Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι

Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι

Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι ανοιχτής θαλάσσης με ιστιοπλοϊκό 

Όλοι αγαπάμε τα ταξίδια και πόσο μάλλον τα ταξίδια με ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου και του Αιγαίου . Αλλά για να μπορέσεις να ευχαριστηθείς ένα τέτοιο ταξίδι και να σου μείνουν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις  θα πρέπει να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος χειριστής σκάφους είστε, πάντα πρέπει να ακολουθείτε τα βασικά μέτρα ασφαλείας. Παρακάτω θα βρείτε τις  πιο βασικές συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι με σκάφος που πρέπει να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας:

  1. Φτιάξτε μία λίστα προαναχώρησης

Είναι σημαντικό να ελέγξετε και να εξοπλίσετε  πλήρως  το σκάφος σας πριν βγείτε στα ανοιχτά  για να σιγουρευτείτε ότι είναι προετοιμασμένο για το ταξίδι που θέλετε να κάνετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ετοιμάσετε μία λίστα με όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε πριν την αναχώρηση σας και να την εφαρμόσετε. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξεχάσετε τίποτα σημαντικό.

Αυτή η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Σέρβις τη μηχανή καθώς επίσης και επιπλέον καύσιμα και λάδια
  • Ελέγχουμε  ξάρτια και ξαρτόριζες
  • Εργαλεία και ανταλλακτικά
  • Πυροσβεστήρες  ( κάθε χρόνο πρέπει να επιθεωρούνται από εξειδικευμένο συνεργείο )
  • Συσκευές παραγωγής ήχου
  • Έξτρα φώτα πορείας (με μπαταριές ) και σχοινιά
  • Φωτοβολίδες και καπνογόνα
  • Σωσίβια για όλο το πλήρωμα συν μερικά ακόμη
  •  Life Raft ( κάθε δύο χρόνια πρέπει να επιθεωρείτε από ειδικό )
  • Χάρτες μικρής και μεγάλης κλίμακας και όργανα ναυσιπλοΐας (Βλέπε σημείωση 13)
  • Πορτολάνους για τα λιμάνια που θα προσεγγίσετε
  • Διπλάσια ποσότητα της ημερήσιας κατανάλωσης νερού . Παράδειγμα: έχουμε τρία άτομα που θα ταξιδέψουν για δύο μέρες, η ημερήσια κατανάλωση σε νερό είναι 1,5λ το άτομο άρα θα υπολογίσουμε 3λ το άτομο την ήμερα επί δύο μέρες που θα είναι το ταξίδι, το λιγότερο νερό που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι 18λ νερό
  • Τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα και ετοιμάζονται εύκολα
  • Κουτί πρώτων βοηθειών.   Καθώς επίσης  και  λίστα με τυχών φαρμακευτική αγωγή που παίρνει κάποιος από το πλήρωμα.   Ακόμη,  αν υπάρχει κάποια σοβαρή πάθηση πρέπει να το γνωρίζει ο Κυβερνήτης του σκάφους.
  • Πρόγνωση καιρού (Βλέπε σημείωση 5)
  • Μη ξεχάσετε το Logbook  σας  (Βλέπε σημείωση 12)

Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι

 

  1. Σχεδιάστε το πλάνο της διαδρομής σας

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας σχεδιάστε ένα πλάνο με την διαδρομή που θα ακολουθήσετε και δώστε το σε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο σας. Πάντα να αφήνετε σε κάποιον το σχέδιό πλεύσης σας, ώστε σε περίπτωση που καθυστερήσετε να φτάσετε, να μπορεί να επικοινωνήσει με το Λιμενικό.

Το πλάνο διαδρομής σας πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του Κυβερνήτη του σκάφους και τουλάχιστον ενός από τους άλλους επιβάτες
  • τον τύπο του σκάφους και τα στοιχεία νηολογίας
  • την ακριβή διαδρομή που θα ακολουθήσετε
  • και τους τρόπους επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως VHF
  • πιθανά μέρη που θα μπορούσατε να πλεύσετε για ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης  κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Πχ  λιμάνια, μαρίνες και όρμους

 

  1. Ορίστε συγκυβερνήτη

Θα πρέπει να έχετε κάποιον άλλο επιβαίνοντα, ο οποίος να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να οδηγήσει το σκάφος με ασφάλεια στον προορισμό του.   Ο συγκυβερνήτης ενεργοποιείται  μόνο σε περίπτωση τραυματισμού ή ανικανότητας, για οποιοδήποτε λόγο,  του Κυβερνήτη του σκάφους .

  1. Ενημέρωση ασφαλείας

Πριν από την αναχώρησή σας, πρέπει να κάνετε μια λεπτομερή ενημέρωση ασφαλείας του σκάφους . Βεβαιωθείτε ότι θα την παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του πληρώματος . Απαραιτήτως  όλα τα μέλη του πληρώματος πρέπει να γνωρίζουν και ανά πάσα στιγμή να ξέρουν που είναι το φαρμακείο, τα σωσίβια, οι πυροσβεστήρες,  το VHF και να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σωστά.

 

 

  1. Έλεγξε τον καιρό

Πριν αναχωρήσετε, σιγουρευτείτε ότι έχετε ελέγξει την πρόγνωση του καιρού.                                              Τα https://isramar.ocean.org.il/isramar2009/wave_model/default.aspx?model=wam                                                                                        https://www.predictwind.com/predictwind-offshore-pc-download/                       http://dts.mgm.gov.tr/dts/v1/sea.php                                                                                    http://www.meteo.gr/anemologio.cfm και πολλά άλλα είναι αξιόπιστα websites για πρόγνωση καιρού ώστε να προγραμματίσετε ένα ασφαλές ταξίδι με σκάφος χωρίς εκπλήξεις. Αν παρατηρήσετε απότομες αλλαγές του καιρού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, καλό θα ήταν να  βγείτε στη στεριά.

Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι

 

  1. Να χρησιμοποιείται πάντα την κοινή λογική

Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια σας να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική. Παρακολουθείτε το περιβάλλον σας, πλέετε πάντα με ασφαλή ταχύτητα, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές και φυσικά μην κάνετε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τους μετρητές που έχει το σκάφος (τάση, θερμοκρασία, καύσιμα), καθώς έχουν τοποθετηθεί εκεί για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα το συντομότερο δυνατό.

 

  1. Ορίστε σύστημα βάρδιας

Μπορεί σε ένα ιστιοπλοϊκό να έχουμε βάρδιες και να αλλάζουν τα άτομα πίσω από το τιμόνι.   Μην αμελήσεις ποτέ εσύ που βρίσκεσαι στην βάρδια να κρατήσεις το στίγμα του σκάφους στο χάρτη ανά 2 ώρες το πολύ.  Παρά το σύστημα βάρδιας , ο κυβερνήτης του σκάφους ένας είναι και αυτός έχει και το τελικό πρόσταγμα.  “Τα άτομα που δεν μπορούν να βοηθήσουν στις βάρδιες είτε γιατί δεν ξέρουν είτε γιατί θέλουν να  κοιμούνται όλη την ώρα, η κουζίνα του σκάφους τους ανήκει”.

 

 

  1. Φοράτε σωσίβια

Δεν έχει σημασία πόσο καλοί κολυμβητές είστε, το βράδυ  θα πρέπει να φοράτε το σωσίβιο με ζώνη ασφαλείας! Το να φοράτε ένα σωσίβιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να παραμείνετε ασφαλείς στο νερό. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας και οι φίλοι σας φορούν σωσίβια που ταιριάζουν στο μέγεθος τους.

  1. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του σκάφους (θα πρέπει να έχετε έναν) πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ακόμη και μικρά επίπεδα αλκοόλ που μπορεί να έχουν μηδαμινό αντίκτυπο όταν βρίσκεστε στη στεριά, έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω στο σκάφος  έχουν μεγαλύτερη επίδραση.  Η κίνηση, οι κραδασμοί, ο θόρυβος του κινητήρα, ο ήλιος και ο άνεμος επηρεάζουν όλα μαζί τις αισθήσεις του χειριστή του σκάφους. Για ένα ασφαλές ταξίδι με σκάφος θα πρέπει να είστε νηφάλιος.

  1. Παρακολουθήστε κάποιο μάθημα…

Το ότι δεν χρειάζεστε κανένα δίπλωμα για να πάρετε το ιστιοπλοϊκό σας σκάφος και να ταξιδέψετε από χώρα σε χώρα ή από νησί σε νησί , δεν σημαίνει ότι  μπορείτε να  πάρετε την οικογένεια σας ή τους φίλους σας και πάτε να δαμάσετε τα κύματα.   Αν δεν είστε ικανοί ή έτοιμοι για τέτοιο ταξίδι, πληρώστε κάποιο επαγγελματία Skipper.

  1. Μάθετε να κολυμπάτε

Αυτή η συμβουλή είναι η πιο ουσιαστική και η πιο προφανής. Πρόκειται να κάνετε ένα ταξίδι στη θάλασσα και φυσικά πρέπει να γνωρίζετε κολύμπι! Όχι μόνο θα νιώθετε πιο ασφαλείς,αλλά και για να μπορέσετε να απολαύσετε όλες τις στιγμές με τους αγαπημένους σας στη θάλασσα.

  1. Logbook

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού να συμπληρώνεις το Logbook σου  (Κυβερνήτης χωρίς Logbook… γιατρός χωρίς πτυχίο ).  Η τήρηση Logbook  είναι βασική προϋπόθεση για ένα Κυβερνήτη και επίσης θεωρείται επίσημο έγγραφο .

  1. Χάρτης

Παρόλο που ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής ναυσιπλοΐας δεν πρέπει ποτέ να αμελήσεις να χαράξεις την πορεία σου στο χάρτη και να κρατάς πάντοτε στίγμα ανά μία με δύο ώρες. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική μεσόγειο πολύ συχνά παρατηρείται να μην έχουν καθόλου ακρίβεια τα GPS και σε κάποιες περιπτώσεις να μην δουλεύουν καν…

Τώρα και σε βίντεο:

Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.