Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την ιστιοπλοΐα, τι προσφέρει, πως είναι εφικτό να μάθει κάποιος και στην τελική… ποιοι είναι τελικά οι λόγοι που κινούν κάποιον προς την θάλασσα!

Πρωτίστως, ο κυρίαρχος λόγος που θα ασχοληθεί κάποιος με την ιστιοπλοΐα είναι η αγάπη για την θάλασσα. Όσοι γνωρίζουν καλό κολύμπι, τους αρέσει ο υποβρύχιος κόσμος και το ψάρεμα είναι οι πρώτοι που θα γοητευτούν με την ιδέα της ιστιοπλοΐας, καθώς τους προσφέρει στο έπακρο κάθε ευχαρίστηση από τα παραπάνω.Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Ακόμη και τα άτομα που έχουν κάποιες αναστολές και φοβίες, στην πορεία μπορούν με την μάθηση και την πρακτική να δαμάσουν τους φόβους τους με τη γνώση και τον έλεγχο.

Δεύτερος λόγος, η αγάπη για τα ταξίδια. Ένα ταξίδι με ιστιοφόρο δεν έχει τέλος, γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι το θέμα μόνο ο προορισμός, αλλά και η διάρκεια του ταξιδιού. Ακόμη ένα πλεονέκτημα, ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί! Μπορείτε να κατευθυνθείτε προς όποια κατεύθυνση θέλετε και να παραμείνετε όσο επιθυμείτε στον εκάστοτε προορισμό. Επιπροσθέτως, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τοποθεσίες, που είναι απρόσιτες με άλλο μέσο.

Επίσης, η ταύτιση με το περιβάλλον και η χρήση όλων των αισθήσεων, είναι μια διαφορετική εμπειρία και σίγουρα μοναδική. Το να γίνεσαι ένα με την φύση και το υγρό στοιχείο, σίγουρα είναι σπάνιο αίσθημα. Βεβαίως, σίγουρα κάποιος πρέπει να αγαπάει την ησυχία και την ηρεμία, γιατί στη θάλασσα συναντάει και τα δύο!

Εάν είστε άνθρωποι που αγαπάτε την άσκηση, τότε αυτό αποτελεί ακόμη μία αιτία για να ασχοληθείτε με την ιστιοπλοΐα, καθώς επιβάλλεται συνεχή άσκηση κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού, σε αντίθεση με όσους ταξιδεύουν με μηχανοκίνητα σκάφη!Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Τέλος, η ανάγκη συνεργασίας που χρειάζεται στην ιστιοπλοΐα θα σας ωθήσει, ακόμη και αν δεν είχατε μέχρι πρότινος το «πνεύμα» της συνεργασίας, να δεθείτε με την ομάδα σας και να μάθετε να λειτουργείτε ενεργά ως μέλος αυτής, προκειμένου να έχετε ένα ομαλό και ευχάριστο ταξίδι!

Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για ιστιοπλοϊκή εξάσκηση, και πολλά νησιά για να περιηγηθείτε (Ελλάδα), αρκεί λοιπόν να το πάρετε απόφαση!

Πως μπορείτε να μάθετε ιστιοπλοΐα

Υπάρχουν πολλές σχολές ιστιοπλοΐας, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε. Οι βασικές γνώσεις συνήθως διδάσκονται σε ένα δίμηνο.  Τα μαθήματα που θα διδαχθείτε είναι θεωρίας και πράξης.

Στην θεωρία τα πιο βασικά είναι:

Η ορολογία του σκάφους,  η αεροδυναμική (αρχές λειτουργία των πανιών), η υδροδυναμική, αρχές ναυπηγικής και ευστάθεια του σκάφους. Ό,τι έχει σχέση με την ναυτιλία, όπως οι ναυτικοί χάρτες, τα όργανα ναυτιλίας, τα ναυτιλιακά βοηθήματα και την ασφάλεια πλου. Η ναυτική τέχνη σε σχέση με τους ελιγμούς του σκάφους στο λιμάνι και η αγκυροβολία. Ο Διεθνής Κανονισμός για την Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ) και η αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου. Τέλος θα μάθετε για τη μετεωρολογία.Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Στην πρακτική σας, ουσιαστικά θα εφαρμόσετε όσα μάθατε στην θεωρία:

Θα εφαρμόσετε την ορολογία, ναυτικούς κόμπους, την λειτουργία πανιών (βιράρισμα-μαϊνάρισμα) και την λειτουργία των συστημάτων του σκάφους.

Θα εφαρμόσετε το τριμάρισμα, την ρύθμιση δηλαδή των πανιών σε διάφορες πλεύσεις (ανάλογα με τον άνεμο) και την αναστροφή – υποστροφή. Επίσης, το μουδάρισμα και τις αλλαγές πανιών.

Θα δείτε πως γίνεται ο συντονισμός και η οργάνωση του πληρώματος στις διάφορες παραπάνω κινήσεις και θα κάνετε και χειρισμό με την μηχανή για αγκυροβολία.

Ακόμη μία σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια της πρακτικής είναι η εύρεση πορείας και απόστασης στο ναυτικό χάρτη, ο προσδιορισμός στίγματος και η τήρηση πορείας πυξίδας.

Τέλος, θα γίνει επίδειξη σωστικών μέσων, καθώς και εικονική διάσωση ανθρώπου από τη θάλασσα.

Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε την βασική αυτήν εκπαίδευση θα αποκτήσετε δίπλωμα κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους.

Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Η εμπειρία

Ασφαλώς, είναι κατανοητό ότι η εμπειρία παίζει καταλυτικό ρόλο στην ιστιοπλοΐα. Η απόκτηση διπλώματος δεν καθιστά κανέναν αυτόματα έμπειρο καπετάνιο! Έτσι λοιπόν, κάποιος που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, θα πρέπει να κάνει πρώτα ορισμένα ταξίδια με την παρουσία ενός πεπειραμένου skipper, μέχρι να νιώσει ότι είναι ικανός να αναλάβει πλήρως την ευθύνη διακυβέρνησης ενός σκάφους. Η αποκόμιση, όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειριών, τόσο καλύτερο κυβερνήτη θα σας κάνει.

Οι γνώσεις γύρω από την ιστιοπλοΐα είναι απεριόριστες, και αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση, που κάνει τόσο ενδιαφέρουσα την ιστιοπλοΐα.Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την ιστιοπλοΐα μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Όσοι είστε γονείς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να γράψετε τα παιδιά σας σε κάποιον ναυτικό όμιλο, από την ηλικία των επτά, και φυσικά όσο περισσότερο χρόνο ασχολείται κάποιος, τόσο περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες αποκτάει!Optimist

Να κάνεις ιστιοπλοΐα ή όχι… ιδού το ερώτημα!

Διαβάστε Επίσης

Βρείτε μας και στο  YouTube η εγγραφή σας είναι δωρεάν και μας βοηθάει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε

Κράτα το

Κράτα το

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.