[:el]Ναυτικός Όμιλος Πάφου[:]

[:el]Ναυτικός Όμιλος Πάφου

Δραστηριοποίηση τμήματος Ιστιοπλοΐας και Επανεμφάνιση των πανιών με τον αριθμό «4» στους επίσημους αγώνες της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας 

 

Η Πάφος, σε σύγκριση με άλλες παραθαλάσσιες πόλεις , καθυστέρησε στη σύσταση και λειτουργία Ναυτικού Ομίλου. Αυτό έγινε μόλις το 1976, με την πρωτοβουλία ανθρώπων που είχαν τον ενθουσιασμό και το όραμα να καλλιεργηθεί και στην πόλη τους ο Ναυταθλητισμός. Πρώτος Πρόεδρος του ΝΟΠ ο δικαστής Σώτος Δημητρίου, και μέλη μεταξύ άλλων οι Τάκης Μανώλη,  Κώστας Βορκάς , Μάριος Γερμανός , Ανδρέας Νικολαϊδης, Λεονάρδος Σιάρτος,  Δημήτρης Παναγίδης,  Επαμεινώνδας Κωμοδρόμος,   Άξελ Παπαδόπουλος, Στέλιος Χαραλαμπίδης , Ανδρέας Αταλιώτης , Αλέκος Παπαγεωργίου κλπ ,όλοι τους ένθερμοι φίλαθλοι του Ναυταθλητισμού. Πρόεδροι στο παρελθόν διετέλεσαν μεταξύ άλλων και οι Κώστας Ιεροκηπιώτης   2ος Πρόεδρος , Φυλακτής Κωνσταντινίδης  3ος Πρόεδρος κλπ.

Αρχικά ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου δημιούργησε τμήματα μόνο για την κολύμβηση.  Οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Πάφου προπονούνταν σε πισίνες ξενοδοχείων. Ακολούθησαν προπονήσεις στην θάλασσα με την βοήθεια μίας ξύλινης σχεδίας μέσα στην θάλασσα δίπλα από τα ‘’Μπάνια’’ στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Η έλλειψη κατάλληλων χώρων είχε προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού στην Πάφο . Ο ΝΟΠ δεν διέθετε τότε κολυμβητήριο.

 

 

 

 

Εικ. 1. Παγκύπριος Αγώνας Ιστιοπλοΐας με σκάφη τύπου optimist στα ανοιχτά του Λιμανιού της Κάτω Πάφου (1983)

Το τμήμα Ιστιοπλοΐας άρχισε τη λειτουργία του κάπου στο 1980 όπου είχαν αποκτηθεί τα πρώτα σκάφη της κατηγορίας optimist και κάποια σκάφη της κατηγορίας 470. Το πρώτο εκπαιδευτικό σωστικό σκάφος που απέκτησε ο ΝΟΠ το 1979, ελλιμενιζόταν στο λιμανάκι της Πάφου, όπου στεγαζόταν τότε ο ΝΟΠ, στη σημερινή αίθουσα ‘’Εν Πλω‘’. Ο Ναυταθλητισμός αναπτύχθηκε με αργούς ρυθμούς στην Πάφο, λόγω έλλειψης υποδομής. Οι πρώτοι αγώνες ιστιοπλοΐας διοργανώθηκαν σε τοπικό και στη συνέχεια σε Παγκύπριο επίπεδο στα ανοικτά του Λιμανιού της Κάτω Πάφου.

Μια καλή εξέλιξη ήταν η δημιουργία ιστιοπλοϊκού κέντρου στην περιοχή δίπλα από την πλαζ ΚΟΤ Γεροσκήπου όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΝΟΠ.  Αρχικά έγινε η ανάπτυξη του τμήματος για σκάφη τύπου Optimist (για παιδιά μέχρι 14 ετών). Αργότερα προστέθηκαν οι κατηγορίες 470, laser και το τμήμα ιστιοσανίδας. Οι πρώτοι προπονητές και πρωτοστάτες στη δημιουργία του τμήματος ιστιοπλοΐας ήταν οι Ανδρέας Νικολαϊδης και Λεονάρδος Σιάρτος οι οποίοι προσφέροντας το χρόνο τους αφιλοκερδώς κατάφεραν να αρχίσουν την παιδική ομάδα σκαφών optimist και στη συνέχεια σκάφη laser και 470. Η ανοδική πορεία του τμήματος συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

 

Εικ.2 Συμμετοχή σε αγώνες σκαφών 470 (1996)

Δυστυχώς κατά την τελευταία εικοσαετία το τμήμα ιστιοπλοΐας υπολειτουργούσε και είχε μειωμένες συμμετοχές σε επίσημους αγώνες. Τη φετινή χρονιά άρχισε ξανά μια προσπάθεια επαναλειτουργίας από ομάδα ατόμων που είναι μέλη του Ναυτικού Ομίλου Πάφου και κυρίως φίλοι της ιστιοπλοΐας.

 

Εικ.3 Συμμετοχή σε αγώνες σκαφών optimist (2012)

Με προπονητή αρχικά τον Κο Νεόφυτο Σοφοκλέους και στην συνέχεια τον Κο Άντη Σαρρή ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου (ΝΟΠ) κατάφερε να ξαναζωντανέψει το τμήμα. Έγινε συντονισμένη δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους. Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά καινούργιων σκαφών και η επιδιόρθωση του υφιστάμενου στόλου. Στόχος ήταν η συμμετοχή σε αγώνες με υλικά που να μην διαφέρουν από τους άλλους ομίλους.

 

 

Εικ. 4 Τα πανιά με τον αριθμό «4» ξανά σε Παγκύπρια διοργάνωση (2018)

 

Η πρώτη ομάδα από τέσσερεις νεαρούς ιστιοπλόους με την καθοδήγηση του προπονητή τους Κου Άντη Σαρρή συμμετείχε στην ετήσια προπονητική κατασκήνωση αρχαρίων και τον αγώνα αρχαρίων, που διοργανώνονται από την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΚΙΟ) στο τέλος του καλοκαιριού.

Τα πανιά με τον αριθμό «4» μπροστά (Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί στον Ναυτικό Όμιλο Πάφου, με βάση τους κανονισμούς της ΚΙΟ) ξαναεμφανίστηκαν σε επίσημη διοργάνωση.

Τα αποτελέσματα που έφεραν οι μικροί αθλητές ήταν πολύ ενθαρρυντικά και έδειξαν ότι η προπόνηση και η δουλειά που γίνεται είναι ισάξια με αυτή των υπολοίπων ομίλων. Αναλυτικά τα αποτελέσματα ήταν Μαρίνα Χατζηπιέρα (1η στην κατηγορία κοριτσιών και 2η στη γενική κατάταξη), Μάριος Χατζηπιέρας (3ος στην κατηγορία αγοριών και 4ος στη γενική κατάταξη), Σταυρούλα Πιερίδου (5η στην κατηγορία κοριτσιών και 9η στη γενική κατάταξη), Ιάκωβος Πιερίδης (5ος στην κατηγορία αγοριών και 10ος στη γενική κατάταξη). Στους αγώνες έλαβαν μέρος στο σύνολο 23 παιδιά (13 κορίτσια και 10 αγόρια) .

 

 

 

Εικ.5 Προετοιμασία για εκκίνηση αγώνα αρχαρίων (2018)

 

 

Εικ. 6 Η ομάδα αθλητών του ΝΟΠ που συμμετείχε στην ετήσια προπονητική κατασκήνωση αρχαρίων με τον προπονητή τους Κο Άντη Σαρρή

 

Μία δήλωση από τον προπονητή ιστιοπλοΐας του ΝΟΠ: «ήταν πολύ σημαντικοί αγώνες για τους αθλητές μας που έλαβαν μέρος γιατί αποχτούν εμπειρίες κάτι που  θα συμβάλει στην κατανόηση της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, όλοι οι αθλητές που έλαβαν μέρος ήταν στα ίδια επίπεδα γιατί αυτά τα παιδία προέρχονται από τις ακαδημίες των ομίλων, με τη σωστή καθοδήγηση και δουλειά μπορέσαμε να πετύχουμε και θέσεις στο βάθρο» Άντης Σαρρής (προπονητής ΝΟΠ)

 

Το τέλος του καλοκαιριού του 2018 ήταν πολύ καλό για τον ΝΟΠ. Έχουν προς το παρόν μείνει 10 σταθεροί ιστιοπλόοι (5 προ-αγωνιστική και 5 σχολές). Αυτό θα είναι το εφόδιο για τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τμήματος ιστιοπλοΐας στην κατηγορία σκαφών τύπου laser, σε σκάφη ανοιχτής θαλάσσης αλλά κυρίως η συνεχής και όσο πιο δυναμική παρουσία του ομίλου στο χώρο της ιστιοπλοΐας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

τηλ.: 70007884,

facebook: ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΦΟΥ,

web: https://paphosnauticalclub.com[:]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.