστο τις τριβές. Αυτομάτως ο φαινόμενος του σκάφους διπλασιάζεται και το ίδιο κάνει και η ταχύτητα! Με το ίδιο ακριβώς σκάφος και την ίδια ιστιοφορία και φυσικά καιρική συνθήκη.

Πριν καιρό παρουσιάστηκε το πρώτο σκάφος κρουαζιέρας με foils. Άλλωστε το fast cruising πάντα ήταν ένα αίτημα για τους διακοπείς. Όσο και αν κανείς λέει ότι ευχαριστιέται την διαδρομή, πάντα θέλει να φτάνει νωρίς ώστε να καταφέρνει να κάνει περισσότερα πράγματα στον χρόνο που έχει για διακοπές. Είναι βέβαιο ότι αυτός είναι ο δρόμος. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε σκάφη παραγωγής με foils. Ειδικά semi-foiling σκάφη παραγωγής είναι πολύ κοντά μας χρονικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ναυπηγεία ψάχνουν συνέχεια τρόπους για να κερδίζουν την πελατεία τους με σκάφη πιο άνετα, πιο γερά, πιο όμορφα και σίγουρα πιο γρήγορα!

Μέχρι να αγοράσουμε όμως το πρώτο μας foiling σκάφος, πόσο κοντά είμαστε στην λογική αυτή; Τι γνωρίζουμε; Ένα σκάφος με λιγότερα βρεχάμενα, έχει μικρότερη αντίσταση και άρα πάει πιο γρήγορα. Μάλιστα, όταν είναι να βγάλουμε πιστοποιητικό για αγώνες, ένα από τα πρώτα πράγματα που μετράμε είναι τα freeboards ώστε να καταλάβουμε τα βρεχάμενα. Με ακρίβεια χιλιοστού. Γιατί ένα χιλιοστό στα freeboards μπορεί να είναι πολλά δευτερόλεπτα το μίλι στο πιστοποιητικό μας!

Πως λοιπόν μπορούμε να γλιτώσουμε κάποια χιλιοστά εκεί; Πολύ απλά με το βάρους που κουβαλάμε μέσα στο σκάφος. Αν καταφέρουμε να αφήσουμε στο μόλο πράγματα που μας είναι άχρηστα και που ίσως δεν ξέρουμε καν ότι τα έχουμε μέσα στο σκάφος, θα βελτιώσουμε κατά πολύ την απόδοση του.

Πως το κάνουμε; Πολλοί τρόποι αλλά ο πιο άμεσος είναι να αφιερώσουμε μια Κυριακή και να βγάλουμε από το σκάφος τα πάντα έξω. Τα πάντα. Ακόμα και τα χαρτομάντηλα ή το κουτάκι με τις τσίχλες. Όλα! Στη συνέχεια, θα βάζουμε μέσα μόνο τα αντικείμενα που θα κρίνουμε ότι πραγματικά έχουν θέση στο σκάφος μας. Είναι βέβαιο ότι θα βρούμε διπλά και άχρηστα πράγματα. Πράγματα που σκεφτόμαστε αν είναι τελικά χρήσιμα να τα έχουμε μαζί, τα αφήνουμε εκτός. Δεν θα μας λείψουν. Δεν ξέραμε καν ότι τα είχαμε εκεί. Κρατάμε μόνο τα βασικά ώστε το σκάφος να είναι ναυτικό και νόμιμο από πλευράς κανονισμών.

Οι επιδόσεις θα βελτιωθούν χωρίς πρακτικά να στερηθούμε κάτι. Αν την λογική αυτή την επεκτείνουμε και στα προσωπικά μας πράγματα που κουβαλάμε όταν πάμε να τρέξουμε αγώνα, έχουμε πετύχει ακόμα μια νίκη. Σιγά σιγά, χτίζουμε το επόμενό μας κύπελο. Και μάλιστα πριν κάνουμε ιστιοπλοΐα!

Οι διαφορές που θα δούμε εννοείται ότι δεν έχουν σχέση με την διαφορά που θα βλέπαμε αν το σκάφος μας το κάναμε foiling ή semi-foiling αλλά για κάποιον που γνωρίζει το σκάφος του, θα είναι παραπάνω από εμφανείς, ειδικά στον λίγο αέρα. Τώρα στο ξεχειμώνιασμα είναι μια καλή ευκαιρία για ξεσαβούρωμα. Διάλεξε μια καλή ημέρα και ασχολήσου!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Άκης Τσαρούχης

Ο Άκης Τσαρούχης είναι εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας. Από 7 χρονών τρέχει με οτιδήποτε, από Optimist μέχρι 80άρια Maxi, με σημαντικές επιτυχίες σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και πανελλήνιο επίπεδο. Δείτε όλα τα άρθρα του/της Akis Tsarouchis

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.