Η ασφάλεια στο σκάφος… Β μέρος (Βίντεο)

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος

[:el]Η ασφάλεια στο σκάφος… Β μέρος

Η ασφάλεια στο σκάφος είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα σωστό κυβερνήτη ( πρώτο μέρος )

 

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος

Κάνω από μικρός ιστιοπλοΐα: Ναι και εγώ έχω αυτή την άποψη ότι ένας ιστιοπλόος που έκανε από μικρός αγωνιστική  ιστιοπλοΐα  έχει όλα τα φόντα να γίνει ένας πολύ καλός ναύτης και στα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης.  Έχεις τα φόντα για να γίνεις, δεν είσαι όμως… Για να γίνεις πρέπει να στρώσεις τον κώλο σου κάτω και να  διαβάσεις και να μάθεις πως συμπεριφέρεται ένας σωστός ναύτης στην θάλασσα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι του Λοράνς Λεμιέ.

 

 

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος Δεν μπορώ να ακούω άλλο το VHF : Ίσως κάποιες φορές να είναι κουραστικό είτε γιατί δεν έχει καλό σήμα είτε γιατί κάποιος βλάκας δεν είχε τι να κάνει και παίζει στο κανάλι 16. Δεν είναι όμως λόγος αυτός ποτέ για να κλείσουμε το VHF ή να ανεβάσουμε την ένταση της μουσικής για να μην το ακούμε. Μπορεί εκείνη την στιγμή κάποιος να χρειάζεται την βοήθεια σου και να είναι τόσο κοντά σου που θα μπορούσες να σώσεις ζωές… αλλά εσύ άκουγες το αγαπημένο σου τραγούδι κάτι που ίσως θα κάνει και κάποιος άλλος όταν εσύ θα χρειαστείς βοήθεια!!! (Που ξέρεις μπορεί να είναι μαθητής σου…)

 

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος Έτσι μου το έδειξαν έτσι θα το κάνω: Από μια οπτική γωνιά αυτό είναι καλό γιατί σε κάνει ένα πολύ καλό στρατιώτη στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα όμως αν πραγματικά θες να γίνεις ένας σωστός κυβερνήτης και ένα άτομο που θα προσφέρει στην ιστιοπλοΐα τότε ψάξε το γιατί… πολλές φορές αν δεν γνωρίζουμε το γιατί κάνουμε κάτι και δεν αναβαθμίζουμε τις γνώσεις μας τότε ίσως αυτό που κάνουμε θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ένα χοντρό παράδειγμα που θα ήθελα να δώσω εδώ είναι σχετικά με τη πρυμνοδέτηση.  Σκεφτείτε λοιπόν ότι ο δάσκαλος σας ή αυτός τέλος πάντων που μάθατε ιστιοπλοΐα μαζί του είχε ένα σκάφος με αριστερόστροφη προπέλα και με συνήθη άνεμο δυτικό και έδενε πάντοτε με ένα χαρακτηριστικό τρόπο και πάτε εσείς με ένα σκάφος με δεξιόστροφη προπέλα και με άνεμο εκείνη την μέρα βόρειο και θέλετε να δέσετε στο ίδιο σημείο με τον ίδιο τρόπο… θα έχετε θεματάκια….   

 

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος

 

Έλα μωρέ πως κάνεις έτσι ας μάθουν αυτοί την δική μου ορολογία: Κάνεις μεγάλο λάθος φίλε αν δεν σέβεσαι την ναυτική ορολογία και ο καθένας έχει την δική του ορολογία τότε το αποτέλεσμα στο σκάφος θα είναι όπως αυτό του πύργου της Βαβέλ…. (δε θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του σωστά και χωρίς προβλήματα ). 

 

 

 

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος Δεν χρειάζομαι χάρτες έχω GPS : Δεν έχω ακούσει πιο ανεύθυνο πράγμα. Τα GPS είναι μηχανήματα και είναι  όλα εξαρτώμενα από τον ηλεκτρισμό που εύκολα σε ένα ταξίδι μπορεί να μείνουμε χωρίς αυτόν. Επίσης όλες οι πληροφορίες έρχονται από δορυφόρους που και αυτούς τους ελέγχουν άνθρωποι με τρανό παράδειγμα το βράδυ που ξεκίνησαν τα χτυπήματα στην Συρία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους, ένα GPS ενώ βρισκόταν σε σταθερό σημείο στην στεριά έδειχνε ότι ανάπτυσσε ταχύτητα 50 κόμβους με ασταθή πορεία.

 

Η ασφάλεια στο σκάφος... Β μέρος

 

Ναυτοσύνη: Ναυτοσύνη δεν είναι το να ξέρουμε να τριμάρουμε τα πανιά μας  στην τρίχα, ούτε το να δένουμε το σκάφος μας στα πιο δύσκολα μέρη.  Ναυτοσύνη είναι ο σεβασμός προς την θάλασσα, στους κανονισμούς αποφυγής συγκρούσεων, να μπορούμε να συνυπάρχουμε στο σκάφος με άλλα άτομα άντρες και γυναίκες. Και μεγάλη προσοχή στις σχολές που μοιράζουν διεθνή αναγνωρισμένα διπλώματα. Δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μεγάλος μύθος που θα ασχοληθούμε σε ένα άλλο άρθρο .

 

[:el]Ιστιοπλοΐα – Η ασφάλεια στο σκάφος[:]

Συνεχίζεται………

 

Για καλύτερη ενημέρωση σας ακολουθείστε μας στο Facebook[:]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.